x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Malta a luat Cerbul de coarne

Malta a luat Cerbul de coarne

26 Iul 2004   •   00:00

EVENIMENT

Am bifat inca o editie a festivalului. Cerbul a plecat in Malta, iar celelalte premii au fost date Romaniei, Georgiei, Argentinei si Serbiei.

"Circoteca de Aur"

Gata, "Cerbul" a fost luat de coarne! Sambata seara am scapat de cosmarul festivalului "de aur" de la Brasov: Malta a luat trofeul si 10.000 de dolari, Romania a prins locul intai si a primit 5.000 de dolari, Georgia s-a ales cu "argintul" si cu 3.000 de dolari, iar Argentina cu "bronzul" si cu 2.000 de dolari.
DANA ANDRONIE

Ne permitem sa acordam Televiziunii Romane si celor doi prezentatori ai Galei Laureatilor, Ioana Moldovan si Gabi Coveseanu, premiul pentru "Cea mai proasta organizare" si, respectiv, pentru "Cea mai penibila prestatie". Prezentatorii n-au reusit sub nici o forma sa se inteleaga cu premiantii. Parca asistam la un dialog al surdo-mutilor.

PRIN SEMNE. Concurentul din Georgia, Anri, i-a dat batai de cap lui Cove. Nu intelegea si pace ce vrea "omu’" de la el: "Trebuie sa-ti spun eu ce sa faci cu microfonul? Trebuie sa canti!", tipa disperat "sotul" Ioanei Moldovan. "Sa dea Dumnezeu ca urmatorul castigator sa fie din Romania!", a exclamat increzator Cove. Gura pacatosului adevar grait-a. Analia din Argentina, care stie "romaneste" de la sotul ei roman, a castigat locul al treilea. Abia atunci am inteles de ce Analia a prins un loc pe podium. Le avea cu limba romana. Iar Ioana Moldovan a nimerit-o la marele fix: "Sotul tau e roman? Dar mama ta?". Ioana, trebuie sa-ti spunem ca sotul nu-i ca mama si ca mama nu-i ca sotul? Prestatia celor doi a provocat hohote de ras. TVR ne-a asigurat astfel programul artistic de la Cerbul de Aur. Chiar daca a investit un milion de euro in festival, Televiziunea Romana a dat-o rau in bara cu aceasta editie. Trupa Slang, care a inhatat premiul intai, n-a fost anuntata din timp de reusita. Astfel ca, atunci cand a fost invitata sa cante piesa care i-a asigurat locul fruntas, liderul formatiei a spus sec: "Instrumentele se afla in camera de hotel". Nici ceilalti castigatori nu stiau ca vor mai canta la Gala Laureatilor.

PREMIANT FARA PREMIU. Juriul a ales si nu ne mai ramane decat sa comentam deciziile. A fost Eleonor (Malta) buna, dar parca nu atat de buna pentru trofeu. Angelica Ganea (Canada), Nelly (Moldova) sau Razvan Crivaci (Romania) n-au fost "votati" de membrii juriului. Voci bune, dar Analia (Argentina) si-a aratat talentul aruncand cat colo fustita pe scena. N-a mai contat ca sarea notele de pe portativ mai ceva ca la cursele cu obstacole. Razvan Crivaci s-a prezentat ca un premiant. A reusit sa reinvie muzica celta prin coregrafie, dar si prin calitatile sale vocale. Se pare ca juriului nu i-a priit "crivatul".

Oricum, "juratilor" le-a fost foarte greu sa decida cine castiga si cine pierde. Daca in prima seara am avut parte si de concurenti valorosi, in cea de-a doua seara a festivalului a fost jale! Haixin Jin (China) ne-a speriat putin cu milioanele de discuri vandute, dar ne-am revenit cand ne-am amintit cati concetateni are. Ce mai, "Micuta zana a zanelor muzicii" a cantat… chinezeste! Elinor din Israel a dansat lasciv, fara voce. Iar Manuel Sanchez a cantat cu muschii. Model de profesie, germanul a avut priza la pustoaice. Dupa ce a parasit scena, Manuel nu mai prididea cu autografele.

AMENDA. Georgia a scapat turma! Anri a lasat publicul cu gura cascata. A vrut sa fie original si a facut vocalize pe scena Cerbului. Fara sa falseze! Kaivanto & Milana Misic (Finlanda) au cantat pana ce Radu Ille s-a suit pe scena. Fericit ca cineva i-a interpretat piesa, Radu a trecut de fortele de ordine si s-a infiintat langa concurenti. Le-a dat si o mana de ajutor, incalcand astfel regulamentul. Radu Ille a primit o amenda de 2.000.000 de lei si un telefon de la Irina Radu, director al Departamentului Evenimente Speciale din TVR. Cu aceasta ocazie, Irina Radu i-a adus la cunostinta ca "atata timp cat va mai avea un cuvant de spus in televiziune, el nu mai are ce cauta in TVR". Unde dai si unde crapa!

"Cerbul de Aur" a avut, totusi, si o realizare: trupa Slang. Dupa prima seara de concurs am spus ca, la cat de buna-i trupa, nu-ti vine a crede ca-i suta la suta romaneasca. Se pare ca si juriul i-a descoperit valoarea si i-a oferit premiul intai! Sa speram ca vom mai auzi de Slang. Premiul de popularitate din partea publicului a revenit reprezentantilor Serbiei, Madame Piano & Franco Masi, care au interpretat piesa "Radu mamii". In concluzie, "Cerbul de Aur" ar fi putut sa se numeasca anul acesta "Circoteca de Aur" a Televiziunii Romane. S-a incalcat regulamentul (la preselectia nationala), 27 de prezentatori au defilat pe scena si au scos numai perle, iar organizarea a lasat mult de dorit. TVR i-a pus "Cerbului" coarne. De tinichea.

Strigator la cer - Aura Urziceanu a facut play-back!

Concurentii s-au prezentat cum s-au prezentat, dar Aura Urziceanu si Thomas Anders, vedetele care au sustinut un minirecital si un concert, au preferat sa faca play-back. Ne uitam la "aura" jazz-ului si nu ne venea a crede ca mimeaza. De 12 ani Aura Urziceanu n-a mai urcat pe o scena din Romania. De ce trebuia sa cante tocmai acum cu CD?

DEZAMAGIRE. Daca nici Urziceanu nu este sigura pe vocea ei, atunci cine? Ca sa fim suta la suta siguri ca nu ne inselam, l-am intrebat pe sefu’ de la butoanele de sonorizare daca artista a interpretat pe viu. Raspunsul: "A venit cu vocea inregistrata pe CD!". Nu am inteles si nici nu credem ca vom intelege vreodata de ce n-a indraznit sa cante live. La "Noptile Albe" din Barul Aro a demonstrat ca nu si-a pierdut vocea pretioasa. Ce rost mai avea sa-l invite, la "Cerbul de Aur", si pe fratele sau, violonistul George Urziceanu? Doar asa, de dragul play-back-ului? Mare dezamagire, mai ales ca ea a facut parte din juriul festivalului.

SUPRALICITARE. Thomas Anders, brunetul din Modern Talking, ar avea o scuza. Si-a pierdut instrumentele la aeroport si a fost nevoit sa se multumeasca cu alte scule. La repetitii, am prins o discutie intre echipa tehnica si membrii trupei Eurosound Show Band. Flavius Teodosiu, saxofonistul, nu voia sa renunte la mustiuc: "De unde stiu eu cine va avea saxofonul meu? Nu-i dau mustiucul!" Nici n-a fost nevoie, pana la urma. La concert a mers CD-ul. Doar cand se schimba placa, Thomas mai presta. Live. Piesele erau prea vechi ca sa nu-i iasa play-back-ul, astfel ca publicul nu si-a dat seama de facatura si s-a distrat pe cinste. "Modernistul" s-a bucurat de un succes pe care Ronan Keating ne indoim ca l-ar fi avut. Pana la urma, toata lumea a plecat acasa fericita. Televiziunea Romana a scapat de recital, iar Thomas si-a luat banu’. Nu stim exact cate sute de mii de euro, dar se pare ca Anders voia sa vina in Romania inainte de Cerb pentru 25.000 de euro. Se prea poate sa fi obtinut dublu, avand in vedere ca organizatorii nu aveau nici o rezerva pentru Keating. Iar Pink a primit pentru o ora si un sfert de prestatie live 200.000 de euro. Scump, dar face! Nu intelegem totusi unde s-au dus restul de bani pana la 400.000 de euro, bugetul alocat de TVR pentru recitalurile vedetelor Pink, Nino D’Angelo si Thomas Anders. (Dana Andronie)
×
Subiecte în articol: eveniment cerbul