x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mare adunare naţională la Iaşi

Mare adunare naţională la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    25 Ian 2009   •   00:00
Mare adunare naţională la Iaşi

Ieri s-a sărbătorit cu fast, dar cu mai puţin entuziasm împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Moldova şi Muntenia. La eveniment au participat politicieni de rang înalt, alături de primarul Gheorghe Nichita prinzându-se în Hora Unirii şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.



Diferenţele faţă de ceilalţi ani nu au fost esenţiale. Preşedintele Traian Băsescu a pupat şi a strâns ceva mai multe mâini, având în vedere faptul că ne aflăm în an electoral pentru prezidenţiale. După ce a dansat Hora Unirii printre baloane şi steaguri, a pornit din Piaţa Unirii către biserica Trei Ierarhi, la mormântul lui Cuza. A rezistat cu brio până la final cursei de strâns mâini cu obstacole, neprimind, minune!, nici o înjurătură, nici o petiţie, ce să mai spunem de "proclamaţie", nici măcar de cartier, darămite de scară de bloc cu datorii la întreţinere, având în vedere criza, cum spuneam... Bomboana de pe colivă, pardon!, de pe tort, a constituit-o apariţia zglobie şi sprinţară a "blondei de la Turism", Elena Udrea. Îmbrăcată într-o rochie cloşe, parcă, ea a dat ritm "petrecerii", dansând şi prinzându-se în horă cu oamenii de rând. S-a pupat, s-a îmbrăţişat, fără să se ferească de ochii grijulii ai oamenilor de ordine şi chiar ai şuţilor care priveau cu îngrijorare la frumoasa/ scumpa geantă a domniei sale. Dar să pătrundem niţel şi în spatele chipului glazurat al sărbătorii. De dimineaţă, de la ora 8:00, sirenele poliţiei şi ale ambulanţelor au trezit mulţi ieşeni bucuroşi de week-end. Vreme cald-întunecoasă. Maşina pirotehnică a Poliţiei trece în viteză pe lângă cea a Salubris, pe care în zilele obişnuite rar o găseşti aşa matinală pe străzile oraşului. A oprit la Biserica "Trei Ierarhi" pentru a asigura venirea preşedintelui. Câinii vagabonzi de pripas umblau de colo-colo, cu fericirea-n coadă. Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – închis. N-am auzit nici o înjurătură de şofer însă erau şi departe de intersecţia unde poliţiştii spuneau bancuri cu PD-L-işti.

ŞIC, FĂRĂ GRIJI. Înainte de şeful statului, a sosit Elena Udrea. Foarte-foarte veselă şi foarte-foarte şic. S-a pupat cu mai toţi cei deja prezenţi şi a zâmbit larg. Apoi, cu puţin după ora 10:00, şeful statului a sosit în trombă. A oferit salutul său protocolar şi a luat loc pe scenă, mitraliat de bliţurile fotoreporterilor.
Imediat s-a trecut la festivităţi: actorul Petrică Ciubotaru a citit textul Proclamaţiei care a consfinţit Unirea de la 1859, apoi s-a trecut la discursuri. Au rostit pe rând cuvântări primarul Nichita şi Chirtoacă, care a rugat să se ţină un moment de reculegere în memoria recent dispărutului Grigore Vieru, apoi a cerut mai multe conducte de gaz între România şi Republica Moldova. Şi mai multe vize. Au urmat preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi alţi politicieni. Cel din urmă a vorbit Băsescu, iar lumea nu a mai huiduit, ca anul trecut, la discursul său. Preşedintele a salutat oamenii presei, strânşi într-un ţarc, supravegheaţi, ştampilaţi şi bucuroşi că sărbătoarea Unirii a căzut fix în prima zi de week-end. S-a oficiat o scurtă slujbă pentru pomenirea eroilor neamului, apoi au fost depuse din partea instituţiilor statului coroane de flori la statuia domnitorului Cuza.



PREZENŢĂ. Traian Băsescu şi obişnuitele lui băi de mulţime
Foto: Cristinel C. Popa/Jurnalul Naţional

SPRINŢARA. După defilarea militară, muzica şi-a reluat programul. Nicolae Furdui Iancu a cântat Hora Unirii, iar politicienii s-au prins în dans, cu mulţimea de admiratori aproape. S-a prins şi Băsescu, dar copleşit de mâinile întinse ale ieşenilor, a început să le strângă în dreapta şi în stânga, abandonând hora. Apoi a dispărut în îngrămădeala de nedescris a oamenilor bucuroşi că le dă atenţie ditamai şeful statului. Entuziasmat, a dat bineţe la fiecare, s-a tras în poze... Dar nu a plâns. Lângă domnia sa, un domn cu microfon în ureche purta o geantă subţire şi imensă. Şi-i împingea pe copiii care se apropiau prea tare de preşedinte. Nu am aflat la ce slujea geanta cu pricina. Probabil era folosită de curieri pentru mesajele preşedintelui, având în vedere recenta lege "Big Brother". Sau poate să-l ferească de schijele ce săreau de la baloanele sparte în picioare din greşeală. În schimb, Elena Udrea
n-a ţinut cont de mulţime şi a dat curs invitaţiilor la dans popular, sărind cât au ţinut-o picioarele.

DEPEŞA. Pe la ora 13:00, cerul s-a întunecat şi mai tare. Preşedintele a intrat în Biserica "Trei Ierarhi", pentru a se reculege la mormântul lui Cuza. Şi a urmat "surpriza": i s-a înmânat o depeşă de nemulţimure de la câţiva sindicalişti de la Nicolina, fosta (renumită) fabrică ieşeană care a mai rămas, acum, doar cu pereţii unor hale, că restul s-a vândut pe bucăţi. De la Biserica "Trei Ierarhi", alaiul s-a deplasat la Mitropolie. Apoi preşedintele a plecat în trombă la aeroport, dar nu înainte de a răspunde linguşelilor chibiţilor săi de partid, sediul PD-L fiind vizavi de Catedrala Mitropolitană. Mulţumiţi că au fost prezenţi la încă un moment istoric, ieşenii au rămas să sărbătorească. Manifestările au continuat şi spre seară cu un ceremonial militar aparte – "Retragerea cu torţe", un spectacol susţinut de Loredana, Morandi şi Ştefan Bănică junior şi un foc de artificii.


Vernisaj:în vizită la Marea Unire

Arcul de Triumf a fost deschis ieri publicului larg, la împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române. Accesul în interiorul Arcului de Triumf va fi permis şi în cursul zilei de astăzi. Astfel, vor putea fi vizitate expoziţii de fotografie, film, cu exponate specifice muzicii militare, efigii din bronz şi machete, precum şi o foto-expoziţie "Marea Unire de la 1918". Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, organizează un ceremonial cu echipamente şi armament de epocă, fiind reconstituite momente ale istoriei militare a României din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
Ieri, la intersecţia dintre Bulevardele Kiseleff şi Constantin Prezan, Asociaţia "Tradiţia Militară" a executat în jurul prânzului o serie de exerciţii şi manevre militare în timpul cărora au putut fi admirate uniformele de infanterie ale anului 1859, uniformele vânătorilor pedeştri din anului 1860, dar şi replici de arme – model 1898. Ceremonialul s-a încheiat cu o defilare pe sub Arcul de Triumf.

Tot ieri, la Patriarhia Română, pe Dealul Mitropoliei au avut loc manifestări ocazionate de împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române cu ocazia cărora au fost aşezate coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată la poalele Dealului Mitropoliei. Nu a fost uitat nici bustul lui Cuza de la Academia de Poliţie.

×
Subiecte în articol: special