x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legea porcului a rămas în coadă de pește: Românii nu vor putea comercializa porcii din bătătură

Legea porcului a rămas în coadă de pește: Românii nu vor putea comercializa porcii din bătătură

de Diana Scarlat    |    16 Ian 2024   •   08:00
Legea porcului a rămas în coadă de pește: Românii nu vor putea comercializa porcii din bătătură

Legislația a fost modificată, în privința creșterii porcilor, sub pretextul pericolului reprezentat de pesta porcină. Anul trecut a fost votată noua lege care impune o serie de restricții drastice, iar la începutul lunii noiembrie au fost publicate și normele de aplicare, unde Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reușit să introducă amendamentele eliminate inițial din textul legii, după multe luni de scandal.

Astfel, românii care și-au crescut porci în propriile gospodării s-au trezit cu interdicții referitoare la sacrificarea animalelor, la transportarea lor și la posibilitatea de a comercializa carnea. După ce s-a declanșat un nou scandal, ANSVSA a promis eliminarea acelor restricții, numai că modificarea nu s-a făcut corect. Interdicțiile au rămas, de fapt, iar situația de la finalul anului 2023 s-ar putea repeta oricând.

ANSVSA s-a răzgândit în privința normelor de aplicare pentru Legea porcului, după ce s-a arătat cum normele de aplicare au introdus exact articolele eliminate inițial, pentru a le interzice românilor să mai taie porci și să vândă carne sau chiar produse din carne de porc. Autoritatea a publicat o informare, pe 8 noiembrie 2023, în care și-a anunțat bunele intenții, urmând să refacă normele de aplicare. 

Astfel s-a rezolvat situația de Crăciun, anul trecut, apoi nimeni nu a mai comentat felul în care s-a modificat cadrul normativ. ANSVSA ar fi trebuit să le permită și exploatațiilor noncomerciale, adică celor neînregistrate sanitar veterinar, să vândă porci pe piața liberă, cu condiția să obțină un certificat de sănătate a animalelor, din partea medicului veterinar împuternicit de DSVSA. Autoritatea a modificat Ordinul nr. 130/2023, care aproba Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi: „Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 5. - (1) Pe teritoriul României, mişcarea porcinelor se realizează conform prevederilor anexei nr. 3 la Legea nr. 122/2023, iar pentru cele provenite din gospodăriile populației cu respectarea prevederilor art. 7. (2) În vederea respectării prevederilor anexei nr. 1 la Legea nr. 122/2023, în cazul gospodăriilor, condițiile prevăzute la pct. 10-12 din această anexă, pot fi asigurate inclusiv prin intermediul contractelor încheiate la nivel de unitate administrativ teritorială”.

 

Exploatația necomercială nu poate vinde

Autoritatea nu a mai revenit cu explicații în legătură cu eliminarea prevederilor pe care le-a introdus în normele de aplicare, preluate din varianta inițială a Legii porcului - cele care prevăd interdicția de a comercializa porci crescuți în gospodării, precum și carnea acestora. Modificarea conține neconcordanțe care pot anula intenția declarată a Autorității, prin crearea unei confuzii între „exploatații necomerciale” și „gospodării”.

ANSVSA a folosit sintagma „gospodărie țărănească” în alt sens decât cel prevăzut în Legea 6/5 ianuarie 2022, care reglementează autorizarea și activitatea gospodăriei țărănești într-o cooperativă agricolă. Astfel „gospodăria țărănească” așa cum e definită în normele de aplicare modificate, se referă la existența acesteia în cadrul unei cooperative agricole - cum e definită inclusiv în Legea 122/2023 privind creșterea porcilor în România. 

Cealaltă situație rămâne legată de „exploatația noncomercială” - definită ca acea „gospodărie” care nu are  voie să vândă porci. Prin această confuzie a termenilor, porcul de Crăciun a fost salvat doar anul trecut, pentru că din punct de vedere legal, românii au rămas cu aceeași problemă.

Au rămas cu promisiunile 

Declarațiile oficiale ale ANSVSA care au venit după declanșarea scandalului național legat de porcii din gospodării erau de-a dreptul lacrimogene: „ANSVSA susține tradiția creșterii porcului în țara noastră. Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă”. Astfel, Autoritatea i-a asigurat pe români că „își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării”, promițând că va modifica Ordinul nr. 130/2023 de aprobare a Normelor specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023. 

 

Obligația dosarului electronic

Trebuia să se introducă o nouă prevedere prin care să se poată comercializa porcinele din gospodărie, cu o condiție esențială: „numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv”. Dar s-a anunțat că porcul va avea în continuare dosar electronic de urmărire - va rămâne valabilă obligarea crescătorilor de porci de a-l înregistra, pentru identificare. Înregistrarea se face în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA. „Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA”, a mai explicat ANSVSA. 

Prin înregistrare, fiecare porc din bătătură va avea un întreg dosar de urmărire prin sistem electronic, iar măsura este justificată prin nevoia de a se ști dacă porcul s-a îmbolnăvit, pentru a se putea interveni imediat, în caz de gripă porcină africană. 

O altă anomalie este eliminarea acestor obligații pentru marii crescători de porcine și introducerea obligațiilor suplimentare pentru „exploatațiile necomerciale”

Pentru a avea dreptul să vândă porci, exploatațiile noncomerciale sunt obligate să se înregistreze sanitar veterinar, devenind exploatații comerciale de tip familial - deținute de persoane fizice - și, după caz, să se înregistreze la Registrul comerțului, devenind PFA, ÎI, ÎF, PJ, pentru activități complexe, incluzând și pe aceea de reproducere.

×
Subiecte în articol: lege porc pericol lege restrictii