x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Litoral salvat de week-end

Litoral salvat de week-end

de Iohanna Onaca Purdea    |    01 Sep 2005   •   00:00
Litoral salvat de week-end

Sezonul estival 2005 a fost mai slab decat cel de anul trecut, in parte din cauza ploilor si a inundatiilor. Durata medie a concediului pe Litoral s-a redus la patru zile, hotelurile si plajele fiind ocupate mai ales spre sfarsit de saptamana. Desi vremea ploioasa a alungat turistii, hotelierii s-au gandit sa reduca tarifele doar la finalul sezonului.

TURISM
Sezonul estival 2005 a fost mai slab decat cel de anul trecut, in parte din cauza ploilor si a inundatiilor. Durata medie a concediului pe Litoral s-a redus la patru zile, hotelurile si plajele fiind ocupate mai ales spre sfarsit de saptamana. Desi vremea ploioasa a alungat turistii, hotelierii s-au gandit sa reduca tarifele doar la finalul sezonului.

Titluri din articol :
  • Plajele, curatate de baruri
  • O vara iesita din tipare
  • 800 de oameni salvati de la inec

    Ploile si inundatiile din iunie si iulie au determinat vanzari mai slabe pe Litoral. Turismul in statiunile de la malul marii s-a revigorat insa in august, hotelierii asteptand sa atraga mai multi turisti in aceasta luna, cand preturile sunt mai mici.

    Calendaristic, vara a luat sfarsit, iar vremea concediilor se apropie de final. Hotelierii si operatorii de turism nu au facut inca bilantul acestei veri, asteptand turisti si pentru aceasta luna. Insa datele preliminare arata ca sezonul estival 2005 a fost unul ceva mai slab ca acela de anul trecut, in parte din cauza ploilor si a inundatiilor.

    CIFRE. "Litoralul s-a confruntat cu o scadere in iunie si prima parte a lunii iulie, din cauza inundatiilor. Insa pierderile au fost recuperate in luna august, per total ridicandu-se la aproximativ acelasi nivel de valorificare ca in 2004", a declarat Iulian Andrei, presedintele Comisiei de Turism Intern din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). In topul celor mai vizitate statiuni se situeaza, in ordine, Mamaia, Saturn, Eforie Nord, Venus, Neptun si Jupiter. "Pana la 31 iulie, pe Litoral s-a inregistrat un grad de ocupare foarte bun, in medie de 57,7%. Fata de anul trecut, s-au inregistrat mai multi turisti la sfarsit de saptamana", ne-a declarat Dragos Raducanu, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Potrivit datelor ANAT, in luna august, in statiunile de pe Litoral s-a inregistrat un grad mediu de ocupare de circa 85%.

    Potrivit FPTR, pana la 30 iunie, pe Litoral au sosit 167.000 de turisti romani si circa 30.200 de turisti straini. Durata medie a sejurului a fost de 4,63 zile in cazul turistilor romani si de 6,12 zile in cazul strainilor. Datele ANAT arata ca turistii straini au venit in special din zona scandinava, din Germania si din Franta.

    INFORMARE. Afluxul mai redus de turisti din prima parte a verii a fost cauzat de vremea proasta, dar si de dezinformarea turistilor in ceea ce priveste conditiile meteo, sunt de parere reprezentantii FPTR. "Agentiile si hotelierii incearca sa ii determine pe turisti sa isi programeze din timp concediul. Insa, din cauza vremii, acestia au venit pe ultima suta de metri, fiind informati gresit asupra conditiilor meteo", spune Dragos Raducanu. Astfel, vanzarile pe luna iulie au scazut, desi pe Litoral au fost si zile frumoase. Vanzarile s-au redresat insa in luna august.

    PRETURI MICI. Hotelierii de pe litoral spera ca in aceasta luna vremea sa tina cu ei si turistii sa vina in numar mare in statiuni. Pentru a atrage cat mai multi clienti, de astazi o parte din hotelurile de pe litoral micsoreaza tarifele la cazare. Cei care si-au planificat concediul la mare in aceasta luna vor plati intre 300.000 si 700.000 de lei vechi pentru o camera la hotelurile de doua stele. La hotelurile de trei stele, tarifele de cazare sunt cuprinse, in aceasta luna, intre 500.000 de lei si un milion de lei vechi.

    LITORAL PENTRU TOTI. Luna septembrie este si perioada in care turistii pot petrece un sejur pe litoral la tarife mult mai mici in comparatie cu restul sezonului. Programul "O saptamana la mare" se deruleaza si in aceasta toamna, in perioada 1-20 septembrie. Oferta cuprinde sase nopti de cazare, fara servicii de masa, la pretul de 79 de lei noi de persoana pe sejur pentru hotelurile de o stea, 89 de lei noi pentru hotelurile de doua stele si 99 de lei noi pe sejur pentru hotelurile de trei stele. Programul se adreseaza tuturor categoriilor de turisti, pe principiul "primul venit - primul servit", iar oferta cuprinde 1.540 de locuri.

    Plajele, curatate de baruri

    ORDINE. In primavara au fost demolate barurile improvizate
    La sfarsitul lunii martie, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a reziliat unilateral 198 de contracte de concesiune a agentilor economici care aveau ca obiect fasii de plaja de la Marea Neagra. Masura a fost luata cu scopul de a restabili ordinea si curatenia pe plajele romanesti, dar si de a contribui la imbunatatirea serviciilor turistice. De asemenea, ministrul Mediului si-a exprimat atunci opinia ca dupa rezilierea contractelor vor disparea plajele ingradite si constructiile improvizate de pe plaja, si ca administrarea plajelor se va face printr-o societate comerciala, care trebuia sa functioneze in subordinea Administratiei Nationale Apele Romane. Aceasta societate trebuia sa se ocupe de curatenia si de intretinerea plajelor, asigurarea salvamarilor si a serviciilor de asistenta medicala. Surpriza: societatea nu s-a mai infiintat, iar de curatenia plajelor trebuie sa se ocupe Directia Apele Dobrogea Litoral (DADL). Hotelierii au platit pentru serviciile DADL pe metru patrat. In acelasi mod au fost taxati si cei 225 de agenti economici autorizati sa functioneze pe litoral anul acesta. Statul a inchiriat plajele la preturi mici, conform datelor furnizate de DADL. Preturile incep de la 4.900 de lei vechi pe metru patrat fara TVA, pe sezon, in statiuni ca: Eforie, Techirghiol, 1 Mai, Olimp, Navodari, 1.800 de lei vechi in Vama Veche si Jupiter si de maximum 35.000 de lei vechi pe metru patrat in Mamaia, Olimp si Neptun. Conform contractului, agentii economici trebuie sa curete plaja ziua, iar DADL noaptea.

    STRATEGIE. "Musca si fugi", considera Ioan Manafu, director la Apele Romane Dobrogea Litoral, ca este tactica multor agenti economici care ar fi trebuit sa asigure curatarea manuala a plajelor anul acesta. Experienta acumulata pe parcursul anului se va concretiza in "Strategia plajelor 2006", document pregatit de "Apele Romane". Acesta ar urma sa fie expus unei dezbateri publice, ne spune Manafu. Una dintre problemele cu care se confrunta acum este faptul ca la sfarsit de sezon agentii economici care ar trebui sa asigure curatenia plajelor incep sa inchida si nu mai au interes sa igienizeze zona.

    MARIREA TVA, O PROBLEMA
    Eventuala majorare a TVA in turism la 22% ar avea efecte dezastruoase asupra acestui sector, determinand cresteri de preturi de minim 15-20% ceea ce ar echivala cu eliminarea Romaniei de pe piata turistica internationala, sunt de parere reprezentantii agentiilor de turism si ai hotelurilor. Potrivit acestora, sectorul de incoming (sosirile de turisti straini) trebuie considerat export de servicii, care beneficiaza de TVA zero si sa aiba o serie de facilitati fiscale. Modificarile dese ale TVA creaza dificultati majore prestatorilor de servicii din Romania, care nu pot negocia in timp util tarifele cu partenerii externi. "Tarifele hoteliere pentru 2006 ar fi trebuit sa fie cunoscute de la sfarsitul lunii iunie, dar companiile ezita sa anunte preturile din cauza incertitudinilor legate de TVA. Amanarea acestui moment face imposibila prezenta ofertei romanesti in cataloagele internationale care se tiparesc la inceputului lunii octombrie", a afirmat Miahai Rijnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere. Daca se mentine cota actuala de TVA de 9% pentru cazare si 19% pentru meniurile servite la restaurant, tarifele pentru 2006 ar putea creste cu numai 5%. Din cele 25 de state membre UE, 21 au TVA redus la cazare si 13 au taxe reduse si la restauratie. 2004 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru turismul romanesc. La nivelul anului trecut, numarul persoanelor care si-au petrecut vacanta la mare a fost de circa 780.000, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Numarul turistilor straini prezenti la mare in sezonul estival a fost de 95.000 de persoane, potrivit Ministerului Transporturilor.

    O vara iesita din tipare

    VREME REA. Ploile si-au facut de cap in iunie si iulie, alungand turistii de pe Litoral
    Vara aceasta a fost atipica: ploi care au cazut aproape non-stop in toate regiunile tarii, inundatii dezastruoase, concedii distruse. Pe Litoral, timpul instabil, trei zile cu ploaie si doua cu soare au stricat planurile multora dintre noi. "Iulie-august nu au avut mai mult de o saptamana cu vreme frumoasa, de plaja", ne-a declarat meteorologul Romica Jurca.

    In luna iunie, vremea a fost in general instabila si mai rece, cu cateva grade sub temperatura normala. Luna lui Cuptor a debutat cu ploi torentiale in cantitati insemnate. Au fost alternante intre doua-trei zile de vreme buna si alte doua-trei cu un grad de instabilitate mai accentuat, cu ploi torentiale pe spatii extinse si vijelii. Ultima saptamana din iulie a fost caniculara, temperaturile depasind 35 de grade Celsius. Nici luna august nu a fost ocolita de ploi. Pe fondul unor temperaturi de 35°C au fost vijelii si ploi in averse. (Dana Purgaru)

    800 de oameni salvati de la inec

    INCONSTIENTA. Valurile mari nu i-au speriat pe turisti
    Furtunile puternice care au avut loc in aceasta vara i-au pus la grea incercare pe salvamari. In perioada 1 iunie-30 august au fost inregistrate 829 actiuni de salvare, conform datelor furnizate de Directia Apele Dobrogea Litoral (DADL). "In comparatie cu anul trecut, cand au decedat prin inec 21 de persoane, vara aceasta numarul a fost mai mic", a declarat Catalin Grasa, directorul Spitalului Clinic de Urgenta Constanta. Astfel, anul acesta noua persoane au murit inecate, iar alte 117 au avut nevoie de interventia Serviciului de Ambulanta. Reprezentantii DADL spun ca numarul actiunilor de salvare este mai mare in zona de sud a Litoralului, deoarece aici gropile de pe fundul marii isi schimba locatia din cauza curentilor, in functie de directia vantului pe timpul furtunii.

    MARE AGITATA. Salvamarii profesionisti care au patrulat pe plaja din statiunea Mamaia au fost permanent in priza, mai ales ca, in comparatie cu verile trecute, marea a fost mai agitata decat de obicei, iar turistii mai indrazneti s-au avantat in largul marii fara sa tina cont de atentionari. Chiar si in zilele insorite, salvamarii au avut de lucru din plin, pentru ca valurile si curentii au dat peste cap zilele de odihna ale celor veniti sa se relaxeze pe Litoral. "Toti cei care au asigurat salvarea turistilor in aceasta vara fac parte din Asociatia Nationala a Scafandrilor si Salvamarilor Profesionisti din Romania", a spus Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia. Acestia au supravegheat marea cu barci de interventie, caiace, placi etc., insa nivelul dotarii se situeaza cam la 60% comparativ cu cel de care dispun salvamarii straini. Gabriel Culea este totusi mandru ca impreuna cu ceilalti colegi au obtinut rezultate bune la Campionatul European de Salvamari de anul acesta. De la 15 septembrie, timp de doua saptamani, aproximativ 20 de salvamari vor fi instruiti la un hotel din Mamaia. Si cum paza buna trece primejdia rea, ei vor fi pregatiti pentru sezonul estival de vara viitoare si vor primi un brevet de salvamar profesionist. Cea mai agitata zona a fost plaja Belona din Eforie, unde solicitarile au fost cele mai multe. Curentii i-au atras in larg chiar si pe cei mai priceputi inotatori, iar salvamarii si echipajele de pe ambulante au fost chemati in ajutor. (Elena Stan, Mariana Craciun)

    TELEGONDOLA - 900 DE MILIOANE DE LEI PE ZI
    Telegondola din Mamaia a atras zilnic cateva mii de persoane care au admirat statiunea de la inaltime. Pentru 50.000 de lei de persoana, turistii s-au plimbat din zona Hotelului Perla pana la Cazino in cele 49 de cabine care ruleaza la cateva secunde. Telegondola a functionat de la primele ore ale diminetii si pana tarziu, in noapte, uneori chiar si pana la ora 2:00, mai ales ca privelistea nocturna este mult mai placuta pe racoare. Administratia Telegondolei spune ca au fost zile cand la ghiseele de bilete a fost imbulzeala, dar cele mai profitabile au fost zilele de la sfarsitul de saptamana. Directorul Telegondola, Marian Stefan, spune ca incasarile lunare au ajuns chiar si pana la 900 de milioane de lei pe zi. Functionarea telegondolelor este programata pana la 15 septembrie, dar daca turistii vor continua sa soseasca la mare, administratia este pregatita sa prelungeasca programul atata timp cat nu vor fi depasiti de cheltuieli. Atunci cand nu s-au plimbat cu gondola, turistii au vizitat muzeele de pe Litoral. "Aproape 30.000 de tu- risti au vizitat Muzeul de Arheologie din Constanta, dar si celelalte muzee, Histria si Adamclisi", ne-a declarat Constantin Cherea, directorul Muzeului National de Arheologie si Istorie din Constanta. Numarul turistilor a crescut cu 50%. O singura agentie de turism a adus 18.000 de turisti americani. Toti turistiii de pe navele de pasageri, care acosteaza in Portul Constanta viziteaza si Muzeul de Arheologie din Constanta, si Mozaicul din epoca romana, care este cel mai mare mozaic din sud-estul Europei. Numarul vizitatorilor straini este mai mare decat cel al vizitatorilor romani. (Mariana Craciun)
  • ×