x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Șocant! A aflat că este nepoata unui comandant de lagăr nazist: “Bunicul m-ar fi executat”

Șocant! A aflat că este nepoata unui comandant de lagăr nazist: “Bunicul m-ar fi executat”

de Istvan Deak    |    20 Sep 2013   •   11:54
Șocant! A aflat că este nepoata unui comandant de lagăr nazist: “Bunicul m-ar fi executat”
Filmul “Lista lui Schindler” a ajutat-o să-şi “cunoască” mai bine bunicul
Povestea lui Jennifer Teege începe practic acum cinci ani, când un concurs de împrejurări a făcut-o să îşi cunoască adevărata identitate. La vârsta de 38 de ani, în timp ce se afla în biblioteca din Hamburg, Jennifer, fiica unei nemţoaice şi a unui nigerian, a găsit o carte despre mama ei şi bunicul ei. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât ea crescuse într-o familie adoptivă. Conform Die Welt, bunicul ei a fost nimeni altul decât Amon Goeth, comandant al lagărului de concentrare Plaszow din Cracovia, pe durata ocupaţiei germane în Polonia din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, supranumit “măcelarul lui Hitler”.

“M-ar fi împuşcat!”
Figura lui Amon Goeth a devenit mult mai cunoscută după filmul lui Steven Spielberg. În filmul “Lista lui Schindler”, Goeth, interpretat de Ralph Fiennes, este prezentat drept un ucigaş cu sânge rece şi fără scrupule. Durerea ei a fost amplificată de faptul că ideologia nazistă nu prevedea doar exterminarea evreilor şi a rromilor, ci şi a persoanelor de culoare şi a metişilor. După cinci ani de documentări intense despre identitatea familiei sale, ea a publicat o carte intitulată “Amon. Bunicul meu m-ar fi împuşcat”.

Criză de identitate
“Am căzut din nori în momentul în care am aflat. Adevărul m-a împins într-o criză profundă. Am avut nevoie de ajutorul unui psiholog. M-am reîntâlnit cu mama mea reală după mulţi ani şi am discutat intens despre trecut”, a mărturisit Jennifer, citată de Die Welt. În acest sens, ea s-a deplasat de mai multe ori în Polonia şi Israel pentru a se documenta. “Nu mai eram sigură cine sunt. Oare sunt doar Jennifer, sau sunt Jennifer, nepoata lui Amon Goeth? Am citit tot ce s-a scris despre bunicul meu. A fost ca şi cum aş fi intrat într-un cabinet al groazei”, se confesează femeia de 43 de ani.

Din 1943, Amon Goeth a fost comandatul lagărului de concentrare Plaszow din Cracovia. În filmul lui Spielberg se prezintă mai multe momente în care el execută deţinuţii din balconul vilei sale. În 1946, “Măcelarul din Plaszow” a fost găsit vinovat pentru genocid şi condamnat la moarte prin spânzurare. Execuţia sa a avut loc în aproprierea lagărului Plaszow. 

Nu îl regretă pe Amon
Jennifer a vizitat fosta vilă a bunicului ei din Cracovia, Muzeul Schindler, dar şi fostul ghetou al evreilor. “Nu pot să îmi explic de ce a făcut bunicul aşa ceva. Nu o să înţeleg niciodată”. Faţă de bărbatul care nu a regretat nici un moment crimele comise şi a murit strigând “Heil Hitler”, ea nu mai are nici o întrebare. În schimb, are nenumărate pentru concubina lui, Ruth Irene, bunica ei, de care s-a simţit mereu foarte apropiată. “Cum a putut ea să trăiască în vila comandantului? Cum a putut ea să iubească un asemenea om? Cum a putut să dezmintă acţiunile sale până la moartea ei din 1983?”, sunt întrebările care o obsedează pe Jennifer. “Nu îl regret pe bunicul meu. Plâng doar după bunica mea”, adaugă Jenny pentru sursa citată.

Teama de prietenii evrei
Nici relaţia cu mama ei nu s-a îmbunătăţit. “Încerc o apropriere de mama mea, după o pauză de 20 de ani. Este foarte dureros, fiindcă trebuie să vindec trauma alegerii ei de a mă abandona. Acum că ştiu adevărul, parcă reuşesc să o înţeleg mai bine. Încep să înţeleg de ce nu m-a putut creşte. Îi găsesc circumstanţe atenuante”, spune nepoata lui Amon. Monika Goeth, fiica lui Amon şi mama lui Jennifer, născută în 1945, nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, dar a fost marcată pe viaţă de faptele sale. “Eu am fost ţinută la distanţă. Poate de aceea am reuşit ceea ce mama mea nu a putut. Să trec peste”. Chiar şi aşa, lucrurile nu au fost simple pentru Jennifer. Deşi ştie adevărul de aproape 5 ani, ea a evitat să le vorbească prietenilor despre adevăratul ei trecut. “Am studiat în Israel. Am foarte mulţi prieteni acolo. Mi-a fost teamă să le spun cine sunt. Mi-a fost teamă de reacţia lor. Dacă sunt printre ei unii care au avut rude ucise în lagărul de la Plaszow? Eu vroiam să fac lucrurile diferit faţă de mama mea. Mi-am asumat trecutul, dar am mers mai departe. Acum doi ani, m-am urcat in avion, m-am dus în Israel şi le-am spus prietenilor cine a fost bunicul meu. Ei m-au îmbrăţişat şi mi-au spus: ‚Uită-l pe Amon. Tu eşti Jenny’”, a încheiat Jennifer Teege.

Monika Goeth, într-o situaţie similară
În 2002, fiica lui Amon Goeth, mama lui Jennifer, şi-a publicat memoriile, iar în 2006 a acceptat să facă parte din documentarul "Copiii lui Hitler", regizat de BBC, în care a povestit ce înseamnă să fii fiica lui Amon Goeth şi şocul pe care l-a avut când a văzut pentru prima dată filmul "Lista lui Schindler", regizat de Steven Spielberg. “Mama mi-a spus că tatăl meu a murit pe front ca milioane de alţi soldaţi. Am crezut-o, de ce să nu o cred? În mintea mea tata era un soldat curajos şi toată lumea îmi spunea că ar fi făcut orice pentru mine dacă mai era încă în viaţă”, spune Monika Hertwig Goeth.

Nu s-a înţeles niciodată cu mama sa
“Mi-am iubit bunica mult, dar pe mama... pur şi simplu nu ne înţelegeam, eram ca apa şi focul. Într-o zi de vară, pe când aveam 11 ani, am vrut să mă duc să înot fiindcă era foarte cald afară. Mama mi-a zis că nu am voie să plec din casă până nu termin ce aveam de făcut. În momentul acela m-am răzvrătit. Ea s-a uitat la mine şi mi-a zis: . Am întrebat-o pe bunica mea ce a vrut să-mi spună mama, doar nu aveam cum să mor ca tata, el pierise pe front în al Doilea Război Mondial, nu? După o vreme bunica mi-a spus: . , am întrebat-o. ”, rememorează mama lui Jennifer.

Întâlnirea cu Schindler
Timp de ani de zile ea a încercat să afle adevărata poveste a vieţii lui Amon Goeth, dar nimeni nu a vrut să îi răspundă la întrebări. Monika Hertwig l-a cunoscut pe Oscar Schindler în Frankfurt, pe vremea când era adolescentă. “Oscar s-a uitat la mine şi a pus o mână pe umărul meu spunându-mi: . Am sperat că Oscar îmi va spune ceva, dar nu mi-a dezvăluit nimic”, a adăugat Monika.

Impactul filmului
Peste ani, ea s-a dus la cinema să vadă filmul lui Spielberg, "Lista lui Schindler". “M-am dus la cinema ca să-l văd pe tata. În prima jumătate de oră nu a apărut nici un Amon Goeth. Apoi, deodată, am văzut o maşină care trecea prin ghetou şi am ştiut din primul moment că personajul de pe bancheta din spate este tatăl meu. Aveam o fotografie cu el şi era exact acelaşi profil. Ţin minte o scenă când o tânără din lagăr (inginer care superviza construcţia unei barăci şi care i-a atenţionat pe ofiţerii SS că fundaţia nu este bună) i-a spus tatălui meu că doar îşi face treaba. <Şi eu îmi fac treaba. Acum te omor>. Când am ajuns acasă mi s-a făcut rău. Spielberg mi-a dezvăluit adevărul şi l-am urât atunci", a rememorat Monika Goeth.

×