x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mafia de carieră

Mafia de carieră

de Mircea Opris    |    19 Aug 2009   •   00:00
Mafia de carieră
Sursa foto: Mircea Opriş/

Carierele de piatră şi balastierele situate pe Lunca Mureşului sunt o atracţie pentru afacerişti din zona gri a economiei, precum şi pentru firme care exploatează aici fără a avea documentaţia oficială. Toate acestea sub nasul autorităţilor de la Garda de Mediu şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care dau amenzi degeaba şi asistă neputincioase la distrugerea acestei zone.

Bătălia pentru piatră şi nisip s-a acutizat în această vară, când s-a ajuns la şantaje şi la mutilarea zonei cu excavatoare şi camioane de mare tonaj. Războiul este în plină desfăşurare, iar autorităţile locale şi judeţene din Arad nu reuşesc să controleze fenomenul. În joc sunt sute de mii de lei obţinute din aceste exploatări ilegale, dar şi "meciuri" dure între patronii diverselor balastiere.


MUNCITORII, FOLOSIŢI CA SCUT UMAN PENTRU SABOTAJ
În luna iunie 2009, omul piteştean de afaceri Dan Săndulescu şi firma sa, Euro Petrol SRL, au încercat să vândă cariera Radnuţa, de pe malul Mureşului, societăţii timişorene Imobiliare şi Construcţii SRL la preţul de cinci milioane de euro. Timişorenii au refuzat oferta din cauza preţului exagerat cerut de Săndulescu. Acesta, un afacerist cu multe antecedente dubioase în zona Piteştiului, a trecut imediat la represalii.

Carierele celor două firme se află una lângă cealaltă, motiv pentru care orice dinamitare înseamnă notificarea celeilalte pentru securizarea zonei. Astfel, timişorenii de la Imobiliare şi Construcţii SRL l-au anunţat oficial pe afaceristul argeşean că la data de 5 august vor perfora prin împuşcare masă minieră din cariera proprie, cu o firmă autorizată, în baza unui permis de exploatare pentru grani­tul industrial. Pentru a sabota lucrările firmei vecine, Dan Săndulescu a folosit utilaje şi "scut uman" format din propriii muncitori pe care i-a obligat să rămână în zona de risc, pentru a şantaja concurenţa să nu recurgă la dinamitare.

Conform procedurilor, ei i-au cerut lui Săndulescu să îşi mute oamenii şi utilajele la mai mult de 200 de metri de locul detonării. Supărat că timişorenii nu i-au oferit cinci milioane pentru cariera sa, Săndulescu a apelat la tertipuri specifice: cu o zi înainte de explozii, la 4 august, a amplasat o cisternă cu combustibil chiar la limita de proprietate cu vecinii, amintind că acolo are şi instalaţii electrice de înaltă tensiune şi utilaje sensibile la unde de şoc. Astfel, el a refuzat să dea acordul firmei vecine pentru a efectua dinamitarea, cu toate că a fost informat despre acţiune încă de la 31 iulie.

La 5 au­gust, firma Maxam SRL, specializată în astfel de detonări, a adus la cariera celor de la Imobiliare şi Construcţii 550 de kilograme de dinamită, 1.100 de kilograme de Riogel şi elemente de conectare. "Lu­crările de împuşcare nu s-au putut realiza deoarece firma Euro Petrol SRL nu şi-a retras utilajele din zona de siguranţă... cu toate că a fost înştiinţată la 31 iulie, iar la limita proprietăţii (cei de la Euro Petrol) au amplasat o cisternă de combustibil, blocându-ne", se arată în procesul-verbal al firmei de artificierie.

Şantajul practicat de firma lui Săndulescu a fost confirmat şi de un raport datat tot 5 august, întocmit de lucrători de la Inspectoratul de Poliţie Arad şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, care nu au găsit nereguli nici la firma timişoreană Imobiliare şi Construcţii SRL şi nici la firma respon­sabilă cu exploziile, Maxam Romania SRL. Cu toate acestea, detonarea nu s-a putut face din pricina refuzului celor
de la Euro Petrol de a muta utilajele şi oamenii din zona de pericol.
MUREŞUL, PARADIS FISCAL PENTRU ILEGALITĂŢILE "CARIERIŞTILOR"
Pe toată Valea Mureşului, de la Lipova până în comuna Vladimirescu, funcţionează câteva zeci de cariere, exploatări şi balastiere. Conform surselor din Poliţia arădeană, aici exploatările ilegale şi comerţul ilicit cu pietriş şi nisip sunt în floare, iar fenomenul este greu de stopat, din cauză că exploatările aparţin unor afacerişti extrem de influenţi, veniţi din diverse colţuri ale ţării, dar şi din Ungaria şi din Italia. În luna iunie, în atenţia poliţiştilor au intrat două firme ce lucrau fără avize legale, la câţiva kilometri de Arad, pe raza comunei Vladimirescu, unde există două "enclave" ce ţin de localitatea Lipova.

De mai bine de doi ani, aici exploatează fără a avea avizele legale două firme: Tecnoimp.Ro SRL din Timişoara, care exploatează nisip şi pietriş lângă Arad, dar şi la Sacu Sud, judeţul Caraş-Severin, precum şi La­vinamix Construct SRL, firmă ce are ca acţionar majoritar concernul DB Ingatlanhasznosito Korlatolt Felelossegu Tarsasag (DBI KFT) din Ungaria. Aceştia mai au un punct de lucru şi la Sânandrei, judeţul Timiş. Tecnoimp.Ro SRL are lângă Arad un teren de 8 hectare de pe care exploatează nisip, deşi nu are nici proiect, nici aviz de mediu, autorizaţii de contrucţie pentru cântar şi staţie de sortare. Singurul cat pe care îl avea firma era un certificat de ur­banism pentru balastieră, care a expirat la începutul acestui an.

Nici cei de Lavi­na­mix Construct nu aveau autorizaţie de contrucţie şi nici un aviz legal de la Apele Române, autorităţile de mediu, de la Oficiul de cadastru. Şi ei au un certificat de urbanism, însă acesta nu ţine loc pentru autorizaţia de contrucţie şi pentru avizele de funcţionare lipsă, pentru cele 12 hectare pe care se ex­ploa­tează. Aici s-a creat un bazin imens din care a fost scos balastul, bazin cu o adân­cime de 7 metri, lucru ce afectează câmpul freatic de captare a apei potabile pentru oraşul Arad. Mai mult, surse din cadrul Gărzii de Mediu, dar şi de la Poliţia de Frontieră Arad susţin că sutele de me­tri cubi de balast scos din actualul bazin au fost transportate fără acte legale, ne­exis­tând avize şi cântar omologat, în Un­garia, prin Vama Nădlac, pe lângă cân­tarul oficial pentru astfel de transporturi.
"NU ŞTIM CE SĂ MAI FACEM!"
Autorităţile de mediu sunt neputincioase în faţa ilegalităţilor celor două firme. Dovada că jaful a început de mult se vede cu ochiul liber la cele două exploatări, unde zilnic trec camioane de 40 de tone, supraîncărcate cu balast, care iau destinaţii neverificate de Poliţie sau de ARR.

"Firma Tecnoimp.Ro se află în procedură de autorizare. Au început exploatarea ilegal, fără acord de mediu. Au «sărit» legea. Fiind începută exploatarea, chiar şi ilegal, nu mai putem da acord de mediu, pentru că ei funcţionează deja şi au intrat direct în procedura de autori­zare. La fel au sărit şi faza cu Planul Urbanistic Zonal. Mai mult, firma maghiară a săpat acel bazin adânc de 7 metri în perimetrul de protecţie hidrogeologică, ceea ce pune în pericol calitatea apei din zonă", ne-a declarat Dana Dănoiu, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Arad.

Tot atunci, cei de la Garda de Mediu Arad s-au declarat depăşiţi şi au lăsat garda jos. "Pe cei de la Tecnoim.Ro i-am amendat cu 60.000 de lei pentru lipsa actelor chiar la sfârşitul anului 2008. Pe cei de la Lavinamix Construct i-am amendat tot atunci cu 30.000 de lei, tot pentru lipsa actelor. Am revenit în control în aprilie 2009, dar nu intraseră în legalitate. Atunci le-am dat amenda maximă de 100.000 de lei. Nu ştim exact ce să facem cu aceste firme", a spus Monica Jitariu, director-coordonator adjunct la Comisariatul Judeţean Arad al Gărzii de Mediu.


5143-99656-dansandulescu04.jpgRECHINUL SĂNDULESCU, CEL MAI TARE DIN PARCARE ÎN PITEŞTI
Afaceristul Dan Săndulescu (foto), poreclit şi "Rechinul", un fost poliţist din Argeş, este notoriu pentru afacerile dubioase şi traficul de influenţă pe care le practică constant în oraşul Piteşti, presa locală prezentând câteva dintre isprăvile fostului apărător al legii care se pare că a trecut de partea cealaltă a baricadei şi se află în centrul mai multor scandaluri de trafic de influenţă şi corupţie, în care sunt implicaţi  magistraţi şi chiar miniştri.

×
Subiecte în articol: special