Un agent acoperit al Directiei Antidrog ii acuza pe politisti ca au furat cocaina adusa de el din Venezuela si, ca sa-i inchida gura, l-au bagat la puscarie. Furtul drogurilor s-ar fi produs in cursul unei "livrari supravegheate" coordonate de procurorul Flavius Craznic, consilier al ministrului Justitiei. Esecul operatiunii a starnit nemultumirea Agentiei Antidrog a SUA, DEA.
Agentul acoperit al Directiei Antidrog Petre Dumitrescu ii acuza pe fostii parteneri ca au furat cocaina pe care a adus-o din Venezuela iar pe procurorul care coordona ancheta ca a inchis ochii, de lene.
Valentin Zaschievici
O scandaloasa afacere judiciara, care sta sa explodeze pe undeva prin Parchetul Inaltei Curti, ori poate intr-o banala sedinta de judecata de la Tribunalul Bucuresti, a inceput undeva prin toamna lui 2002, cand Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog a sesizat Parchetul cu privire la iminenta unui transport de droguri dinspre Venezuela catre Bucuresti, o cantitate cuprinsa intre 5 si 15 kg de cocaina. Ofiterii aveau informatii de la agentul acoperit cu nume de cod "Rodriguez". Acest agent acoperit (colaborator e calitatea sa oficiala), a carui identitate rea-la este Petre Dumitrescu, se infiltrase intre traficanti si beneficia de suficienta incredere pentru a i se incredinta rolul de "caraus".
Acest personaj nu e un tanar dornic de aventura: e pensionar, are studii superioare si vreme de 30 de ani a lucrat la TAROM. Potrivit documentelor aflate in posesia redactiei, colaborarea dintre "Rodriguez" si DGCCOA era indelungata si fusese fructuoasa pana atunci. Procurorul Flavius Craznic de la Parchetul Inaltei Curti a primit solicitarea politistilor de a organiza si coordona o "livrare supravegheata", astfel incat drogurile aduse de "Rodriguez" din Venezuela sa ajunga la Bucuresti, in mainile filialei romanesti. In urma operatiunii, se intentiona ca atat traficantii din Venezuela (condusi de Beke Alexandru), cat si cei din Romania sa fie adusi in fata justitiei.
|
REVERSUL MEDALIEI. Petre Dumitrescu, ajuns la beci, si-a dat seama tarziu ca prietenia politistilor e... trecatoare |
LUCRATURA. O "livrare supravegheata" transfrontaliera presupune cooperare judiciara internationala. Prin urmare, procurorul Craznic a facut cerere de comisie rogatorie (S415/2002), facand apel la autoritatile judiciare franceze (care aveau un birou foarte activ la Caracas, capitala Venezuelei). La randul sau, Directia Antidrog a avut un schimb de informatii cu autoritatile franceze, care au asigurat sprijinirea operatiunii atat la Paris (unde transportul de droguri facea escala), cat si la Caracas, prin ofiterii de legatura. A fost, de asemenea, contactata si temuta DEA (Drug Enforcement Administration), prin sucursala acesteia de la Viena, semnalandu-se americanilor coordonatele operatiunii. Colaboratorul acoperit Petre Dumitrescu a plecat la Caracas, in baza autorizatiei semnate de procuror si conform planului de actiune stabilit impreuna cu cei trei ofiteri de politie (le vom publica doar numele de cod: Pepi, Toni si Vali, pentru ca asupra lor planeaza acuzatii de mare gravitate). Ce s-a intamplat cu exactitate la Caracas e greu de descifrat, pentru ca versiunile asupra chestiunii sunt diferite. Dumitrescu sustine (intr-o serie de memorii adresate Parchetului General, Parchetului National Anticoruptie si altor institutii) ca a obtinut de la membrii clanului Fernandez cantitatea de 6 kg de cocaina. Procurorul si politistii aveau sa consemneze mai tarziu, in rapoartele lor, ca omul "sub acoperire" s-a intors cu mainile-n buzunare. "Rodriguez" avea numerele de telefon ale ofiterului de legatura francez de la Caracas, stim ca l-a contactat pe acesta, insa nu cunoastem detalii despre intalnirile lor. Politistii romani sustin ca, fata de ofiterul strain, "Rodriguez" s-a comportat ciudat.
UNDE-I MARFA? Mai trebuie spus ca Petre Dumitrescu nu a primit nici un leu de la autoritatile romane pentru aceasta deplasare, drept pentru care e logic sa presupunem ca a scos banii din buzunar (acestia urmand sa fie decontati ulterior) sau a fost platit in avans de traficanti. La 15 decembrie 2002, pe Aeroportul Otopeni, Petre Dumitrescu a fost asteptat de unul dintre cei trei politisti de la Antidrog, anume cel cu nume de cod "Pepi". Acesta a preluat servieta cu cocaina, potrivit declaratiilor date ulterior de Dumitrescu, si... pace buna! Marfa dispare! Ce spune legea? Ca la sosirea colaboratorului pe aeroport ar fi trebuit sa fie pre-zent procurorul Flavius Craznic, cel care efectua urmarirea penala, precum si echipa de politisti, iar procesul-verbal de predare-primire sa fie completat in prezenta sefului de tura de la Aeroportul Otopeni. Procurorul sustine insa ca prezenta sa nu era obligatorie, intrucat ii imputernicise pe politisti sa preia marfa. In plus, Flavius Craznic ne-a declarat ca a aflat de intoarcerea lui Dumitrescu mult dupa ce aceasta s-a produs: "Am facut verificari din care a rezultat faptul ca nici politistii n-au stiut cand se intoarce colaboratorul lor". Iar in privinta banilor, "Ministerul de Interne si Parchetul au fonduri pentru colaboratori si informatori, dar am aflat ca Dumitrescu a plecat pe banii traficantilor".
ORI, ORI! Asadar, drogurile au sosit sau nu in tara? Dumitrescu spune ca le-a predat politistului "Pepi". Acesta a raportat sefilor ca nu! Cine minte? Lucrurile aveau sa ia, de aici inainte, o turnura bizara. Dupa un an si jumatate, timp in care relatia dintre politisti si colaboratorul lor s-a deteriorat, Petre Dumitrescu avea sa fie arestat sub acuzatia ca a coordonat un transport de droguri sintetice (ecstasy) din Olanda. Dosarul ce i-a fost intocmit si in baza caruia Dumitrescu este acum judecat ridica multe semne de intrebare: de la faptul ca flagrantul de la Arad a fost realizat de politisti din Ilfov si pana la probele cel mult... circumstantiale ce-l plaseaza pe fostul om de incredere al Politiei in cercul suspectilor. Probabil din razbunare, ne spune Craznic, pentru ca Dumitrescu ii banuieste pe politisti ca i-au inscenat implicarea in traficul de ecstasy, acesta ii acuza acum pe fostii parteneri ca au furat cocaina ca sa o vanda in interes propriu.
Presupunand ca faptele cuprinse in rechizitoriu ar surprinde vinovatia indubitabila a lui Petre Dumitrescu, am intelege de aici ca fostul agent acoperit a trecut "de partea cealalta a baricadei"? Ori a facut intotdeauna joc dublu? Si atunci politia s-a umplut de rusine mergand pe mana unui infractor abil, iar procurorul Craznic l-a imputernicit sa realizeze o livrare supravegheata transfrontaliera si sa colaboreze cu ofiteri de legatura ai altor state! Sau ar capata verosimilitate acuzele pe care acum, din spatele gratiilor, Dumitrescu le indreapta catre fostii lui colaboratori, politisti si procuror, carora le reproseaza ca l-au tradat. Aceste acuzatii se "pliaza" pe suspiciuni vechi de vreo 15 ani ca anumiti politisti s-au imbogatit pe seama confiscarii drogurilor, pe care le revindeau lumii interlope autohtone. Flavius Craznic nu vrea sa spuna despre politisti decat atat: "Americanii de la DEA ne-au comunicat ca nu vor sa mai colaboreze cu acesti ofiteri si cu acest informator".
CERCUL ESTE MAI LARG. Intr-o declaratie data unui alt procuror care l-a audiat, arestatul vorbeste despre "modul cum intra drogurile in tara, adica prin documente autorizate de procuror, dar fara a verifica finalizarea actiunilor; adica, dupa ce drogurile intra legal in Romania, politia face o hartie prin care comunica la Parchetul General ca din diverse motive nu a venit «marfa», beneficiind de largul concurs al procurorului, care din comoditate si indolenta nu se deplasa sa verifice sau sa asiste la primirea drogurilor in tara". Pe langa procuror si fostii sai parteneri, Dumitrescu ii "da in primire" anchetatorilor si pe altii, precum colonelul S. de la UM 0962, care are interese comune cu "Doctorul" (inca nu le facem numele public - n.r.), care aduce mari cantitati de heroina din Turcia."
Dumitrescu mai specifica in declaratie: "Am incercat sa-l pun in garda pe Flavius Craznic cu practicile politistilor corupti, avand in vedere ca-i cunosteam inca din 1996, cand eu desfasuram in cadrul companiei TAROM activitati specifice referitoare la livrari de droguri si alte materiale interzise".
DEZNODAMANT
"Politia mi-a comunicat oficial dupa trei luni ca operatiunea a esuat
din cauza "situatiei
geo-politice din Venezuela" drept pentru care am dispus arhivarea lucrarii la biroul
Documente Secrete"
CONTRADICTII
"Fiind audiat, Dumitrescu Petre a declarat ca a adus in Romania 6 kg. de cocaina, droguri
pe care le-a predat politistilor. Acestia
au declarat ca Dumitrescu nu a adus
in Romania droguri" -
Flavius Craznic, procuror
URMARIRE... IMPOSIBILA?
|
Dupa arestarea sa, Dumitrescu s-a indreptat impotriva celor pe care-i acuza ca si-au insusit drogurile. A depus impotriva politistilor plangere la PNA si, potrivit informatiilor noastre, acestia fac obiectul unui dosar de urmarire. In ceea ce-l priveste pe procurorul Craznic, un coleg al sau, inspector la Parchetul Inaltei Curti, a intocmit la 19 martie 2005 un referat, ale carui concluzii le consemnam: "Apreciez ca cele sustinute in scrisoarea formulata de Dumitrescu Petre catre procurorul general si in declaratia data cu ocazia audierii la Penitenciarul Jilava, precum si cele sustinute de arestatul preventiv... la adresa procurorului Flavius Craznic, daca sunt reale, ar imbraca trasaturile constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 249 alin. 1 Cp si art. 266 alin. 1 Cp, motiv pentru care propun ca declaratiile acestora sa fie inaintate Sectiei de urmarire penala si criminalistica, pentru efectuarea de acte premergatoare in vederea inceperii urmaririi penale". Acum o luna, procurorul Flavius Craznic, care este in prezent consilierul ministrului Justitiei, Monica Macovei, a primit neinceperea urmaririi penale. Politistii sunt anchetati in continuare la DICOT. Despre implicarea lui in misterul drogurilor disparute, procurorul Craznic sustine ca are legatura cu scandalul Tiriac, iar lui Dumitrescu i-ar fi fost sugerat sa dea declaratii impotriva sa.
|