x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Luminiţa, o stea incandescentă

Luminiţa, o stea incandescentă

de Dana Andronie    |    03 Apr 2009   •   00:00
Luminiţa, o stea incandescentă
Sursa foto: Arhiva personală/

Profesionistă, corectă, perfectă, punctuală, politicoasă. A căutat permanent latura practică a vieţii. A fost interesată de tot ce este nou. Încăpăţânată, în sensul bun al cuvântului, şi-a urmat propriul drum.

Succesele Luminiţei Dobrescu se datorează intuiţiei, mobilităţii şi disponibilităţii sale de acţiune. Fire practică şi activă, s-a concentrat asupra esenţialului, ştiind să se orienteze exemplar către succes. S-a identificat cu arta şi nu mai poate trăi fără ea. Trăieşte în Italia, într-o casă superbă, "însufleţită" cu obiecte valoaroase, ce-i pot conferi statutul unui muzeu "viu". În 1982 şi-a deschis, la Berlin, o galerie de antichităţi. "Am început cu două milioane de mărci - spune Luminiţa.

Frank Fisher (n.r. - partenerul de viaţă) m-a ajutat foarte mult, eu nu aveam bani să investesc... Am ajuns să lucrăm cu muzee, să facem parte din mecenatul galeriei naţionale germane. Şi astăzi am clienţi din diferite muzee, de la Muzeul din Berlin, de la Palatul Regal. La mijlocul anilor '80 am cumpărat împreună cu Frank o colecţie de fier forjat. La ora actuală, această colecţie este considerată ca fiind a doua din lume. Valorează peste un milion de euro."

Întotdeauna a avut nevoie de reînnoire. A căutat să fie într-o permanentă mişcare, să nu se plafoneze niciodată. Îi place să se reinventeze: pictează, scrie poezii...

"Aş vrea să stau cu tine-n vârf de pat/ Şi să mă strângi la pieptu-ţi greu, să-mi spui/ Să te iubesc aşa mereu!/ E seară şi al şopotului glas/ Desprinde şi iubirea-ţi prea sfioasă, ceas de ceas/ Şi-o duce aşa... hai-hui, de parcă ar fi a nimănui/ De suferinţă şi de dor, un dor amăgitor,// Ce nu mai vrea să creadă-n noi/ O, dorule, de ce nu fugi departe,/ Nu ne mai amăgi cu visele-ţi deşarte/ Ce nu pot fi-nplinite-n zi sau noapte!// Lasă-ne amuţeala, glas de taină al durerii/ Să poarte doru-n universul lui curat/ Şi acolo să rămână-ncătuşat!." Despre cine să fie vorba? Doar autoarea ştie, noi ştim doar că aceste versuri sunt adunate sub numele "Dorul".

PE MÂNA STILISTULUI
Ion Iliescu spune despre Luminiţa Dobrescu că este cu adevărat o artistă de "colecţie": "Este prima câştigătoare româncă a Cerbului de Aur. A făcut, în felul acesta, istorie. Festivalul Cerbul de aur, aflat la începuturile sale, se bucura de o atenţie deosebită din partea publicului. În termenii de azi, avea un rating imbatabil! Nume mari ale muzicii pop internaţionale veneau la Braşov în acei ani de deschidere politică, de efervescenţă culturală. În 1969 a câştigat Luminiţa Dobrescu, care avea o voce şi o prezenţă scenică extrem de plăcute".

 Atunci, în 1969, Tudor Vornicu a reuşit să aducă la Cerbul de Aur un stilist din Franţa. Renumita realizatoare tv Ileana Pop depune mărturie: "Aşadar, în premieră absolută: un stilist din Franţa în casa Televiziunii Române. Prima întâlnire, primul şoc, nici un sfat înainte de studierea lor (n.r. - a concurentelor), pe rând, doar în costumul Evei!

Au loc mici discuţii, jenă, reţineri, poate şi câteva lacrimi ştiute numai de ele, dar hotărârea doamnei Mireille rămâne definitivă. «Măsurătorile» din ochi ale stilistei aplicate siluetei, dimensiunile în raport cu înălţimea, culoarea ochilor, a pielei, a părului, dar şi micile imperfecţiuni (doamna Mireille a stat ore întregi cu fiecare fără să lase pe nimeni să asiste la aceste sedinţe de lucru) împreună cu muzica, ritmul ei şi apoi versurile traduse cât mai corect au completat aprecierile exigentei doamne pariziene, creionând şi definind o vestimentaţie strict personalizată...

Specialista pariziană a concluzionat despre Luminiţa noastră, încerc să redau cât mai exact cuvintele sale: «Asistăm la apariţia unei stele incandescente cu temperament vulcanic, talent, atrăgătoare, plină de farmec şi feminitate!»".

 

Un disc cu piese de 43 de ani

Scara pe care se afla acum patru decenii tânăra talentată, inteligentă şi frumoasă - Luminiţa Dobrescu - nu avea decât trepte de urcare. Generaţia ei număra talente în exces şi lumea credea că va rămâne şi ea în primul pluton. Şi totuşi, a venit o zi în care artista a ales o altă casă, dintr-o altă ţară, o altă viaţă şi o altă profesie. Mai multe puteţi afla în Ediţia de Colecţie de luni, 6 aprilie, ce conţine un CD inedit cu piese înregistrate în 1970 în recital la "Cerbul de Aur", precum şi cântece care, după 43 de ani, au fost scoase din fonoteca de "aur" a radioului. Cine vrea să ia legătura cu Luminiţa Dobrescu o poate contacta la adresa de e-mail dobrescu.luminita@yahoo.it sau la numărul de telefon 0039-3479507 103.

×
Subiecte în articol: special luminita