x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mari compozitori – volumul 22 – Franz Schubert

Mari compozitori – volumul 22 – Franz Schubert

06 Mar 2011   •   20:40
Mari compozitori – volumul 22 – Franz Schubert
175005-untitled-1.jpgDin 14 iulie,  Jurnalul Naţional şi Editura Litera vă oferă volumul 22 din colecţia "Mari Compozitori" –  Franz Schubert (CD şi Carte). 

Compozitorul austriac Franz Schubert este unul dintre cei mai mari creatori ai perioadei de tranziţie dintre clasicism şi romantism. Împreună cu Mozart, Schubert este un exemplu al modului în care se poate realiza atât de mult într-o viaţă dureros de scurtă, creaţia sa însumând aproape 1.000 de lucrări, în timp ce, la aceeaşi vârstă, alţi compozitori celebri încă mai lucrau la primele piese remarcabile. Lucrările lui Schubert includ o gamă largă, de la lieduri la operă, sonate, muzică de cameră, lucrări religioase şi simfonii; dintre acestea, un număr important sunt considerate capodopere. Din păcate, compozitorul nu a apucat să se bucure în timpul vieţii de celebritatea sa, iar în ochii multor dintre contemporanii săi a murit ca o promisiune neîndeplinită. Puţine dintre lucrările sale au fost publicate în timpul vieţii şi a avut succes doar într-un singur concert cu public. În general necunoscut de publicul mai larg, geniul lui era apreciat într-un cerc restrâns de admiratori şi de prieteni, în reuniuni private, multe dintre liedurile sale circulând sub forma unor copii scrise de mână.

Desconsiderat, în general, de contemporani, multe dintre lucrări rămânând nerecunoscute, a fost într-un fel victima propriului caracter, a originilor sale modeste şi a unei mari lipse de şansă. Privit ca muzician clasic, resursele sale sonore l-au apropiat de mişcarea romantică; Schubert a fost primul compozitor care, fiind în esenţă romantic, a îmbrăţişat patrimoniul clasicismului muzical. La fel ca Pergolesi sau Mozart înaintea lui, destinul său a fost acela al unui talent muzical deosebit, spontan şi instinctual, a cărui viaţă s-a sfârşit cu un impuls creator uimitor de proli­fic, înainte de a împlini 32 de ani.

×
Subiecte în articol: special