Printr-o simplă validare a Comisiei prezidate de prefectul Capitalei, mai multe personaje celebre ale Bucureştiului au primit terenuri valoroase. Viorel Tudorache, finul lui Gigi Becali, Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo, şi Nicoară Viorel, ieşean de-al Mioarei Mantale, sunt fericiţii căştigători ai unor averi verzi in Băneasa. Nicoară este cel mai norocos. El va primi 12 ha ce valorează 120 de milioane de euro.Â
Comisia Municipiului Bucureşti pentru Aplicarea Fondului Funciar a validat intr-o singură zi, la 26.01.2006, patru dosare de retrocedare pentru nordul Bucureştiului. Cel mai valoros dintre ele pretinde 12 hectare in Băneasa. Acesta ii aparţine lui Viorel Nicoară, ieşean de-al prefectului Mioara Mantale.
Jurnalul Naţional a publicat in numeroase rănduri luptele de culise care se dau de ani buni pentru terenurile institutelor de cercetare din nordul Bucureştiului. Cu o hotărăre de Guvern care intărzie să apară şi care ar salva baza de cercetare a acestora, dar şi cu dosare de retrocedare care curg in valuri, unitatea pomicolă din Băneasa este pe punctul de a pierde cele 60 de hectare de teren.
LEGĂTURI... Fără o legislaţie care să le protejeze activitatea, dar şi cu sprijinul tacit al instituţiilor statului, averea verde din Nordul Bucureştiului riscă să se transforme intr-un cartier rezidenţial. Cel care are cea mai generoasă ofertă de teren este Gigi Becali. Acesta a cumpărat drepturile litigioase pentru 27 de hectare. Becali susţine că ele s-ar găsi exact in curtea Institutului de cercetare pentru pomicultură. Hectarele au fost cumpărate de la boierul Radu Miclescu. In mare parte, corespondenţa dintre acesta şi instituţiile statului a fost purtată de Virgil Tudorache, finul latifundiarului. Acesta are la răn-du-i mai multe dosare de retrocedare in joc, prin cumpărarea unor drepturi litigioase. Ţolovici Elena, Dumitru Ion şi Tache Radu Maria sunt căteva dintre ele. Intămplător sau nu, o parte din dosarele finului lui Becali au trecut cu brio prin Comisia Municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar. El nu a fost insă pus incă in posesie pentru nici unul dintre petenţii săi, motiv pentru care Tudorache a repetat in numeroase rănduri că va da in judecată Primăria Sectorului 1 şi Agenţia Domeniului Statului.
ZIUA NOROCOASĂ. Ziua de 26.01.2006 a fost una norocoasă pentru jucătorii la ruleta retrocedărilor. Ţolovici Elena a primit validarea Comisei de Fond Funciar pentru 2,5 hectare in Nordul Bucureştiului. Alături de dosarul finului lui Becali, in aceeaşi comisie de Fond Funciar mai trec incă patru dosare. In majoritatea cazurilor, numele din dosare nu corespund cu numele celor care vor deveni proprietarii de drept ai terenurilor.
Astfel, căştigătorii ruletei din 26 ianuarie sunt personaje care nu sunt nici pe departe străine de pulsul vieţii sociale a Capitalei. Asta pentru că petenţii işi vănd drepturile litigioase in schimbul unor sume fabuloase. Afacerea nu este nici pe departe una neprofitabilă pentru cei care cumpără terenul de pe hărtie. Odată improprietăriţi cu 2-3 hectare in Băneasa, ei devin automat milionari in euro.
LISTA DE AUR. Unul dintre dosarele de retrocedare pentru nordul Bucureştiului ii aparţine lui Virgil Tudorache, care este mandatarul Elenei Ţolovici. Urmează apoi Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo. Acesta este reprezentantul in teritoriu al lui Petru Bleancă, cel care a fost incoronat cu 2,8 hectare de teren chiar lăngă sediul Bavaria. De altfel, Bleancă a fost pus in posesie, el cerănd deja conducerii unităţii pomicole să i se transmită valoarea neamortizată a plantaţiei. Acesta a obţinut titlul de proprietate in numele unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile. La ora actuală, noul proprietar se zbate să işi ia moşia.
Petru Bleancă nu a fost prezent la nici una dintre intălnirile cu conducerea Staţiunii Pomicole. Mircea Copaci, directorul de marketing al Clubului Dinamo ar fi participat la discuţii. "Am fost sunată de acest domn, Mircea Copaci, care a spus că este nepotul lui Bleancă. Vrea să predăm căt mai repede terenul. Momentan, noi am cerut Prefecturii anularea titlului de proprietate", susţine Adela Bărbulescu, directoarea Staţiunii Pomicole.
NUMĂRUL UNU. Preda Natalia nu este in prima fază decăt un nume de pe un alt banal dosar de retrocedare. Acesta a trecut, la răndu-i, cu brio de celebra hotărăre 916 din 26.01.2006. Studiind dosarul, este posibil să fii surprins de numărul hectarelor ce urmează a fi retrocedate - 12 la număr. Un calcul simplu iţi ia răsuflarea. Valoarea in euro a terenului se ridică, in cel mai rău caz, la 120 de milioane. Al doilea aspect care ar putea să ridice unele semne de intrebare, dar numai pentru "cunoscători", este numele mandatarului. Acesta este Nicoară Viorel, un ieşean de-al prefectului Capitalei, Mioara Mantale.
CIUDĂŢENII. Spre deosebire de celelalte dosare, ultimul este interesant şi din prisma ordinii semnării actelor. Astfel, la 26.01.2006, dosarul Preda Natalia trece de Comisia Municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar. Şapte luni mai tărziu, la 17.08.2006, Preda Natalia semnează contractul de mandat cu Nicoară Viorel. In aceeaşi zi este semnat şi antecontractul de vănzare-cumpărare de bun viitor: "Preda Natalia, in calitate de pomitentă-vănzătoare, se obligă să văndă pomitentului-cumpărător dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafaţă de 6 hectare, care face parte dintr-o suprafaţă totală de 12 hectare, pe care urmează să o primească in proprietate in baza articolului 5 din Hotărărea nr. 916/26.01.2006 a Comisiei Municipiului Bucureşti pentru Aplicarea Fondului Funciar".
Precizările continuă astfel: "in cazul in care restituirea dreptului de proprietate se face pe numele doamnei Preda Natalia, aceasta rămăne in deplină proprietate şi exclusivă posesie asupra terenului de 6 hectare⦠iar domnul Nicoară Viorel va primi restul de teren in suprafaţă de hectare". Spre deosebire de afacerile tipice cu teren, prin care cumpărătorul drepturilor litigioase işi asumă riscul de a nu intra in posesia bunului licitat, in cazul de faţă se poate spune că omul de afaceri a prins pe Dumnezeu de picior. El va primi pur şi simplu de la proprietara de drept, in baza contractului semnat, o avere deloc de invidiat - 6 hectare in Băneasa.
Odată depăşit primul impas, validarea in faţa comisiei, el mai trebuie să aştepte punerea in posesie. Contactat telefonic, Nicoară Viorel a fost invitat la o discuţie cu reporterul Jurnalul Naţional. A răspuns că este in Iaşi, iar in Bucureşti vine numai la sfărşit de săptămănă. A fost singura discuţie purtată cu Viorel Nicoară. Ulterior, acesta nu a mai răspuns la telefon.
Afaceri de IaşiNicoară Viorel este administratorul a două societăţi din Iaşi: CAV SRL şi VOIEVOD SRL. Prima se găseşte in lichidare, iar cea de-a doua in reorganizare judiciară. Omul de afaceri s-a găndit că nu ar fi rău să investească şi in Capitală. Afacerile cu teren nu numai că sunt deosebit de profitabile, dar cănd prefectul care validează drepturi este şi el din Iaşi, merită să incerci marea cu degetul. El a incheiat un antecontract de vănzare-cumpărare de bun viitor cu Preda Natalia. Obiectul contractului il reprezintă un teren de 12 hectare in Băneasa. Contactat telefonic, prefectul capitalei a precizat: "Eu nu am favorizat nici un dosar. In comisie sunt 12 membri, iar eu nu discut cu petenţii. Nu il cunosc pe Nicoară Viorel". |
Citește pe Antena3.ro