Rezervaţia naturală Zăval este distrusă sistematic de angajaţii Romsilva
Ultimele păduri seculare din aria protejată Zăval sunt tăiate ilegal cu acordul şefului Direcţiei Silvice Dolj, membru marcant al PDL din judeţ. Zeci de stejari şi frasini au fost tăiaţi după ce au fost marcaţi ilegal de pădurarii de partid, prăpădul din pădurile doljene fiind acoperit cu mormane de documente. Comisia de control a Romsilva a estimat că prejudiciul este de aproape 10 miliarde de lei vechi.
La începutul lunii februarie 2010, şeful Direcţiei Silvice - DS Dolj, Daniel Drîgnei, semna cu dreapta organizarea unor licitaţii de aproximativ 5 milioane de euro pentru reîmpădurirea judeţului, iar cu stânga aproba un contract pentru igienizarea unei păduri situate în aria protejată Zăval şi administrate de Ocolul Silvic Sadova. Asta înseamnă că arborii uscaţi sau atacaţi de insecte urmau să dispară, dar în număr limitat: nu mai mult de 5 metri cubi pe hectar, pentru că pădurea se afla într-o zonă protejată. DS Dolj a stabilit ca, la licitaţie, preţul de pornire să fie 180 RON pe metru cub de arbori uscaţi. De aici a început toată tărăşenia. Firmele care au depus oferte pentru contractul de igienizare au fost respinse una după alta până când contractul a fost câştigat de firma Ateea Forest 2005 din judeţul Argeş. Ca să existe un dram de legalitate, Ateea Forest a oferit un preţ mai mare cu doar 1 leu faţă de cel iniţial, adică 181 RON pe metru cub. Asta în condiţiile în care oferta trebuia să fie mai mare cu cel puţin 5% din preţul iniţial, conform Regulamentului de Organizare al Licitaţiilor. Ateea Forest din Cotmeana, Argeş, are doi patroni: Claudiu Petre Vişan şi Ştefan Manolescu. Primul este fratele primarului din Cotmeana, care este şi preşedintele filialei PSD locale.
Imediat după parafarea actelor, în pădurea de la Zăval au apărut drujbierii firmei Ateea Forest, însoţiţi de Daniel Lupu, şeful Ocolului Silvic - OS Sadova. După spusele oamenilor, Lupu, şeful PDL Ostroveni, s-a implicat şi financiar în campania electorală pentru prezidenţiale şi era hotărât să-şi scoată pârleala. Cum altfel decât pe seama pădurilor statului de care trebuie să aibă grijă?! Unul dintre pădurarii care lucrează la OS Sadova susţine că imediat cum a fost câştigată licitaţia au început marcarea şi înlocuirea stejarilor uscaţi cu cei sănătoşi numai buni de furnir. De teamă să nu îşi piardă locul de muncă, unul dintre pădurari a declarat sub protecţia anonimatului că tăierile ilegale s-au făcut la indicaţia şefului de ocol Lupu, care a venit în pădure cu ciocanul de marcat ce avea seria P.S.866/3.
"A marcat ilegal mai mulţi stejari care au fost doborâţi fără milă. Arborii aveau aproximativ 100 de ani, cu un volum de 10 metri cubi pe bucată şi o înălţime de 30 de metri. Nu aveau voie să taie asemenea stejari, pentru că erau adevărate monumente ale naturii", a precizat omul. Pădurarul care răspunde de Rezervaţia Zăval, Ion Pârvănuş, ştie tot ce mişcă în pădurea pe care o are în pază, dar nu a îndrăznit să se opună jafului de teama şefului său, Lupu. "Domnule, eu le-am dat în primire celor de la Ateea Forest 2005 arborii uscaţi, iar ei au tăiat numai lemnul bun. Nu e vina mea! Chestia e că lemnul care s-a furat a fost marcat, dar nu ştiu cine l-a marcat", s-a apărat pădurarul. Apoi a răbufnit la adresa şefului său. "Domnule, dacă nu zici ca Lupu, a doua zi te dă afară! E dictator! El a fost pus politic aici. E curvă politica asta. Azi eşti, mâine nu mai eşti. Cu acordul lui s-a tăiat spuma stejarilor."
Pentru a acoperi urmele jafului forestier de la Zăval au fost efectuate de formă patru controale silvice, unele dintre acestea făcute chiar de inspectorii de la DS Dolj. Până şi Lupu s-a controlat singur în perimetrul unde chiar el a ordonat tăierile ilegale. Cum era de aşteptat, dispariţia arborilor a trecut neobservată, deşi cioatele se văd de pe Lună. Am încercat să aflăm de la Lupu cine a ordonat jaful din Zăval, dar nu am reuşit. A refuzat să facă orice comentariu, mulţumindu-se să spună că este plecat să măsoare cotele apelor Dunării. În timp ce şefii DS Dolj încercau să ascundă urmele cioatelor, în pădurea Zăval şi-a făcut apariţia o echipă de control formată din mai mulţi inspectori din cadrul câtorva inspectorate teritoriale de regim silvic şi vânătoare. Aceştia au periat pădurea şi au constatat că arborii uscaţi nu fuseseră tăiaţi şi, mai mult, au fost demarcaţi. În schimb, au găsit zeci de cioate care aveau amprenta unei mărci circulare de culoare verde, iar altele aveau urmele unui ciocan de marcat care aparţine OS Sadova.
Cum inspectorii care au găsit dezastrul erau din mai multe judeţe, Lupu nu a mai avut ce face şi, încercând să scape basma curată, a demisionat. Daniel Drîgnei, şeful DS Dolj şi al lui Lupu, susţine că nu există tăieri ilegale, deşi cioatele din aria protejată îl contrazic. Pe de altă parte, Ileana Şerban, directorul Gărzii de Mediu Dolj, spune că Direcţia Silvică nu a făcut nici o sesizare privitoare la tăierile ilegale din aria protejată, dar a precizat că anul acesta este programat un control de fond în zonă. Acest control va fi făcut împreună cu Direcţia Silvică, adică împreună cu cei care au avut orbul găinilor în pădure. "Până la clarificarea modului marcării acestor arbori, titularul de canton va răspunde de integritatea amprentelor mărcilor aplicate pe aceste cioate", se precizează în procesele-verbale de constatare ale inspectorilor. Pe româneşte, acarul Păun va fi un amărât de pădurar care se teme de şefi ca dracu' de tămâie.
PĂDURILE DIN DOLJ NU MAI SUNT VERZI, CI PORTOCALII
Direcţia Silvică Dolj a organizat în februarie şi martie 2010 o nouă licitaţie pentru contractarea unor lucrări de împăduriri. Firmele contractante se obligau să pregătească terenurile, să planteze puieţi şi să-i îngrijească până când vor deveni arbori. Valoarea lucrărilor depăşeşte 22 de milioane de RON, bani din buzunarul Romsilva. Şeful DS Dolj, Daniel Drîgnei (foto), este membru al Consiliului de Administraţie al Romsilva şi membru marcant al PDL Dolj. Pe linie de partid, şeful lui Drîgnei este Radu Berceanu, care conduce PDL Dolj şi actual ministru al Transporturilor. Una dintre firmele alese să împădurească Ocolul Silvic Segarcea este Tecond SRL, care a obţinut un contract de aproape 1,8 milioane RON. Oficial, firma este deţinută de Sergiu-Vasile Boiangiu şi Traian Popescu. Tecond SRL a avut până nu demult ca asociaţi două firme: Oto Engineering şi Vaber Invest Group, ambele deţinute de Andrei şi Victor Berceanu, fiii ministrului Transporturilor. Aceştia s-au retras strategic din Tecond, dar coloratura politică a afacerii rămâne. Ştefan Bucur Stoica, tânăra speranţă a PDL de la Dolj şi un apropiat al ministrului Berceanu, este cel care a semnat primele contracte substanţiale pentru Tecond SRL în calitatea pe care a avut-o, aceea de şef al "Apelor Române" din zonă. Mai mult, Bogdan Ionescu, un partener de afaceri de-al lui Stoica, este asociat cu Boiangiu de la Tecond.
Citește pe Antena3.ro