x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Maneaua electorală

Maneaua electorală

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2008   •   00:00
Maneaua electorală

Alegerile locale au fost scoase din monotonie de o serie de întîmplări care arată că spiritul epocii lui Caragiale rămîne nealterat. Deşi participarea pe ţară a fost redusă, în cîteva localităţi alegătorii au dovedit o rîvnă ieşită din comun. La Ştefăneşti, un pol al maneliştilor şi al speculanţilor imobiliari, au fost lupte corp la corb în secţiile de votare. Bătălia pentru Bucureşti se va tranşa în turul doi. Citiţi ample relatări despre această rundă a scrutinului local.

Coada la votare a fost ieri mai ceva decît coada la car­ne de pe vremuri. Cu scă­u­ne­lul, cu rîndul lăsat de la unu noaptea, cu femei leşinate. Mare scandal, pumni, geamuri sparte, împuşcături şi ameninţări. Au dispărut ştampile, s-au falsificat voturi, au fost suspendaţi preşedinţi de secţii.

 
De ce toată nebunia asta şi aşa o mare dragoste de vot, chiar în cele mai necunoscute sate ale României? Păi, se dau terenuri. Şi terenurile costă mult. Ori că se dau la tineri, ori că e vorba despre transfer, oamenii vo­tea­ză cu ăia care le promit un loc de ca­să mai la stradă. Iar trecerea te­re­nu­rilor din extra­vilan în intravi­lan este cea mai pro­fi­tabilă afacere a mo­me­ntului. Mi­lioane de euro sînt la mîna prima­rilor şi a consilierilor lo­cali.

 
ŞTEFĂNEŞTI, SĂ TRĂ­IEŞTI! Acelaşi lucru, dar mai cu foc, s-a petrecut ieri şi în comuna unde manelistul Minune a candidat la un post de consilier local. Şte­fă­neşti a fost în topul “distracţiei” electorale. Este locul-minune de lîngă Bucureşti, pe unde trece autostrada spre Braşov, iar preţurile terenurilor cresc înspăimîntător de la o lună la alta. Deci, nu întîmplător a fost Il­fo­vul pe primul loc la votare. PNG s-a-n­căierat cu PSD dis-de-di­mi­nea­ţă. Şi-au ţinut-o aşa zi de vară pînă-n sea­ră, asistaţi de jandarmi, de mas­caţi şi de poliţişti. Cele două partide au devenit rivale atunci cînd primarul Anghel Rababoc s-a mutat de la PSD la PNG, pentru a mai prinde un mandat de edil. Gura sa­tului spu­ne că primarul a făcut buletine false înainte de alegeri şi că totul se reduce la bani: cei care s-au îmbrîncit în ploaie toată ziua pentru a intra la vot sînt împărţiţi în două tabere: cei ca­re-l vor în continuare pe Rababoc şi cei care vor să-l schimbe.

 
URLETE ÎN PLOAIE. Pro sau contra Rababoc, cei 3.900 de cetăţeni cu drept de vot din comuna Ştefăneşti s-au înghiontit în ploaie pînă au reuşit să intre la vot, toţi fiind mînaţi în luptă de o forţă impresionantă. A banului grămadă care-ar putea să le vină în funcţie de cine cîştigă alegerile. Fiecare îşi susţinea cu glas tare punctul de vedere. Toţi în acelaşi timp, fără întrerupere. În curtea şcolii, pe stradă sau înăuntru. În secţii au intrat doar cîte trei. “Stăm ca să votăm un primar nou, stăm aici în ploaie pînă om intra. Asta-i problema. Să nu mai facă ce-a făcut ăsta 21 de ani. Da’ nu se poate, mă frate, mă. Că pe Cea­u­şes­cu l-a-mpuşcat. Şi p-ăsta o să-l îm­puş­te ma­fia lui. N-avem canalizare, n-avem apă, n-avem şcoli. Copiii n-au apă să să spele pe mîini”, se plîngeau în cor cîteva femei ţinute la intrare de la şapte dimineaţa. “O s-o beliţi! Vedeţi voi!”, am auzit în spalete meu de la un ri­val al fe­me­ilor. Secţia de votare a fost în­chisă aproape o oră, după ce s-au spart geamurile la intrarea din spate. S-a întîmplat imediat după deschiderea secţiei, cînd alegătorii s-au călcat în picioare ca să intre mai repede.

“A bătut trei femei acolo pre­şe­dintele comisiei. A bătut-o pe mama soacră şi-l dau în judecată. Pe Stancu Florica. Se-ntîmplă mereu chestii d-astea în primărie, cînd ceri adeve­ri­nţă. Nu ne-njură nimeni cum ne-njură domnu’ Rababoc. Să plece Rababoc! Ne-am săturat de el de 21 de ani! Dacă iese tot el, ieşim în stradă!”, striga una dintre alegă­toare pe trotuarul din faţa secţiei. “El e de 21 de ani, de cînd eram io copil. Numa jaf a făcut. A venit şi de la alte televiziuni şi n-a dat nimic pe post, c-a luat bani mulţi. Că aicea aşa se dă banii, cu sacu’! Dacă-ţi dă bani acu­ma, mai dai ceva? Nu mai dai!”, încerca să-mi explice alta. Cît stă­team de vorbă, a mai leşinat în mul­ţi­me o tînără de 20 de ani. Înaintea ei mai leşinaseră cîteva bătrîne. Nici celelalte de la coadă nu se simţeau prea bine. “De la şase di­mineaţa stăm aici şi nici n-am vo­tat. Alţii a venit de la ora unu şi-a stat aici. A spart geamurili şi n-a dat voie să voteze. S-a-nchis uşile de trei ori şi n-a lăsat oamenii să intre. Da’ stăm aici pînă-l alegem. Noi vrem primaru’ nostru, că el conduce de 21 de ani şi-a fost linişte şi pace şi vrem să iasă el, nu mafia”, spuneau, cu aceeaşi convingere, cei din tabăra pro-Rababoc. “Am venit de la ora două şi n-am intrat. A căzut lumea jos, că a venit de la unu noap­tea aici. I-a adus pesedeu’ cu vicele-n frunte. A luat lumea din casă şi i-a pus în faţă aicea, vă rog frumos să daţi pe post. Dacă sînteţi contra noastră aveţi mari probleme. Dau un telefon şi s-a terminat”, s-a mai gîndit unul din “gaşcă” să ameninţe. Iar circul a continuat în acelaşi ritm. Cu strigături şi leşinuri din ambele tabere. Adrian Minune (candidat pe listele PSD – n.r.) a promis manele după numărarea voturilor. Iar oamenii din stradă au ameninţat cu revolta dacă nu le iese candidatul.

 

Final în 15 secunde

La ora 21:00, Ştefăneştiul fierbea. Nimeni nu s-ar fi gîndit că lumea se va risipi în doi timpi şi trei mişcări. Oamenii s-au împărţit în două grupuri, aşa cum au şi votat. Au început să strige lozinci. Pe o parte PSD, iar pe cealaltă parte PNG. Faţa în faţă, localnicii aceleiaşi urbe. La un moment dat, un jandarm a luat portavocea şi a anunţat retragerea: “Aveţi 15 secunde ca să eliberaţi zona!”. Nici nu a apucat bine omul să numere că susţinătorii au şi ordonat ieşirea: “Haide mă, că ne prind mascaţii aici, aştia pe noi ne aşteaptă!”, explica un bărbat cu tricoul rupt. Primii care au plecat au fost votanţii PNG. Siderat, jandarmul care a anun­ţat retragerea a afirmat că în 16 ani de muncă nu a văzut ca o masă compactă de oameni să plece în 15 secunde. Urnele s-au închis, maşinile de teren s-a retras, telefoanele s-au ascuns în buzunare. Circul se încheiase, la fel şi ziua alegerilor locale din Ştefăneşti.   

 

David declanşează o anchetă mare

Ministrul Internelor, Cristian David, a cerut aseară începerea unei anchete în comuna ilfoveană în care secţia de votare a fost luată cu asalt de alegătorii împărţiţi între PSD şi PNG. Măsura a fost dispusă de ministru, “avînd în vedere existenţa unor indicii temeinice de influenţare şi determinare a cetăţenilor în ceea ce priveşte opţiunile de vot”. Investigaţia va fi efectuată de Poliţie, Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor şi Direcţia Generală Informaţii şi Protecţie Internă. De precizat că Ministerul

Internelor şi Reformei Admi­nistrative (MIRA) a scos la lucru 47.000 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră pentru a asigura paza celor 17.285 de secţii de votare înfiinţate la ni­ve­lul întregii ţări.

  • Violeta Fotache

 

La extremă, un vot pentru becul din sat

Conştiinţă civică şi voinţă de fier. Asta au dovedit cei şapte localnici ai satului Gherdeal, din judeţul Sibiu, care au plecat ieri pînă în centrul de comună, la Bruiu, să voteze. Un vot dat pentru un bec, un magazin şi poate... pentru drumuri mai bune.

Spre deosebire de concetăţenii lor din Ştefăneşti, cele două bătrîne nu au avut nevoie nici de sandviş, nici de bani, nici de alte promisiuni pentru a merge la vot.

Drumul pînă la Gherdeal, o aventură demnă de concursurile “off road”, merită să fie parcurs numai dacă ai treabă. De plăcere doar în condiţiile în care vrei să îşi rupi fie maşina, fie să rămîi izolat într-un spaţiu ­în care semnalul de telefonie mobilă încă nu a ajuns, iar indicatoarele de circulaţie au ruginit, pentru ca în final să dispară. Cîndva un sat dominat de saşi, Gherdeal mai păstrează acum doar umbra celor peste 300 de localnici. De la Sibiu la Gherdeal parcurgi 70 de kilometri, practic o întoarcere în timp.

 
CEI ŞAPTE FANTASTICI. În ziua votului, la Gherdeal mai erau în via­ţă 7 oameni. Încă­păţînaţi să trăiască acolo, cu vîrste cuprinse între 40 şi 81 de ani, bărbaţii şi fe­me­i­le au rămas parcă să vegheze ul­ti­me­le respiraţii ale unui sat cîndva plin de vigoare. “Domnule, te văd de departe. Cum e lumea asta, no­uă?”, întrebarea vine de la Lidie Crişan, ajunsă la 81 de ani. Încerc să-i explic cum că Ceauşescu nu mai este. Asta ştia. Aşa cum ştia şi că nu sînt toate bune în ţară şi că regele mai trăieşte.

Discuţia politică purtată cu Lidei Crişan mă lămureşte că ţăranul măcar din instinct ştie cum se împart daraverile politice în ţara asta. Are trei copii. Doi sînt plecaţi din ţară, iar unul este la Făgăraş. Cu toate astea, deşi este bolnavă, a venit la vot pentru că are o pro­blemă. “Eu am votat, acum... ce să zic... da’ eu vreu să ne pună un bec pe stradă, atîta vreau. Iar dacă ne face puţin şi drumu’ şi face şi un magazin, apoi îi ca la oraş...” Zîmbeşte, iar în ochii obosiţi de vreme se iveşte o lacrimă după care se ascund amintiri demult trăite.

Aflat într-o vale, satul Gher­deal pare o nălucă. Fosta şcoală pare ruină de război. Fosta biserică, o umbră de pe care ceasul care măsura timpul nu a mai avut stare şi a... căzut. Cîntarul satului este năpădit de rugină şi buruieni, în vreme ce mai toate hornurile caselor sînt acum zone invadate de iederă. Doar ciobanii şi cărbunarii de lemne mai strică, din cînd în cînd, liniştea satului aflat undeva în mijlocul ţării şi totuşi la margine de lume.

  • Dan Tomozei

 

Pentru lumină

“Eu am votat, acum... ce să zic... da’ eu vreu să ne pună un bec pe stradă, atîta vreau. Iar dacă ne face puţin şi drumu’ şi face şi un magazin, apoi îi ca la oraş...”

 

Fără răspuns

“Domnule, te văd de departe. Şi te văd om cu carte... Ceauşescu nu mai e, Regele mai trăieşte, dar în ţară am auzit că lucrurile nu-s prea bune. Rogu-te, zi-mi şi mie, maică: cum e lumea asta, nouă?”
Lidie Crişan , 81 de ani Gherdeal – Sibiu

 

Bonus

“Am primit 40 de milioane numai ca să votez cu PNG-ul. Am luat banii, da’ nu am votat cu ei. Pînă la urmă, în 21 de ani, acest primar nu a făcut nimic, nici măcar gaze nu avem. Ne-am săturat de minciunile lor. Pot să vă spun că oamenii lui Becali au plătit şi pentru vizele de flotant. S-au înscris pe listele suplimentare peste 700 de oameni”
susţinător PSD

 

Certuri

“S-au dat bani grei. Eu nu mai vorbesc cu prietenul meu, pentru că a luat banii şi a trebuit să voteze cu PNG-ul. Eu am rămas cu PSD-ul, pentru că vreau o schimbare”
localnic Ştefăneşti

×
Subiecte în articol: eveniment s-au