x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lume de basm

Lume de basm

de Violeta Cristea    |    30 Iul 2006   •   00:00

Colectionarii platesc bine pentru lucrarile sale. Bill Clinton, cand a plecat de la Casa Alba, si-a luat cre-atia Balasa cu el. De vorba cu Sabin Balasa, care ne dezvaluie secretul reusitei in arta si in viata.

FABULOS. "Feerie", pictura murala in sala Bibliotecii Centrale"Victor Slavescu", ASE, Bucuresti

Pentru el, arta este ca respiratia. Picteaza de cand se stie. Sabin Balasa ne dezvaluie cum a izbutit sa-si creeze lumea lui, sa-si pastreze libertatea proprie, sa fie un invingator.

Nu se poate spune exact daca omului la nastere i se programeaza soarta sau el pe parcurs isi face propriul destin. Cert este ca Sabin Balasa a inceput inca din copilarie sa-si arate talentul. Cand era foarte mic, mandru de faptul ca reusise sa nu mai mearga de-a busilea, lua carbuni din soba si mazgalea peretii. Mama lui il certa. Asa incepea lungul drum al unui artist catre Univers. "O alta amintire", povesteste maestrul Balasa, "este ca m-am furisat sub pat si, pe peretele interior, am creat prima mea «murala». Trebuie sa fi fost foarte mic din moment ce peretele imi parea foarte mare. Am desenat-o pe Muma Padurii, asa cum mi-o descria tata Florica, in padurea din Dealul Cerului, Oltetul serpuind printre mesteceni, pe Ileana Cosanzeana si o lampa, plasata sus pe cer, printre nori, luminand feeria. Cand au dat la o parte patul, de sarbatori, parintii mei au vazut «murala» si au decis ca am talent la pictura. De-atunci incoace, mai cred si altii. Pentru cei care se indoiesc, ii informez ca muncesc in continuare. Nu vreau sa-i stiu ca sufera! Acum, ma razboiesc cu Sabin Balasa si sunt sigur ca il voi depasi." In ceea ce priveste aprecierea din partea oficialitatilor, pictorul ne da doar cateva date. Concluziile le trageti dumneavoastra. "Nu am avut functii in Uniunea Artistilor Plastici, nu am avut post de profesor in invatamantul artistic, nu am fost trimis niciodata sa reprezint tara la vreo bienala de pictura sau alte manifestari culturale importante, nu am primit din partea statului bursa de merit in strainatate, nu mi s-a permis sa expun in Romania decat dupa ce am castigat premii internationale in strainatate - unde am ajuns pe cont propriu. Mi s-a stopat ascensiunea in cinematografia de animatie mondiala, interzicandu-mi-se sa mai fac filme si mi s-a luat dreptul de autor pentru filmele realizate. Nu ma vait, vaicarelile si disidenta platita sunt apanajul slabanogilor", conchide maestrul.

Sabin Balasa - "Autoportret" la 19 ani
MARTURISIRE. "Tot timpul am fost, sunt si voi fi un om fericit. Dar, atentie! Sa nu confundati niciodatafericirea cu multumirea"

PICTORUL CURTII REGALE. I s-a reprosat candva ca l-a pictat pe Ceausescu. "Era in perioada in care Regina Angliei il plimba cu caleasca", ne spune maestrul Sabin Balasa. "S-au facut enorm de multe comenzi de acest fel. Eu nu am acceptat decat doua - altii cu gramada - , dar am creat doua lucrari valoroase din punct de vedere artistic. Asa se judeca arta, numai semidoctii cred ca in arta conteaza subiectul. As fi fost idiot sa refuz acele comenzi, din moment ce nu aveam alte surse de venit si imi cresteam singur doi copii. Nu am fost membru de partid, politician cu veleitati protestatare, nu ma ocupam cu asa ceva. Gandeam ca un occidental, ca un om liber, profesionist care traieste din munca lui. Dar tot raul spre bine: datorita zvonului bascalios ca as fi fost «pictorul curtii regale», am primit multe comenzi de portrete in Occident. Nu stiu cine l-a lansat - oricum, ii multumesc. Intotdeauna eu m-am ocupat de mine si altii s-au ocupat tot de mine. Nu avea cum sa-mi mearga rau!"

"Fiecare simte taifunul vietii in felul lui", continua Balasa. "Intr-un fel sunt cei care se lasa dusi de vartej, altfel cei care il provoaca, si total altfel cei care inainteaza contra lui. Nu toti traim in acelasi timp. Unii nici nu au depasit prima treapta a evolutiei, altii sunt cu mult inaintea vremii lor. Eu, de pilda, il consider pe Omar Khayyam contemporan cu mine."

MANTUIRE. Artistul Sabin Balasa considera ca salvarea lumii sta in inteligenta. "Mijlocul permanent de combatere a raului este promovarea binelui", spune el. "Cand lumina descreste, bestia se instaleaza comod in umbra. Asa cum scriam in motto-ul celui mai recent roman al meu, «Democratie in oglinzi», imbecilul consuma minte cat geniul, dar fiecare in alta directie. Arta este un factor important de educare si modelare a sufletului omenesc. Creatia e opusul bestialitatii. Relele lumii costa scump. Ele nu vin de la sine, ci se realizeaza cu mare efort si sunt platite atat cu bani, cat si cu sacrificii, chiar de catre victime. Arta costa putin. Lucrurile minunate sunt gratis: soarele, cerul, natura, viata. Dar nu prea sunt apreciate. Daca soarele ar fi aproape, oamenii si l-ar imparti in bucati. Daca cerul ar fi aproape, si-ar scrijeli numele pe albastrul lui, gospodinele ar bate cuie in el sa-si intinda rufele la uscat. Incercati sa va imaginati o lume din care un aspirator ar extrage si inlatura tot ce apartine artei din viata zilnica a speciei umane - incepand cu estetica imaginii fizice, a imbracamintii, a esteticii locuintei, a mediului ambiant, continuati cu muzica si... nu mai este nevoie sa continuati, specia s-ar degrada, s-ar sufoca. In planul superior, civilizatia fara cultura intra in barbarie. In timp ce unii fura, artistii daruiesc. Altitudinea speciei este altitudinea spirituala la care se afla."

Sabin Balasa - "Autoportret" la 15 ani
ETERN. "Cata vreme sunt viu, sunt si tanar, si cat exista viata in univers, exist si eu. Cata vreme suntem ocupati, nu avem timp sa imbatranim"

SANSA REALA. In curand, Romania va intra in Uniunea Europeana. Sabin Balasa spune ca o tara este ascendenta sau descendenta in functie de cei care o conduc. "Politicienii isi semneaza singuri opera, asa cum eu imi semnez pictura", spune artistul. "Din ce se vede, unii politicieni sunt mai in tranzit decat Romania. Cred ca este momentul sa ne adresam lumii si prin oamenii nostri de exceptie. Fiecare popor se adreseaza celorlalte prin ceea ce are el mai bun, mai valoros si mai durabil. Sansa reala a Romaniei este CULTURA. Spre deosebire de Politica, unde totul este sa-i minti pe oameni, in Arta totul este sa fii sincer cu ei. Daca nu se va reveni la cultura in Europa, daca Uniunea Statelor o vor face doar politicienii, cu istetimea lor tehnica, nespirituala, nu se va atinge cu adevarat scopul."

Intotdeauna a fost nevoie de modele pentru a evolua. "Toate generatiile, ca sa inainteze", ne spune pictorul "au nevoie de trepte culturale durabile, ascendente. Arta nu trebuie inteleasa, ci simtita, traita de catre privitor. Daca este ceva de inteles, acela este mesajul, grairea, nu legile ei interne, care il privesc pe artist si il deruteaza pe critic. Artistul nu creeaza opera ca lumea sa o inteleaga, ci sa o recepteze, sa se contopeasca cu ea. Arta te vrea total. Cu cat talentul este mai mare, cu atat truda este mai mare. Cel ce are un ogor imens de arat munceste mai mult decat cel ce are un petecut. Am constatat ca fiinta umana, indiferent de gradul ei de cultura, este inzestrata genetic in ceea ce priveste receptarea artei, a frumusetii in general.

Arta nu este o profesie, ci o misiune, un mesaj particular adresat colectivitatii. Eu locuiesc in abis si pictez ceea ce vad cu mintea. Pentru mine, arta este o viziune, un act de generozitate, o mare capacitate de a iubi. In viata, ca si in arta, mi-am urmat propria directie, mi-am continuat visul, ajutandu-i si pe altii sa-si descopere propriile vise." Despre Sabin Balasa va vorbi mereu propria lui opera, deschisa omului atent si sensibil.
CREATIE. "Geneza", pictura murala in sala Bibliotecii Centrale "Victor Slavescu", ASE, Bucuresti
×
Subiecte în articol: artă balasa sabin sabin balasa