x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O lege inițiată de USR ar putea opri copiii să călătorească în străinătate. Dacă însoțitorul are cazier, excursia este întreruptă

O lege inițiată de USR ar putea opri copiii să călătorească în străinătate. Dacă însoțitorul are cazier, excursia este întreruptă

de Ion Alexandru    |    08 Feb 2023   •   05:40
O lege inițiată de USR ar putea opri copiii să călătorească în străinătate. Dacă însoțitorul are cazier, excursia este întreruptă

20 de senatori USR au inițiat un proiect de lege, prin care doresc să modifice procedurile privind libera circulație a cetățenilor români în străinătate.

Proiectul vizează călătoria minorilor care se prezintă la punctele de trecere a frontierei însoțiți de o altă persoană decât părinții săi sau tutorele legal. Una dintre modificările propuse se referă la faptul că, în cazul în care însoțitorul major nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, legate de împuternicirea din partea părinților sau prezentarea unui cazier judiciar, Poliția de Frontieră să fie obligată să întrerupă călătoria minorului și anunțarea părinților să preia copilul de îndată. În caz contrar, minorul va fi preluat de Protecția Copilului. Însă, și dacă însoțitorul îndeplinește condițiile legale pentru a scoate un minor din țară, proiectul introduce o nouă regulă pentru oprirea călătoriei. În acest sens, polițiștii de frontieră vor avea acces neîngrădit la baza de date a cazierului judiciar, pe care, obligatoriu, o vor consulta pentru a vedea dacă însoțitorul major a săvârșit, anterior, infracțiuni de terorism, trafic de persoane sau de organe, trafic de droguri sau infracțiuni sexuale. Legea a trecut, cu unanimitate de voturi, de Senat și se află, în prezent, pe masa Camerei Deputaților.

Conform acestui proiect de lege inițiat de grupul USR, în situația în care Poliția de Frontieră constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru ca minorul să iasă din România, va întrerupe călătoria acestuia. Mai mult, dacă minorul nu este însoțit de cel puțin unul dintre părinți, polițiștii de frontieră vor proceda la informarea imediată a acestora, punându-le în vedere să îl preia de îndată ce este posibil. Iar, dacă nu este posibilă informarea părinților, Poliția de Frontieră va anunța de îndată Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, care va iniția procedura aplicabilă minorilor neînsoțiți.

Însă, nu doar acesta este singurul motiv pentru oprirea călătoriei, prevăzut de acest nou proiect de lege. Inițiatorii vor ca organele Poliției de Frontieră să poată întrerupe călătoria minorului, chiar dacă sunt îndeplinite condițiile legale, dacă „însoțitorul este cetățean străin și nu face dovada că are dreptul să se reîntoarcă în România, deși în declarația părinților sau, după caz, a reprezentantului legal se menționează că minorul se va renîntoarce împreună cu același însoțitor”.

 

Ce infracțiuni nu permit scoaterea unui minor din țară

 

O altă prevedere introdusă în lege de cei de la USR se referă la faptul că, la momentul prezentării la punctul de frontieră (terestră, maritimă, în aeroport sau porturi maritime ori fluviale), în urma verificării cazierului judiciar  în Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar, polițistul de frontieră urmează să constate dacă însoțitorul a săvârșit, anterior, infracțiunile de omor, contra libertății și integrității sexuale, privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire de libertate în mod ilegal, trafic de droguri sau precursori, trafic de țesuturi sau organe umane și infracțiuni de terorism. Și în această situație, polițiștii de frontieră ar urma să fie obligați să întrerupă călătoria minorului.

În expunerea de motive, se precizează că, în prezent, „faptul că însoțitorul minorului prezintă un cazier judiciar emis cu cel mult șase luni înaintea prezentării la Poliția de Frontieră nu oferă nicio garanție că acesta nu a comis infracțiuni în perioada de timp scursă de la emiterea cazierului judiciar și până la prezentarea la trecerea frontierei”.

 

Atribuții în plus pentru Poliția de Frontieră

 

Pentru ca aceste noi atribuții ale organelor de control să poată fi implementate, conform proiectului de lege citat, Poliția de Frontieră va urma să aibă acces permanent, complet și neîngrădit la Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar.

În punctul de vedere înaintat Parlamentului, Guvernul condus de Nicolae Ciucă precizează că, deși Executivul „consideră util orice demers legislativ de natură să îmbunătățească relațiile cu cetățenii și să asigure premisele optime pentru deservirea acestora în cele mai bune condiții”, „adăugarea acestei noi responsabilități în sarcina polițistului de frontieră ar putea conduce la creșterea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei, putând, de asemenea, exista cazuri în care baza de date privind cazierul judiciar să prezinte dificultăți de natură tehnică, care vor face imposibilă efectuarea verificărilor necesare”. Cu toate acestea, Guvernul anunță că susține adoptarea acestei inițiative legislative.

 

Unanimitate la Senat

 

Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au avizat favorabil proiectul de lege în discuție, iar, la data de 21 decembrie 2022, Comisia Juridică, Comisia pentru Administrație Publică și Comisia pentru Apărare din Senat au redactat un raport comun de admitere, cu mai multe amendamente admise și respinse, iar legea a intrat, în aceeași zi, la vot, în Plenul Senatului, ca primă Cameră sesizată.

În ședința Plenului, toți cei 113 senatori prezenți în sală au votat, fără excepție, pentru adoptarea proiectului de lege referitor la modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

La data de 1 februarie 2023, proiectul de lege adoptat de Senat a fost transmis Biroului permanent al Camerei Deputaților, care este forul decizional.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: lege copii călătorii străinătate