x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Provincia”, plătită de stat la jumătate față de București. 2024 vine cu proteste de stradă și greve generale

„Provincia”, plătită de stat la jumătate față de București. 2024 vine cu proteste de stradă și greve generale

de Diana Scarlat    |    14 Dec 2023   •   08:00
„Provincia”, plătită de stat la jumătate față de București. 2024 vine cu proteste de stradă și greve generale

Legea Salarizării Unitare a fost modificată încă înainte de a se aplica, astfel încât multe categorii de bugetari să nu poată primi salariile întregi.

 Fie nu s-au aplicat integral prevederile legale, fie s-au greșit calculele, iar una dintre cele mai mari păcăleli pe baza căreia statul a câștigat bani, din 2017 până acum, este salarizarea diferențiată, prin care angajații din București primesc mai mulți bani decât cei din județe. De la început au fost proteste, solicitări de eliminare a discriminării, chiar procese în instanțele de judecată, multe fiind pierdute de angajații statului, deși au invocat principiul de bază al Legii Salarizării, anume faptul că trebuia să fie unitară. Acum protestează din nou angajații APIA și cei ai Institutului Național de Statistică, cerând egalizarea salariilor din teritoriu cu cele din București.

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) au început noi acțiuni de protest, cerând drepturi egale la salarizare cu cei din Capitală, iar dacă Guvernul nu va găsi o soluție, amenință că vor ajunge până la greva generală. Legea nr. 153/2017 a salarizării unitare s-a aplicat de la început discriminatoriu, în detrimentul tuturor angajaților care nu lucrează la sediul central, fără să li se dea vreo explicație logică.

„Sunt mai multe instituții în această situație, deși din 2017 au fost unele care au trecut pe grilă centrală, de exemplu, ANAF sau ANSVSA, după ce angajații lor s-au revoltat. Noi am cerut același lucru ca și ei, dar nu s-a rezolvat până acum problema. Există un proiect de ordonanță de urgență la Ministerul Muncii, pentru trecerea AJPIS și a altor instituții pe grila centrală, dar trebuie să se modifice Legea 153, pentru a beneficia de drepturi egale toți angajații instituțiilor. Noi suntem printre puținii din Ministerul Agriculturii care nu beneficiem. Ne-au asimilat pe salarizarea pentru cei care lucrează în teritoriu, deși legea era pentru salarizarea unitară, iar astfel am ajuns pe grila inferioară. Una dintre explicațiile care ni s-au dat, deși neoficial, este că traiul e mai scump în București. Noi avem inclusiv un centru județean București, iar colegii noștri de acolo sunt pe grilă județeană, cu salarii mai mici, la fel ca și cei din Ilfov, deși au sediul tot în București. Diferențele salariale sunt între 1.500-2.000 de lei”, a explicat, pentru Jurnalul, Laurian Octavian Mateescu președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA. 

 

Performanța la stat se sancționează

Sindicaliștii sunt în grevă japoneză, în fiecare zi, între orele 10.00 și 11.00. Funcționarii sunt nemulțumiți din cauza faptului că, deși sunt foarte performanți, având o rată de absorbție a fondurilor europene de peste 96% în fiecare an, iar volumul de muncă este foarte mare, salariile lor au rămas la nivelul anului 2015. 

Aceștia consideră că se află într-o situație de discriminare, APIA fiind singura agenție din MADR care se află pe grilă teritorială. Liderul sindicatului a declarat pentru Jurnalul că după protestul de marți, li s-a transmis din partea Guvernului că se caută soluții pentru a li se rezolva problema, însă nu li s-a dat un răspuns oficial. Membrii sindicatului sunt pregătiți să meargă până la greva generală, dacă nu li se rezolvă problemele salariale.

 

Memorandum lăsat la sertar

Aceeași situație este la INS, după ce funcționarii au protestat de mai multe ori și s-a semnat inclusiv un memorandum, care apoi a fost ignorat de Guvern. În semn de protest față de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic, statisticienii au făcut și o grevă spontană, pe 23 noiembrie. Aproximativ 900 de angajați ai INS au protestat și se pregătesc să intre chiar în grevă generală. Până acum au avut doar promisiuni verbale, iar așa-zisa Lege a salarizării unitare a adus, de fapt, cea mai mare discriminare, pentru că diferențele de salarii nu existau înainte de aplicarea ei.

„Am avut o discuție la nivelul Secretariatului General al Guvernului, unde ni s-a comunicat faptul că se ia în calcul introducerea INS pe lista instituțiilor pentru care s-a făcut Ordonanța de Urgență de la Ministerul Muncii pentru trecerea pe grila centrală. Noi am solicitat să se respecte acel memorandum pe care și l-au asumat guvernanții anul trecut, care prevedea ca structurile centrale să ajungă la nivelul de salarizare a celor de la centru. Nu s-a aplicat niciodată, iar acum avem doar o promisiune că se va rezolva ceva din ceea ce noi solicităm. E încă o promisiune, nimic concret. Înainte de anul 2017, toți angajații din teritoriu au trecut pe grilele teritoriale, după intrarea în vigoare a legii. Ne pregătim de grevă generală, care s-ar putea declanșa din prima zi lucrătoare a anului viitor”, a explicat, pentru Jurnalul, și Dan Iliescu, președinte SINSB.

 

Polițiștii pregătesc noi manifestații

Polițiștii ies în stradă, zilnic, după ce solicitările lor au fost ignorate de mai multe ori de guvernele din ultimii patru ani. Pe 11 decembrie a avut loc prima manifestație, la Ministerul de Finanțe. „Guvernul a aruncat «pe piață» proiectul de OUG pe măsuri fiscal-bugetare, care prevede doar 5% pentru bugetari, implicit pentru MAI. O bătaie de joc de genul «Nicule, mai dă-le, mă, 100 de lei!». Polițiștii debutanți vor fi umiliți, fiind plasați 30-40 de lei peste viitorul salariu minim. Pentru polițiștii aflați în prag de pensie, încă o abureală de doi bani. Nu mai spunem de umilirea continuă a personalului contractual”, a anunțat Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Protestele lor au continuat, în fiecare zi, fiind programat și pentru astăzi un miting, la Guvern. Acțiunile vor continua, până la declanșarea grevei generale, dacă nu li se vor acorda majorările salariale cerute.

×