x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Le-a inundat omenia

Le-a inundat omenia

de Cristian Petru    |    26 Sep 2005   •   00:00
Le-a inundat omenia

Apele au acoperit din nou satul Crivat. O parte din case sunt inundate, iar altele stau sa cada. Vina o poarta si satenii care au astupat canalele colectoare.

  • Lucian Alecu (foto), Crivat, Calarasi
  • Apele au acoperit din nou satul Crivat. O parte din case sunt inundate, iar altele stau sa cada. Vina o poarta si satenii care au astupat canalele colectoare. Cainii urlau a pustie. Si doar un sughit de plans se mai auzea din curtea unei case. "Spuneti-mi cum e acolo in spate. Spuneti-mi, imi cade casa?", se auzea o voce tanguitoare de femeie. Tudora Trandafir incerca sambata sa isi mai scoata din casa ce mai putea. Munca ei de o viata urma sa fie acoperita de peretii casei care nu mai rezistau la atata apa. In curte "balta" era de un metru si ceva adancime, iar strada disparuse de mult.

    Cate un "Aoleo!" se mai putea auzi din cand in cand, inecat printre lacrimi. "Vreau sa plec de aici, dar unde sa merg? Stau singura, dar am doi copii asezati la casele lor. Am fost la ei la poarta sa ii rog sa ma primeasca, dar nu au vrut. Degeaba i-am crescut, nici n-au venit sa ma vada. Cade casa pe mine si pe ei nu ii intereseaza. In casa asta i-am crescut si acum ei ma lasa sa mor", povesteste batrana disperata. Acum femeia nu are ce sa faca. Trebuie sa plece din casa ei de chirpici care se darama. Unde? Nu stia nici ea. A mai intrat inca o data in odaile ei, si-a luat pisica, un caine si o sacosa cu trei franzele si a plecat. Nu stie daca o sa mai aiba unde sa se intoarca.

    CU MASCA PE FATA. Vecinii de strada ai Tudorei din satul Crivat, oras Budesti, judetul Calarasi, erau si ei izolati. De o saptamana strada era acoperita cu ape, curtea si gradina erau inecate si ele, iar apa le mustea in case. Doar cu barca mai reuseai sa mergi in ograzile oamenilor. Stana Dobre trebaluia prin curte. Se uita daca gainile ei cocotate in copac sunt in siguranta, daca apa nu ajunge la porcul urcat acum undeva pe cotet. Masina era in apa, totul plutea in jurul ei. In casa inca nu le intrase apa. "Am fost inundati in vara, ne-am refacut peretii, am zugravit... si acum totul e la loc", spune femeia.

    Din cauza saraciei, in casa acesteia e pamant pe jos, pamant care sambata era umed si moale ca un burete. Stana si-a ridicat din nou covoarele si si-a adunat mobila din camere. "Pamantul e deja satul de atata apa. Nu are unde sa se mai scurga acum", se aude din bucatarie o voce tanara de femeie. Tanara amesteca intr-o oala de pe aragaz, iar pe fata avea o masca de frumusete. Tristetea din ochii ei te facea insa sa iti dai seama ca frumusetea era ultimul lucru la care se mai gandea acum. "Asa le las acum toate. Ca parca apa tot mai creste".

    ZIDURI DARAMATE. Doua case mai incolo locuieste Stancu Enache cu femeia lui. Are din nou apa in curte si in gradina. Iar casa ii sta intr-o rana, aproape sa se darame de la infiltratii. Zidul holului s-a daramat, iar acum acoperisul este sustinut doar de cativa stalpi. Un nailon era asezat in locul fostelor ferestre ca sa nu mai ploua in casa.

    "Ne-a inundat si acum cateva luni. Ne-a stricat toata gradina, tot. Acum s-a lasat pamantul. Nu am mai tinut porci ca nu mai aveam cu ce si nici unde, iar gainile sade la etaj", zice Stancu. O singura odaie a fost parca ferita de infiltratii. Acolo dorm si stau cei doi batrani. Au copiii asezati la casele lor, dar nu vor sa se mute la ei. Nu vor sa ii deranjeze. S-ar muta in alta parte daca le-ar da primaria teren. Si-ar reconstrui casa, ar lua-o de la inceput. "Ca aici pamantul e slab". Dar nimeni nu le-a oferit asa ceva. Dupa inundatiile din vara au primit un sac de ciment, unul de var si o scandura. Dar ce sa faca mai repede cu ele acum? Sa isi astupe gaura din perete, sa repare zidul cazut sau sa isi refaca tavanul? Nici ei nu stiu.

    NEMULTUMIRE. Mariana Popa isi tine copilul de un an si ceva in brate. Chiar daca este foarte mic, baietelul si-a vazut deja casa inconjurata de ape de cateva ori si lucrurile baltind prin camere. "Dupa ce am fost inundati in vara am reparat putin. Am primit si noi un sac de ciment, unul de var si o scandura. Am fost trecuti pe lista celor carora li se reconstruiesc casele, dar am fost stersi. Au dat la altcineva", sustine femeia. Acum sta si se uita cum pamantul ii trage case.

    O alta zona inundata, alte nenorociri. Apa a intrat aici in case, peretii stau sa cada, iar oamenii au plecat. Linistea e sparta doar de zgomotul tractoarelor, singurele care pot trece prin apa. Gospodaria lui Costel Popa este sub apa, ca si acum cateva luni. Atunci i s-au daramat doua camere. Acum mai are cinci incaperi, dar degeaba. Nu le poate folosi ca sunt pline de apa. Mama lui s-a mutat la o vecina putin mai ferita de ape, iar el cu familia stau la un frate. In vara a primit materiale pentru refacerea casei. Dar ce folos, ca acum sunt acoperite de ape. Isi framanta mainile neputincios cand se uita la munca lui zdrobita de ape. Nu are ce sa faca. Doar sa se uite de departe ca in curtea cu apa de un metru nu poate intra.

    TRASEUL PANA IN OGRAZILE OAMENILOR
    Satul Crivat apartine de orasul Budesti din judetul Calarasi. Pana acum cateva luni, drumul din oras spre sat trecea peste Arges si era de patru kilometri. In vara, insa, podul s-a rupt, iar oamenii din Crivat, daca vor sa mearga pana la primarie trebuie sa faca vreo 15 kilometri pe un drum cu gropi de o jumatate de metru. Calea ocolitoare iese din judetul Calarasi si trece prin Giurgiu. Podul se va repara, dar trebuie mai intai sa se retraga apele mari ale Argesului. Pana atunci oamenii ocolesc. Sambata, ca sa ajungem din Budesti pana la casele inundate din Crivat am mers cu un ARO prin gropi, in remorca unui tractor prin apa nu foarte mare si cu o barca din aluminiu subtire care parea o cada plutitoare, pana in curtile oamenilor inundati. Fantanile si totul din jur sunt inundate, (foto), iar apa potabila le-a fost trimisa din Budesti.

    VINOVATI
    Satul Crivat nu a fost inundat de apele vreunui rau. Apa ploilor nu a avut unde sa se retraga din cauza ca o parte dintre oameni au astupat santurile care treceau prin gradinile lor ca sa cultive mai multe legume. Acum nu mai au nimic. Majoritatea satenilor traieste din agricultura, dar anul acesta nu au avut noroc de recolta. Nu stiu daca au bani sa semene in toamna ceva. Vor vedea. "Anul acesta satul Crivat a fost inundat de trei ori. Acum aproape jumatate din cele 900 de case sunt afectate. Si in Budesti sunt case inundate atat de apa de la ploaie ,cat si din cauza Dambovitei. A plouat atat de mult incat in Sectiile de Chirurgie, Pediatrie si in Laboratorul din Spitalul Orasenesc intra apa de parca nu ar fi fost acoperis. Noroc ca acum ploaia a stat", spune primarul orasului Budesti, Lucia Lefter. Aceasta mai spune ca asa inundatii nu au mai fost in zona din 1971. Si cu toate acestea nu s-a primit nici un leu rectificare de buget.
    ×
    Subiecte în articol: casa eveniment case crivat