x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La nivel inalt - Guvernul, santajat

La nivel inalt - Guvernul, santajat

de Alex Nedea    |    18 Aug 2005   •   00:00
La nivel inalt - Guvernul, santajat

Patru sute de copii aflati in asistenta maternala sunt lasati de Consiliul Judetean Constanta fara bani de mancare, santajand astfel o autoritate guvernamentala care a dat Consiliul in judecata pentru incalcarea normelor UE.

Peste 400 de copii aflati in asistenta maternala sunt lasati fara bani de mancare pana cand Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului nu isi va retrage cererea de chemare in judecata a Consiliului Judetean Constanta. Integrarea Romaniei in UE este pusa in pericol, intrucat contrar cerintelor UE, toti asistentii maternali vor fi dati afara, iar copiii reinstitutionalizati.

Soldatul Constantinescu trage cu pusca in soldatul Panait. Panait raspunde si el cu foc de arma. Primul militar intra in cladirea Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului si se ascunde in spatele a 400 de copii nevinovati folosindu-i paravan pentru a-l face pe celalat soldat sa opreasca focul si sa se predea. Cam asa ar putea fi rezumat scenariul unui film de actiune inspirat din conflictul care are loc de cateva luni intre presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu, si secretarul de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Bogdan Panait.

PRECEDENT. Batalia politica dintre autoritatea locala si cea centrala a inceput din luna mai anul acesta, cand Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta a intrat in colaps, nemaiavand bani pentru salariile celor peste o mie de angajati. Atunci, Consiliul Judetean a acuzat ANPDC ca nu a alocat suficienti bani, iar institutia guvernamentala reclama, la randul sau, ca vina o poarta CJC, pentru ca banii au fost suficienti, dar au fost distribuiti necorespunzator. In cele din urma, CJC a decis sa aloce 30 de miliarde de lei vechi pentru plata salariilor pana in luna septembrie. Si s-a cazut la pace. Nu pentru mult timp, intrucat acelasi Consiliu Judetean aproba la sfarsitul lui iunie Hotararea 149/2005, prin care se prevedeau restructurari masive la DGASPC.

DUPA STANDARDELE UNIUNII... ConstanTa. Conform purtatorului de cuvant al CJ, pentru ca nu s-au gasit bani pentru asigurarea salariilor pana la sfarsitul anului, toti asistentii maternali de la Constanta urmeaza sa fie dati afara din septembrie. Copiii aflati in asistenta maternala vor fi institutionalizati in centre de plasament. Acest lucru pune in pericol integrarea Romaniei in UE pentru ca se incalca normele impuse de Uniune in domeniul protectiei copilului. Acum intervine ANPDC, care considera ca "prin emiterea unei astfel de hotarari se incalca grav drepturile fundamentale ale copilului garantate atat de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cat si de Constitutia Romaniei. Astfel, reducerea personalului din institutie afecteaza in mod grav respectarea standardelor de calitate in protectia sociala a copilului". Urmatoarea miscare a autoritatii nationale pe care o face la inceputul acestei luni este sa cheme in judecata Consiliul Judetean Constanta, pentru "anularea hotararii 149/23.06.2005 privind aprobarea organigramei, a statutului de functii si a rectificarii bugetului de venituri si cheltuieli a Directiei Generale de Asistenta (sic!)" (numele corect al institutiei, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, a fost scris gresit de consilieri chiar in titlul hotararii...).

La un astfel de croseu, de chemare in instanta, CJC a raspuns tot cu un croseu: blocarea salariilor tuturor angajatilor de la DGASPC. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, spune ca nu va da drumul la bani pana cand ANPDC nu isi va retrage cererea depusa in instanta. "Asta-i viata!", adauga Constantinescu, dupa ce ne explica conditia pusa pentru a continua sa achite salariile pana in luna septembrie.

BUCURESTIUL NU CEDEAZA. Blocand salariile asistentilor maternali, Nicusor Constantinescu lasa implicit fara un ban de mancare copiii asistati. Presedintele CJC nu a stiut ce sa ne raspunda la intrebarea "Cui foloseste acest blocaj?". Dar ne garanteaza ca va da drumul la bani daca nu va avea loc un proces. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului vad masura luata de Nicusor Constantinescu ca pe un santaj. Dar nu vor sa-si retraga cererea de chemare in judecata nici sub aceasta presiune. "Nu ne jucam. Prin aceasta hotarare se incalca interesul copilului", ne-a raspuns Bogdan Panait, secretarul general al autoritatii.

ASISTENTII CER CAPUL LUI CONSTANTINESCU. "Am fost cu cateva colege la sedinta Consiliului Judetean Constanta si i-am spus domnului Constantinescu ca ii aducem copiii aici si ii dam dumnealui pana vor veni bani de salarii. Si el ne-a raspuns: «Puteti sa-i dati unde vreti, pe mine nu ma intereseaza!». Va dati seama ce mult il intereseaza copiii... Ne-a zis ca pana domnul Panait (secretarul de stat al ANPDC - n.r.) nu isi retrage cererea, nu vedem nici un ban", acuza Alexandrina Chicheanu, unul dintre cei 400 de asistenti maternali care nu si-au vazut salariile de o saptamana. Si sotul Alexandrinei este tot asistent maternal, iar impreuna au in plasament doi copii. Blocarea fondurilor de catre Nicusor Constantinescu a lasat aceasta familie fara nici o sursa de venit. "Din ce sa ne hranim copiii?", ofteaza Chicheanu, care adauga apoi ca nu vrea ca Autoritatea sa-si retraga cererea de chemare in judecata, ci prefera ca Nicusor sa fie demis. "Daca el ramane, nu o sa avem viata buna cu copiii in Constanta. Vom sta cu frica in san in fiecare luna, ca luam sau nu luam banii, ca avem sau nu avem ce le da de mancare copiilor."

MITING. Ion Carainat, reprezentantul Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", spune ca, in urma discutiilor purtate cu cei de la DGASPC, va pregati un miting al asistentilor maternali in situatia in care negocierile cu Consiliul Judetean vor esua. "Vom protesta. Dar nu cum am facut-o in luna mai, in liniste. Vom iesi in strada cu copiii, vom face galagie, ca vad ca isi bat joc de noi", spune raspicat un asistent maternal.

Pentru ca e a doua oara in trei luni cand nu li s-au dat salariile, unii asistenti se gandesc sa demisioneze. Situatia este cu adevarat dezastruoasa pentru cei de la Directie, intrucat, existand un proces de concediere colectiva, nu se pot face noi angajari. Astfel, locurile ramase vacante nu mai pot fi ocupate de alte persoane, care sa preia copiii ramasi fara asistent maternal. "In ultimele zile avem doua cereri de demisie in care s-a motivat criza salariilor. Nu pot sa imi dau seama ce vom face cand vom avea de-a face cu demisii in masa." La Constanta, situatia este acum taman pe dos decat cer normele Uniunii Europene. In loc ca reteaua de asistenti maternali sa creasca, ea dispare.

In tot acest timp, batalia politica intre Bucurestiul portocaliu si Constanta albastra continua. Soldatul Constantinescu si soldatul Panait continua tirul, fiecare invocand interesul superior al copilului. Timp in care copiii asistati de familia Chicheanu traiesc dintr-o mana de legume pe care le mai au in gradina parintii substitutivi.

FOC DINSPRE CONSTANTA
"Domnul Panait trebuia sa respecte procedura. A incalcat legea Contenciosului Administrativ. Domnul ministru trebuia sa respecte legea. Numai noi, cetatenii de mana a doua, suntem pusi sa o respectam" - Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta

FOC DINSPRE BUCURESTI
"Ei (cei de la CJC) trebuie sa se conformeze legilor. Legi care, daca e sa politizezi, sunt facute de ei, de Partidul Social Democrat al carui membru este" - Bogdan Panait, secretar de stat al ANPDC

INVESTITIILE SARACULUI
Desi nu sunt bani pentru a asigura salariile pana la sfarsitul anului, Consiliul Judetean Constanta isi permite sa investeasca in continuare. Pentru iesirea din situatia de criza inceputa in luna mai, CJC a mai gasit si alte solutii pe langa disponibilizarea asistentilor maternali. In Hotararea 148/2005 exista un "plan de masuri pentru iesirea din criza economico-financiara". In aceasta lista exista doua tipuri de masuri. Unele strang intr-adevar cureaua la cheltuieli (nu se mai acorda spor de 15% la salariile asistentilor maternali, nu se mai dau nici salarii de merit). Exista si masuri care presupun noi investitii. Astfel, Nicusor Constantinescu si consilierii au considerat ca se vor reduce cheltuielile prin urmatoarele cheltuieli: "achizitionarea unor masini de spalat rufe profesionale, performante, montarea unor sisteme de supraveghere video in toate centrele, achizitionarea in sistem leasing a 2-3 autobuze pentru transportul copiilor din localitatile de domiciliu la centre, inlocuirea becurilor si a neoanelor ergofage cu sisteme moderne, economice". "Sunt investitii care se vor amortiza, unele in doua-trei luni. Aceste investitii trebuie facute. Camerele de luat vederi vor reduce numarul furturilor, prin schimbarea becurilor vom face o economie de 50 de milioane pe luna, autobuzele noi vor fi pe motorina si vor consuma mai putin decat cele vechi pe care le avem, pe benzina. Daca nu schimbi nimic, nu ajungi la nimic", explica Cristian Moldovanu, purtator de cuvant al CJ Constanta. Aceste investitii sunt prevazute in centrele de plasament in conditiile in care cei de la Constanta ar fi trebuit, dupa recomandarile UE, sa investeasca in extinderea retelei de asistenti maternali, scopul pe termen lung fiind desfiintarea acestor institutii.
×