x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mai-marii lumii, in fortareata Roma

Mai-marii lumii, in fortareata Roma

08 Apr 2005   •   00:00

Liderii politici si religiosi ai lumii s-au adunat la Vatican pentru a-l insoti pe Papa Ioan Paul al II-lea pe ultimul drum. Sute de personalitati - regi, printi, printese, presedinti, prim-ministri - au asistat la funeralii.

  • de ANCA ALDEA
  • DELEGATIE. Dupa Traian Basescu au depus condoleante Emil Constantinescu, Ion Iliescu si Regele Mihai
    Ieri dis-de-dimineata, in Piata San Pietro din Roma, 15 membri ai Caselor Regale europene, 44 de sefi de stat, 25 de premieri si aproximativ 120 de alte personalitati politice si demnitari religiosi de alta religie decat cea catolica au ascultat impreuna slujba care l-a purtat la cer pe Suveranul Pontif. Printre acestia, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Regele Mihai, precum si fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu.

    TREI AMERICANI, IN GENUNCHI. Statele Unite au fost reprezentate de trei sefi de stat: presedintele in exercitiu, George W. Bush, Bush senior si Bill Clinton. "Cei trei presedinti s-au asezat in genunchi la capataiul Papei, pe catafalcul din Bazilica Sfantul Petru", scrie Agentia France Press.

    Pe scaunele si fotoliile instalate pe esplanada din fata Bazilicii Sfantul Petru, s-au aflat secretarul general al ONU, Kofi Annan, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele UE, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Mussa. Din Statele Unite au sosit la Roma trei presedinti: Bill Clinton si cei doi George Bush, tatal si fiul.

    Belgia a fost reprezentata de Regele Albert al II-lea, de Regina Paola si de premierul Guy Verhofstadt. Franta a fost reprezentata de presedintele Jacques Chirac si sotia sa, Bernadette; Luxemburgul - de premierul Jean-Claude Juncker, Marele Duce Henri si Marea Ducesa Maria Teresa; Marea Britanie - premierul Tony Blair si Printul Charles; Norvegia - Regina Sonja si premierul Kjell Magne Bondevik. Polonia, tara de origine a Papei, a trimis la Vatican o delegatie numeroasa compusa din presedintele Aleksandr Kwasniewski si sotia sa, fostul presedinte Lech Walensa, premierul Marek Belka, presedintele Senatului, Longin Pastusiak, si presedintele Dietei, Wlodzimierz Cimoszewicz. Spania a fost prezenta la Roma prin Regele Juan Carlos si Regina Sofia, premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero si ministrul de Externe. Si Regele Carl XVI Gustaf si Regina Silvia a Suediei au luat parte la funeralii.

    Din Orientul Mijlociu, premierul palestinian Ahmad Qorei, seful Iranului, Mohammad Khatami, presedintele Israelului, Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, presedintele sirian Bashar al-Assad.

    Dintre personalitati religioase noncatolice au luat parte: Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I; Mitropolitul Kiril al Bisericii Ortodoxe ruse, sef al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei; Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe elene, Hristodulos; Seful Bisericii apostolice armene, Patriarhul Catolicos Karekin al II-lea. Premierul italian, Silvio Berlusconi, a fost insotit de numerosi ministri ai Guvernului de la Roma si reprezentanti ai Opozitiei. Printul Charles, nevoit sa-si amane cu o zi nunta cu iubita sa, Camilla, a ascultat frumoasa slujba alaturi de premierul Blair, de presedintele in exercitiu al SUA si de arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams. Liderii conservator Michael Howard si liberal-democrat Charles Kennedy din Marea Britanie au fost prezenti, in timp ce campania electorala din Anglia a fost suspendata in semn de respect.

    INAMICI DECLARATI. Pentru cateva ore, in acelasi loc s-au aflat la Vatican cativa dintre inamicii declarati - presedintele Iranului si omologul sau american, reprezentantii Israelului si ai Siriei, liderii Zimbabwe si ai Marii Britanii. Papa a fost un politician remarcabil, care a reusit sa-i aduca la capataiul sau pe cei care s-au acuzat reciproc: pe presedintele Bush, inventatorul "axei raului", pe presedintele Khatami, a carui tara este acuzata ca dezvolta armament nuclear, in timp ce liderul religios de la Teheran, ayatollahul Khomeini, a fost primul care a numit Statele Unite "Marele Satan".

    La funeralii a luat parte si presedintele zimbabwean Robert Mugabe, care a primit o viza speciala pentru Italia, viza care nu i-a permis decat deplasarea stricta in Piata San Pietro din Roma, fara alta abatere de la traseul prestabilit. Mugabe s-a folosit de aceasta vizita in Italia pentru a cere liderilor europeni sa ridice sanctiunile de calatorie impuse tarii sale. Blair s-a intalnit cu Mugabe, pe care l-a criticat in mod constant pentru tratamentul aplicat oponentilor politici.

    "OMISIUNE" LA VATICAN
    Polonezii, indurerati de pierderea parintelui lor spiritual, Papa Ioan Paul al II-lea, mai au acum inca un motiv de suparare. O fraza din testamentul Papei, care se referea la eventualitatea organizarii funeraliilor sale in tara natala, Polonia, a disparut fara urma din traducerea in limba italiana a documentului, facut public joi la Vatican. Textul original al testamentului, scris in limba poloneza si intocmit la data de 6 martie 1979, continea, in penultimul paragraf, urmatoarea indicatie: "In ceea ce priveste funeraliile, repet dispozitiile pe care le-a luat Sfantul Parinte Paul al IV-lea (cu o adaugire pe margine: inmormantarea in pamant, nu in sarcofagiu, datata 13 martie 1992). In ceea ce priveste locul inmormantarii, vor decide Colegiul Cardinalilor si compatriotii". Aceasta ultima fraza a fost complet omisa la citirea testamentului Parintelui Pontif, motiv pentru care presa poloneza a intrat imediat in alerta, speculand ca citirea documentului a fost amanata pana in ultima clipa de catre Cardinali, pentru a pregati in liniste inmormantarea si pentru a evita orice fel de revendicari din partea polonezilor. (Ana Ilie)

    Avertizare pentru viitorul Papa


    Columbianul Gonzalo Echeverri, autorul unei carti despre profetiile lui Nostradamus, avertizeaza ca viitorul Papa ales va fi ucis. "Viitorul Papa va fi asasinat in centrul Italiei. Musulmanii vor invada Vestul, iar Biserica romano-catolica se va separa. Apoi, cel de-al 112-lea Papa va parasi Roma invadata de musulmani si se va stabili la Avignon, in Franta. Un alt Suveran Pontif va prelua controlul Italiei. Astfel, Biserica catolica va fi rupta in doua", sustine Echeverri.

    O alta parere, potrivit careia succesorul lui Ioan Paul al II-lea ar putea fi cardinalul de Florenta, monseniorul Ennio Antonelli, in varsta de 78 de ani, ii apartine unui coleg de seminar al acestuia, care se bazeaza pe interpretarea unei profetii publicate in secolul al XVI-lea. "Potrivit profetiei lui Malachie, urmatorul Papa va fi "De Gloria Olivae". Or, monseniorul Ennio Antonelli, cardinalul de Florenta, este originar din Umbria, tara maslinilor, iar pe blazonul sau episcopal se afla soarele, simbolul gloriei, si un maslin. (A.P.)

    SIBIU - BISERICI GOALE
    La ora 11:00, cand la Vatican a inceput procesiunea de inmormantare a Sfantului Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, toate bisericile au batut clopotele. In mai putin de 10 minute, la pas, am reusit sa fac traseul tuturor bisericilor evanghelice, romano si greco-catolice si ortodoxe din zona centrala a Sibiului. Cu exceptia Catedralei Mitropolitane Ortodoxe, toate bisericile erau goale. In Catedrala Evanghelica din curtea Colegiului "Brukenthal" nu se afla decat o persoana care se ocupa cu paza, iar la Biserica greco-catolica "Ursuline" un grilaj urias bloca accesul la mai mult de cinci pasi de intrare. Nu se poate sti de ce, totusi, credinciosii catolici din Sibiu nu au dat importanta acestui eveniment. (Dan Tomozei)

    CLUJ
    Credinciosii greco-catolici din Cluj au urmarit ieri, in direct, funeraliile Sfantului Parinte pe un ecran imens montat in Catedrala "Schimbarea la fata", in timp ce Catedrala romano-catolicoa "Sfantul Mihail" era pustie. Sute de clujeni, fie ei ortodocsi sau greco-catolici, au intesat lacasul de cult al Bisericii Romane Unite cu Roma inca de joi, deoarece si-au petrecut noaptea rugandu-se pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea, iar ieri au urmarit, tot din biserica, imaginile transmise de la Roma de televiziuni. Bancile din biserica au fost impodobite cu fundite roz-negre, de doliu, iar pe unul dintre zidurile exterioare a fost postata o fotografie de dimensiuni mari, a Papei, dedesubtul careia credinciosii au asezat flori si au aprins lumanari. Pe de alta parte, ieri, la ora pranzului, in linistea inaltei Catedrale romano-catolice "Sfantul Mihail" din Cluj-Napoca se rugau cel mult cinci persoane. (Elena Stanciu)

    Posturile de radio, in doliu


    Pe data de 5 aprilie, Guvernul a decis printr-o hotarare ca 8 aprilie sa fie declarata zi de doliu national, in memoria Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea. Drept urmare, a recomandat, printre altele, si posturilor nationale de radio si de televiziune sa isi adapteze programul "in mod corespunzator". La randul sau, Consiliul National al Audiovizualului a solicitat acelasi lucru prin intermediul unui comunicat in care se specifica: "Toate posturile de radio si de televiziune licentiate in Romania sa-si adapteze programele in mod corespunzator si sa nu difuzeze, in ziua respectiva, emisiuni de divertisment, comedii sau filme de actiune". Ralu Filip, presedintele CNA, ne-a declarat ca, in urma acestor doua comunicate, a fost sunat de directorii de radio pentru a se lamuri ce se intelege prin "adaptarea programelor in mod corespunzator". Domnia-sa a sugerat ca in ziua de doliu national, pe radiouri sa nu se difuzeze muzica ritmata si a facut apel la sobrietate. Serviciul Monitorizare al CNA a constatat ca posturile s-au conformat acestei decizii. Astfel, Dan Lucian Liciu, director Departament Monitorizare al CNA, ne-a declarat ca obisnuitele programe de divertisment gen "Cronica carcotasilor" (Kiss FM), "Guerilla de dimineata" (Radio Guerilla) si "Dimineata de menta" (Radio 21) au difuzat doar muzica.

    In ultimii 15 ani, aceasta este a doua oara in care s-a declarat zi de doliu national. In urma atentatului de la Madrid din 11 martie 2004, CNA a cerut pentru prima oara posturilor de radio si de televiziune sa-si adapteze programele in "mod corespunzator". La vremea respectiva, doar cei de la Prima TV nu au respectat aceasta solicitare si nu au amanat lansarea controversatului reality-show Big Brother 2. (Cristina Ologeanu)
    ×