Omul-cheie din spatele afacerii retrocedarii Castelului Bran este un personaj uns cu toate alifiile prin Romania. Mark A Meyer, caci despre el este vorba, a fost consilierul presedintelui Ion Iliescu, dar nu l-a ratat nici pe Emil Constantinescu. Lobbyist pentru mai toate regimurile de la Bucuresti, consilier al presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, Meyer a obtinut prin firma sa de avocatura retrocedarea Castelului Bran catre Dominic de Habsburg si familia sa.
A fost consilierul presedintelui Ion Iliescu, dar si al lui Emil Constantinescu. Un personaj cu care Adrian Nastase se fotografia cand era premier. A fost vazut in tribune la meciuri cu Mircea Geoana, Ilie Sarbu, Dan Nica, Serban Mihailescu si Viorel Hrebenciuc. Lobbyist pentru mai toate regimurile de la Bucuresti. Consilier si al presedintelui moldovean, Vladimir Voronin. Intalniri de taina si cu presedintele Basescu. Numele sau: Mark A Meyer, omul din spatele afacerii Castelul Bran. Rubin Meyer Doru & Trandafir este firma care a obtinut pentru Dominic de Habsburg si familia acestuia retrocedarea Castelului Bran. Firma apartine lui Mark A Meyer, un personaj care a intrat in iatacurile Puterii, indiferent de culoarea acestora. Asociatii sai sunt Lia Trandafir, fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu, sotul si fratele acesteia. Tot Rubin Meyer Doru & Trandafir este firma care il reprezinta pe Dominic de Habsburg in afacerea vanzarii Castelului Bran. RELATII SUS-PUSE. Mark A Meyer, omul-cheie din firma, este un personaj cu relatii extrem de importante la Bucuresti. Imediat dupa decembrie 1989, a ajuns consilierul presedintelui Iliescu. In noiembrie 1996, presedintele Emil Constantinescu a ales sa se adreseze romanilor-americani printr-un interviu acordat lui Meyer si difuzat de un post de televiziune apartinand grupului sau. La acea vreme, Emil Constantinescu a fost criticat dur de comunitatea romanilor nord-americani pentru faptul ca l-a "preluat" pe Meyer de la Ion Iliescu. Americanul a fost numit la acea vreme, conform declaratiilor sale, co-presedinte al Comisiei prezidentiale pentru dezvoltarea afacerilor in Romania al Administratiei prezidentiale a lui Emil Constantinescu. Firma lui Meyer a fost implicata in derularea a numeroase privatizari din Romania, in special la finalul mandatului lui Constantinescu si in cel al lui Iliescu. Perioada de glorie a lui Mark Meyer a inceput dupa 2000, cand PSD a revenit la putere. In vremea Guvernului Adrian Nastase, Meyer postase pe site-ul de internet de la firma sa de avocatura fotografii cu Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Serban Mihailescu, Ilie Sarbu sau Mircea Geoana. Acestea au disparut dupa ce PSD a pierdut puterea.Citește pe Antena3.ro
Christian Silva/JURNALUL NATIONAL DE VANZARE. Dominic de Habsburg (foto stanga) incearca sa vanda castelul pe zeci de milioane de euro |
RASPLATA
|
In 2004, la finalul ultimului sau mandat prezidential, Ion Iliescu l-a decorat pe Mark A Meyer. Evenimentul a dus la proteste din partea comunitatii romanesti din America de Nord, mai ales ca medalierea s-a facut la "pachet" cu cea a lui Mircea Popescu, presedinte la vremea aceea al Consiliului Mondial Roman, un alt personaj banuit ca ar fi lucrat pentru puterea de la Bucuresti considerata "neocomunista". Meyer i-a acordat in 2001 presedintelui Iliescu o diploma pentru "recunoasterea meritelor instaurarii democratiei in Romania" care a dus la proteste vehemente ale comunitatii romanesti din Statele Unite si Canada. A fost organizat si un dineu pentru acest lucru: 3.500 de dolari americani costa tacamul pentru a sta la masa principala cu Ion Iliescu si demnitarii romani.
|
SCOS LA MEZAT
|
Pana in prezent, statul roman a retrocedat doua obiective importante fostilor proprietari: Muzeul Brukenthal si Castelul Bran. In ambele cazuri, Ministerul Culturii a ramas administratorul proprietatilor pe o perioada de trei ani. Cu Branul, situatia s-a complicat dupa ce s-a aflat ca avocatii lui Dominic de Habsburg au facut, la inceputul lunii decembrie 2006, o oferta de vanzare a castelului, in valoare de 60 de milioane de euro Consiliului Judetean Brasov. In urma acestei oferte, la 8 ianuarie, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar. Ministrul Culturii s-a aratat insa nemultumit de modul de actiune al avocatilor lui Dominic de Habsburg, sustinand ca nu se respecta legea, facandu-se o prima oferta de vanzare a Castelului Bran Consiliului Judetean Brasov. Totodata, ministrul a considerat ca suma de achizitie vehiculata s 60 de milioane euro este "indecent de mare". Ulterior, avocatii lui Dominic de Habsburg au retras oferta facuta CJ Brasov, declarand ca negociaza vanzarea castelului pentru sume de pana in 100 de milioane de euro cu mai multi potentiali cumparatori din strainatate.
|
FARA COMISIE DE ANCHETA
|
Biroul permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, luni, constituirea unei comisii de ancheta privind legalitatea retrocedarii Branului. Membrii comisiei de Abuzuri au solicitat infiintarea acestei comisii, considerand ca exista suspiciuni in privinta retrocedarii. Dispozitia de restituire a Branului a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, in timp ce acordul care prevede mentinerea destinatiei de muzeu a castelului pe urmatorii trei ani a fost semnata de ministrul Culturii si de Dominic de Habsburg. Ministrul Culturii a declarat insa ieri, potrivit Mediafax, ca initiativa Camerei de a constitui o comisie de ancheta, la zece luni de la eveniment, nu se justifica, intrucat dispozitia de restituire s-a facut cu respectarea legilor in vigoare. In plus, ministrul considera ca organizarea unei asemenea comisii este rezultatul scandalului determinat de intentia CJ Brasov de a rascumpara castelul de la Dominic de Habsburg.
|