Preşedintele interimar al organizaţiei PD-L Gorj, deputatul Cosmin Popescu, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare sub supraveghere pentru acte de corupţie.
Democrat-liberalului i s-a reproşat de procurorii anticorupţie că, în vremea în care a fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, a falsificat un raport de control al ministerului în scopul favorizării inculpatului Ionel Manţog.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, ieri, sentinţa de condamnare a deputatului PD-L Cosmin Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului în 2006. Biroul de presă al Înaltei Curţi a comunicat faptul că demnitarul a primit doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului şi un an şi şase luni pentru fals intelectual, însă în final Popescu va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv doi ani. Ca formă de executare, pedeapsa este sub supraveghere, ceea ce înseamnă că periodic parlamentarul va trebui să comunice judecătorilor sau organelor de Poliţie fiecare deplasare a sa. Mai mult, magistraţii Curţii au dispus desfiinţarea înscrisului falsificat. Sentinţa poate fi atacată cu recurs, care se va judeca tot la Înalta Curte, însă în complet de 9 judecători.
PREŢUL FUNCŢIEI DE DEMNITAR!
"Sper ca, din tot materialul probator, magistraţii să cântărească bine sentinţa. Probe sunt multe, din care sper să obţin achitarea", a declarat deputatul Cosmin Popescu înaintea pronunţării. Parlamentarul a mai spus că în apărarea sa l-a propus ca martor pe liderul de sindicat Marin Condescu. În 2006, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Cosmin Mihai Popescu, atunci secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului, ca infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie săvârşite de inculpatul Manţog Ionel în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată la data de 6.09.2006.
Din probele administrate la dosar a rezultat că Popescu, în calitate de secretar de stat în cadrul MEC, a solicitat ministrului emiterea Ordinului nr. 534/04.08.2006, pentru efectuarea unui control al activităţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, având ca tematică încheierea convenţiilor de schimb şi reconstrucţia imobilului pentru familia Manţog.
FAVORIZAREA INFRACTORULUI SAU A LUI IONEL MANŢOG
Conform procurorilor, demersul său a fost făcut în scopul de a-l favoriza pe Ionel Manţog şi de a zădărnici cercetările în dosarul în care acesta din urmă era anchetat de DNA pentru fapte de corupţie, "dosarul strămutaţilor de lux". Ulterior, Cosmin Popescu a pus la dispoziţia membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport în care se atestă date nereale cu privire la aspectele supuse verificării, raport pe care, din proprie iniţiativă, l-a înaintat la DNA, chiar înainte de a fi adus la cunoştinţa conducerii ministerului. Prin actul de control întocmit în baza Ordinului nr. 534/04.08.2006 s-a urmărit punctual înlăturarea acuzaţiilor aduse lui Ionel Manţog de organele de urmărire penală în dosarul în care era cercetat.
Dosarul accidentului lui Manţog, pe masa procurorilor din Bănie
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova se vor ocupa de ancheta accidentului fostului şef de campanie al lui Traian Băsescu din Gorj, democrat-liberalul Ionel Manţog. Deşi este o cauză care presupune ancheta unui Parchet local, procurorii din Dolj au solicitat, ieri, dosarul pentru soluţionare, având în vedere că se pot naşte suspiciuni de necorectitudine.
Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Parchetului Curţii de Apel din Craiova că ar fi motivul pentru care ancheta a fost preluată la Dolj. "Nu este vorba despre o declinare de competenţă a cauzei, ci pur şi simplu despre preluare a cauzei pentru soluţionare. Reamintim că un parchet suprem poate solicita o cauză spre soluţionare de la un parchet local. Am făcut acest lucru întrucât este vorba despre un lider local politic important şi pentru a se evita toate suspiciunile legate de faptul că procurorii din Târgu-Jiu nu ar soluţiona corect acest dosar l-am luat la Craiova. El va veni cu poşta specială", a declarat procurorul Ionel Grigore, purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel din Craiova.
EXPERTIZE PESTE EXPERTIZE!
Iniţial, dosarul fusese înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Reamintim, Ionel Manţog este cercetat penal pentru omor şi ucidere din culpă, după ce în urmă cu câteva săptămâni a produs un accident de circulaţie care a dus la moartea unui om şi la rănirea gravă a altuia. El s-a petrecut în localitatea gorjeană Peptani, din comuna Câlnic, la 24 noiembrie. Atunci, Ionel Manţog, de la volanul unui BMW, a intrat în depăşirea unei coloane de maşini şi a izbit frontal o ambulanţă care circula din sens opus, având semnalele luminoase în funcţiune. Salvarea transporta un pacient cu probleme cardiace de la Motru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La o oră după producerea accidentului, pacientul a decedat, însă medicii legişti din Gorj au concluzionat că moartea pacientului nu poate avea legătură cu accidentul.
ASISTENTUL A IEŞIT DIN COMĂ!
Necropsia a fost contestată de procurori, care au solicitat şi specialiştilor de la Institutul de Medicină Legală din Craiova să se pronunţe asupra acestui lucru. Expertiză se va face şi în privinţa BMW-ului condus de Manţog, pentru a se stabili viteza cu care circula în momentul producerii accidentului. De asemenea, în accident a mai fost rănit şi asistentul medical de pe Ambulanţă, Dumitru Vâlceanu. Starea de sănătate a acestuia este stabilă, el fiind internat tot la Spitalul din Floreasca.