x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mai multe drepturi pentru persoanele cu handicap 

Mai multe drepturi pentru persoanele cu handicap 

de Monica Cosac    |    24 Oct 2022   •   07:30
Mai multe drepturi pentru persoanele cu handicap 

Persoanele cu handicap vor putea lucra mai puțin de 8 ore pe zi, la același salariu pe care îl primesc pentru programul normal de lucru, iar locurile lor de muncă vor fi mai stabile, deoarece nu vor mai putea fi reorganizate, potrivit unui proiect legislativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

 Totodată, valoarea creditelor cu dobândă suportată din bugetul de stat, pe care le pot cere cei cu dizabilități pentru cumpărarea unei mașini și adaptarea acesteia, crește cu până la 8.000 de euro. 

Legislația privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (Legea 448/2006) urmează să fie modificată, în următoarea perioadă, printr-un proiect de lege postat recent în transparență decizională, de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Potrivit inițiatorilor, modificările propuse vor contribui pe de o parte la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a familiilor acestora, iar pe de altă parte la stimularea angajării acestor persoane. 

Una dintre schimbările prevăzute în acest proiect legislativ se referă la asigurarea stabilității locului de muncă protejat, care nu va putea fi supus reorganizării. Potrivit viitoarei legi, locul de muncă protejat este „locul de muncă în care persoana cu dizabilități își desfășoară activitatea, adaptat nevoilor individuale ale acesteia de către angajator”. Acesta poate include locul de muncă, echipamentul necesar, căile de acces și altele.

Program scurtat la 2-4 ore, salariul – păstrat

Totodată, este reglementat dreptul acestor persoane cu dizabilități de a lucra mai puțin fără diminuarea salariului. 

Astfel, persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă vor avea posibilitatea „de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, cu menținerea veniturilor salariale, la recomandarea comisiei de evaluare de reducere a timpului zilnic de muncă cu cel mult 4 ore pentru grad de handicap grav și cel mult 2 ore pentru grad de handicap accentuat, consemnată în programul individual de reabilitare și integrare socială”. 

Diferența dintre programul normal de lucru de 8 ore și numărul de ore recomandat de comisia de evaluare pentru prestarea muncii va fi finanțată de la bugetul de stat.

Mai mulți bani pentru adaptarea mașinii și a locuinței 

O altă schimbare importantă este legată de creditele pe care le pot solicita persoanele cu dizabilități. 

Conform legislației actuale, persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi la bugetele direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, pentru achiziţionarea și adaptarea unui autovehicul sau pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces. 

Proiectul de lege propus de Ministerul Muncii prevede majorarea valorii acestui credit de la 10.000 de euro, cât este în prezent, la 18.000 de euro, iar returnarea creditului nu poate depăşi 10 ani.

De asemenea, „în cazul achiziţionării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăşi 25.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani”. În prezent, suma care poate fi solicitată în această situație este de până la 20.000 de euro. 

Totodată, prin acest document se simplifică și mecanismul de decontare a carburantului necesar deplasării persoanelor cu handicap cu autoturismul, „prin eliminarea raportării decontării carburantului la valoarea transportului pe calea ferată, în vederea aplicării unitare a dreptului persoanelor cu handicap la transport”, se arată în expunerea de motive. 

Prin acest proiect se clarifică și acordarea dreptului la rovinietă pentru însoțitorii persoanelor încadrate în oricare dintre gradele de handicap, mai spun inițiatorii. 

Concret, în prezent, persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale, iar în noua lege se precizează că dreptul la rovinietă pentru asistentul personal exclude dreptul însoțitorului aceleiași persoane de a beneficia de acest drept.

Proiectul legislativ elimină obligația autorităților publice de a înfiinţa centre de reabilitare specializate pe tipuri de handicap, dat fiind faptul că ar crea segregare față de populația generală, conform expunerii de motive. 

O nouă profesie specifică: evaluator în accesibilitate

Printre schimbări se numără și introducerea unei noi profesii specifice, cea de evaluator în accesibilitate. „Începând cu data de 1 ianuarie 2025, autoritățile și instituțiile centrale și locale, publice sau private, furnizorii de produse și servicii au obligația de a asigura cerințele de accesibilizare a mediului fizic, informațional, comunicațional, a serviciilor și produselor, potrivit reglementărilor legale în vigoare, în baza evaluării realizate de evaluatori în accesibilitate autorizați”, conform propunerii legislative. 

În plus, pe lângă modificările amintite mai sus, proiectul de lege mai stabilește și:

  • introducerea obligativității autorităților administrației publice centrale și locale de a utiliza permanent sistemul național de management privind dizabilitatea, pentru o evidență în timp real a situației persoanelor cu handicap;

  • reglementarea Cardului European pentru dizabilitate, în acord cu măsura prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024;

  • reglementarea posibilității persoanelor cu handicap de a beneficia, în baza evaluării nevoilor individuale, de servicii sociale specifice în complementaritate și cumulativ cu alte tipuri de servicii, în scopul prevenirii instituționalizării;

  • extinderea acordării dreptului de indemnizație lunară acordată în locul asistentului personal al persoanei cu handicap grav, prin includerea persoanelor cu handicap arestate la domiciliu.

×