x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mama nici nu stie ca tata este ingropat"

Mama nici nu stie ca tata este ingropat"

03 Feb 2004   •   00:00
Avea curajul sa spuna "nu"

Cum a fost exclus din partid? Intr-o plenara. A avut semnale ca i se va intampla asta. Cei de langa Dej erau de aceeasi generatie cu Ceausescu si au fost eliminati treptat. In ""68, tata a spus ca "nici un pahar de apa nu se va mai misca pe masa fara stirea lui Ceausescu". In ""65, cand a fost indepartat de la Ministerul de Interne, au fost multi prieteni de familie care l-au prevenit. El nu era genul "yes, man", cum erau cei cu care se inconjurase Ceausescu. El avea curajul sa-i spuna lui Ceausescu nu. Si asta cred ca a fost motivul principal de eliminare. Pentru Ceausescu, la vremea aceea, tata era un concurent destul de serios. Si avea si alt calibru. Decat, sa spunem, Trofin, care a ajuns sa conduca tot un IAS. Ceausescu avea metodele lui pentru a-si proteja puterea pe care o iubea.

Cine erau acei prieteni de familie care l-au prevenit? Diferite persoane pe care le-am cunoscut. N-as vrea sa le dau numele, nu are importanta. Erau prieteni care proveneau din tinerete, probabil cu niste convingeri de partid destul de serioase. Sunt putini oameni care raman de calitate.

Ce i s-a reprosat la excluderea din partid? Ceausescu s-a agatat de un caz de mari ilegalitati. Ce se intamplase?... Era prin ""54, sasii fusesera deportati in Dobrogea, iar in casele lor se mutasera tiganii. Tata a mers in zona, iar in sediul partidului a intrat un turc - care facea ce voia el in Sibiu, pentru ca il cunoscuse in inchisoare pe Gheorghiu Dej. A intrat inarmat in sala in care manca Draghici, iar garzile l-au dezarmat. Cei de la partid i-au povestit apoi tatalui ca turcul se folosea de faptul ca a fost cu ei in inchisoare si facea ce voia. Si tata a spus sefului Securitat ii din Sibiu, Nicolae Briceag, "sa terminati cu murdaria asta de aici". A plecat si, cand a ajuns la Brasov, Briceag l-a sunat sa-i spuna ca a omorat turcul. "Cum l-ai impuscat?", s-a mirat tata. "Am executat ordinul!" Tata l-a sunat imediat pe Dej, i-a povestit si Dej a zis "foarte bine, nu-i nici o problema, nu trebuie sa iei nici o masura". Briceag fusese implicat in luptele din munti, si acesta a fost motivul pentru care a fost protejat. Pe tata insa l-au acuzat pentru un asa-zis ordin, iar Briceag a iesit la pensie colonel.

In sedinta in care a fost exclus, Alexandru Draghici s-a aparat in vreun fel? In ""68, la plenara in care a fost eliminat din partid, a ridicat problema raionului Focsani si a cerut judecarea celor care se fac vinovati de crimele comise acolo. Era prin ""64, Dej era plecat din tara si in locul lui ramasese Bodnaras. In cateva sate din raionul Focsani incepuse o razmerita, iar tata a cerut patru zile ca sa rezolve problema. Ceausescu insa a cerut sa i se dea pe mana armata, ca rezolva imediat. S-a tras, au murit multi, au fost si copii printre ei. Tata a crezut ca se vor lua masuri impotriva lui Ceausescu, dar Dej n-a mai apucat. La doua saptamani dupa ce s-a intors in tara a murit. Amintirea acestei intamplari il deranja fantastic pe tata. Pentru ca n-a fost lasat sa faca el ce credea ca trebuie facut! I s-a spus: "Nu tu, lasa-l pe Ceausescu, rezolva el!".

Manca la cantina cu salariatii de la IAS

Dupa ""68 ce s-a intamplat? A mai detinut vreo functie? Da, a fost director la IAS Buftea. S-a schimbat viata dumneavoastra? La casa a renuntat (este fosta casa care acum este resedinta ambasadorului SUA), o casa cu un parc mare, la vremea aceea nu putea plati chiria si intretinerea gradinii. Erau platite de el. La vremea aceea se plateau tot si facturile. Nu pot sa spun ca nu aveau de unde... De la Comitetul Central mai primeau inca 10.000 de lei pe luna, bani pe care nu i-a luat niciodata.

Dar salariul lui cat era? Tot ceva in jur de 10.000 de lei in anii ""60. Ni s-a oferit o prima casa in care am stat un an si jumatate. A primit prin ICRAL o alta casa si acolo am locuit pana-n 2002.

Facea naveta la Buftea? Da.

Ii placea? Da, obtinea niste rezultate. Il tinea ocupat. Avea ambitia sa aduca acest IAS, care avea niste rezultate destul de proaste, sa ajunga la export cu produsele. Manca cot la cot cu ceilalti la cantina, le venea greu sa creada ca e fostul ministru de Interne. Era apreciat de oameni.

Mai aveati vechile privilegii? Mergeati la policlinica speciala? Policlinica 10..., astea i-au ramas. Si pensia era... destul de buna, in jur de 6.000-7.000 de lei. In ""72 s-a pensionat. Avea o varsta destul de inaintata si s-a pensionat usor. Practic, era izolat. Nu mai pastra legatura cu nimeni.

N-a avut legaturi cu ceilalti exclusi din partid? Ceilalti au urmat dupa el. In sedinta in care a fost exclus le-a spus celorlalti "dupa mine urmati voi", toate celelalte relatii s-au rupt. Era teama de a nu intra in dizgratie. Nu s-a intalnit nici dupa. Nu i-a luat nimeni apararea atunci si probabil asta e si unul dintre motivele pentru care nu mai dorea sa stie de ei.

Dupa pensie cu ce se ocupa A. Draghici? Avea o viata simpla. Mergea la piata, facea cumparaturile, scotea cainele afara... Citea carti, mai ales scriitori rusi. Urmarea in toate revistele astea, "Lumea", politica externa. Politica ruseasca il preocupa, incerca sa priceapa schimbarile.

Cu Gheorghe Apostol in ce relatii era? Nu foarte bune. Intre ei n-a existat o apropiere foarte mare.

El s-a simtit vreodata urmarit de Securitate? Da. Nici nu era nici o problema sa-si dea seama. Si era si logic. Probabil ca si el ar fi facut la fel...

Unde l-a prins Revolutia din ""89? El era cu mine acasa, iar sotia mea - la Universitate, ne tineam la curent prin telefon cu ce se intampla.

Care a fost reactia lui? De bucurie! Pentru toti a fost o bucurie atunci. Statea si se uita la televizor la ultimul miting facut de Ceausescu in fata Palatului si in momentul acela a avut o reactie de bucurie. Ascultase Europa Libera cu ce se intamplase la Timisoara.

In casa lui Draghici se asculta Europa Libera? Asta era una dintre preocuparile lor de baza.

Isi imagina ca nu va mai fi comunism in Romania? Vazuse evolutia tarilor din jur si se astepta. N-a suferit, pentru ca intre realitate si comunismul imaginat de el era o mare diferenta. Nu stiu daca a realizat schimbarile...., in ""91 a suferit o operatie de prostata si anestezia facuta la o varsta inaintata i-a accelerat scleroza. In momentul in care am ajuns in Ungaria, dupa sase luni, a inceput sa-si revina. Dar nu mai era capabil sa comunice, raspundea doar "da" si "probabil " si nu pricepea mare lucru. Se uita pe geam in Budapesta si spunea ca este in Valea Jiului. Nu mai realiza mare lucru, nici mandatele de arestare pe numele lui.

In Ungaria cum ati ajuns? Era in septembrie ""91, a doua mineriada, iar in sedinta Guvernului Roman incepuse sa se discute cazul Draghici. Se facea proces comunismului. Am intuit ca va urma arestarea lui si am plecat pe fuga, nici n-am apucat s-o anunt pe sora mea ca venim. Mama s-a impotrivit plecarii, ca "de ce sa fugim?", "ce o sa zica lumea?"... N-am stat la discutii, dimineata ne-am urcat in masina si seara am ajuns la Budapesta. Nu ne-a oprit nimeni pe drum, nu aveau inca motive. Sora mea era acolo din ""87. Ne-am oprit la ea, apoi tata a stat o vreme intr-un spital din Budapesta. A plecat la tratament si, dupa aceea, am inchiriat o garsoniera in care locuiau. Eu si sotia mergeam la ei o data pe saptamana, sa le ducem bani si mancare.

Ati cerut protectia autoritatilor ungare? Nu, dar ni s-a oferit. Parintii, care au ramas acolo, isi reinnoiau viza in fiecare luna. Si-au dat seama despre cine e vorba. Si le-au acordat sprijin total: inclusiv posibilitatea de a obtine cetatenie, pensie si o locuinta. Nu au vrut sa primeasca.

De ce atata amabilitate? Ungurii n-au uitat comportamentul lui tata din 1956, cand a fost contra-revolutia in Ungaria. Conducatorii de acolo fusesera adusi in Romania si, in momentul in care s-a pus problema ca ei sa fie dusi la Moscova, tata a fost singurul care s-a opus. A fost motivul pentru care l-au respectat.

Credea in Dumnezeu? Nu, era un ateu convins. Nu l-am vazut niciodata inchinandu-se. Nici macar noi, copiii, n-am fost botezati.

Cum a murit? Eram la Bucuresti si am primit un telefon de acolo ca a murit, sa mergem sa le luam pe mama si pe matusa mea. Tata a fost incinerat. A fost o intreaga aventura sa-i aducem urna in tara. A trebuit sa o ascundem, sub bancheta masinii. Am trecut fraudulos granita, fara sa-l declaram pe tata la vama, ca sa-l putem aduce acasa...

Unde e ingropat? Am avut mari probleme vizavi de inmormantarea lui. Familia mea are un cavou in Cimitirul Bellu Catolic, pentru ca mama este prin familie catolica, desi nici ea nu crede in Dumnezeu. Nu ne-au primit urna acolo, cand au auzit de Draghici, au spus ca nu se poate sub nici o forma. Fete bisericesti... Nu a fost primit in cimitir. Si am tinut urna ascunsa mult timp. Anul trecut am inmormantat urna intr-un cimitir, cu slujba. Mama mea nici nu stie ca tata e ingropat! Crede ca urna e la locul ei, unde stie ea...

A avut tatal dumneavoastra vreodata regrete? I-a parut rau pentru ce a fost in trecut? I-a parut rau pentru anii petrecut i in inchisoare si ca n-a putut sa faca mai multe. Si ca acel comunism in care a crezut el a degenerat in perioada ceausista...

Legat de perioada cat a fost ministru de Interne, a avut ceva sa-si reproseze? Nu. (Se gandeste) Poate doar in cazul Patrascanu. Dar Romania comunista nu se putea naste atunci fara aceste lupte care deveneau, dupa cum spunea tata, "pe viata si pe moarte". Ca unii au depasit niste limite... Toti cei care au condus partidul in perioada respectiva poarta raspundere

ADRIANA OPREA-POPESCU

×
Subiecte în articol: special ceausescu tata