x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marian Nedelescu se lupta cu SUA din 1987

Marian Nedelescu se lupta cu SUA din 1987

06 Dec 2004   •   00:00

Strivit de Opelul Senator blindat al ambasadorului Americii la Bucuresti, Marian Nedelescu duce o lupta inegala cu sistemul unei tari care se vrea cat mai aproape de americani, dar si de Uniunea Europeana. Justitia cand indreapta, cand stramba lucrurile.


EDUARD PASCU

Click pentru a mari imaginea
CEASUL RAU. Spulberat de masina blindata a ambasadorului Americii, Marian Nedelescu a devenit o victima si de sapte ani a intrat in paienjenisul sistemului judiciar
Marian Nedelescu era un om realizat in anul 1987. Era secretar general la Federatia Romana de Patinaj Artistic si era foarte fericit fiindca una dintre patinatoarele Romaniei castigase la Lenigrad o medalie importanta. In ziua de 3 noiembrie 1987 s-a imbracat de gala si a plecat la aeroport sa isi astepte performantele patinatoare. Cand a iesit din casa si-a facut crestineste crucea, nestiind ca peste cateva ore va fi un om distrus. La aeroport si-a asteptat sportivii si apoi a plecat spre Bucuresti la bordul unei Lada. Statea in dreapta soferului Cristescu Cristian, tatal patinatoarei Anca Cristescu (pe vremea aceea campioana nationala la patinaj artistic), in vreme ce in spate se aflau campioana si mama ei.

ACCIDENTUL. In jurul orei 21:00, dupa ce a trecut de Ambasada URSS, la intersectia din fata restaurantului Doina, a fost izbit in plin de un bolid al Ambasadei Americii la Bucuresti in care se afla ambasadorul de atunci Roger Kirk. "Nu stiu nimic dupa. Doar ca m-am trezit la spital", spune Nedelescu. Medicii l-au cusut cu 17 copci la cap si cinci copci la buza superioara. A suferit contuzii la coloana vertebrala, unii nervi i-au fost tasati, ceea ce a dus la atrofierea muschilor. La ceva timp dupa aceea a aflat ce s-a intamplat in mijlocul intersectiei.

SINGURA VICTIMA: "Nedelescu Marian de 40 de ani, comotie cerebrala, plaga contuzie regiunea frontala dreapta", pasager pe scaunul din dreapta. Imediat dupa accident, masina ambasadorului a fost trasa pe trotuar, iar cineva i-a smuls steguletul. Soferul ambasadorului Gheorghe Sorescu a declarat "in legatura cu posibilitatile de evitare a accidentului, mentionez ca eu consider ca singurul mod de a salva viata si integritatea corporala a persoanelor oficiale, aflate in autoturism pe bancheta din spate, este asa cum am procedat. Am acceptat coliziunea frontala cu autoturismul Lada, ca fiind singura posibilitate, pentru a salva viata persoanelor oficiale. In autoturismul pe care il conduceam se afla ambasadorul Statelor Unite si sotia. Am facut tot ce a fost mai bine si corect pentru evitarea accidentarii persoanelor oficiale". Expertiza tehnica arata ca masina ambasadorului era blindata si cantarea 4,6 tone. Lada avea o viteza de 42 km/h, iar masina ambasadorului - 73 km/h.

ROCADA. Pe 30 ianuarie 1988, ofiterul de militie Mihai Alexandru scria in referat: "Numitul Cristescu Cristian a suferit leziuni ce necesita 45-50 de zile de ingrijiri medicale, numitul Nedelescu Marian 8-9 zile". Desi conform politistului Dumitru Gheorghiu singura victima fusese Nedelescu. "Soferul Cristescu si-a pus piciorul in ghips, dar nu emite pretentii in instanta", mai spune militianul. Nedelescu a fost internat la mai multe spitale timp de o luna. A fost internat la Spitalul de Urgenta, la Spitalul "Gheorghe Marinescu", apoi la Spitalul Colentina, in perioadele 3-10 noiembrie, 16 noiembrie-1 decembrie 1987. "In baza acestor acte la IML a emis decizia, fara a ma consulta, ca eu am nevoie de doar 8-9 zile de asistenta medicala si ca nu prezint nici o infirmitate", povesteste Nedelescu.

ALBA NEAGRA. Imediat dupa Revolutie Nedelescu cere audienta la Ambasada Statelor Unite, dar nu i se admite intrarea. In anul 1993, el se pensioneaza medical, ca handicapat de gradul II in urma ranilor suferite in accident. Vatamarea corporala din culpa, desi evidenta, nu este vazuta de nimeni. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti dispune insa prin adresa 3471/10.10.1995 "neinceperea urmaririi penale fata de numitul Sorescu Gheorghe". In martie 1997, Nedelescu ii actioneaza in instanta pentru daune. In 1998, un magistrat din cadrul Judecatoriei Sectorului 2 hotaraste ca Ambasada Americii, soferul si ambasadorul sa plateasca in solidar 150.000 de dolari daune morale, 79 de milioane de lei daune materiale si 2 milioane de lei lunar suma de intretinere.

DISPARITIA DOSARULUI. Cauza devine definitiva si irevocabila prin neapelare. Nu a facut nimeni apel in termen legal. "Eram bucuros. Se terminase cu bine, ma gandeam ca voi avea bani destui pentru tratament, pentru refacere. Ma trimite femeia de la registratura sa platesc taxa de timbru. Cand ma intorc, disparuse dosarul! Unde-i dosarul? - ma ia femeia de la registratura. Care dosar? Dosarul! Pai, ce, dosarul sta la mine? Mergeti la grefiera ca o fi la ea. Ma duc la grefiera: Nu mai este grefiera, domne! A luat-o Salvarea, i s-a facut rau. N-a mai venit", povesteste Nedelescu. Au furat filele de la Registru pentru a-i scoate basma curata pe americani.

MILITIA A REPETAT "EXPERIMENTUL PHILADELPHIA"
Click pentru a mari imaginea
Schita accidentului (foto), intocmita de Militie, in 1987, a fost extrem de "clara". Numai ca, surprinzator, masina ambasadorului, adica a autorului, a disparut din desen precum vaporul din "Experimentul Philadephia"! "In momentul in care autoturismul Lada 18-B-1520 intra regulamentar in intersectia cu Strada Ion Mincu, a patruns pe contrasens automobilul Opel Senator CD 297, care circula pe Soseaua Kiseleff dinspre Piata Victoriei, a trecut pe culoarea rosie a semaforului electric intrand pe sensul de mers al autoturismului Lada 18-B-1520", scria la vremea respectiva, in procesul-verbal 17212/13.11.1987, maiorul Dumitru Gheorghiu, din cadrul Serviciului Accidente din Militia Capitalei.

ABUZ DE JUDECATOR
Dosarul se redeschide in 1999. Automat se reia intreaga procedura. Se refac citatiile catre ambasador si sofer. Soferul face apel la sentinta civila, instanta accepta, desi de la hotararea definitiva trecuse ceva vreme. Era tardiv formulat, dar cine sa tina cont? Instanta decide judecata cauzei. "Minciunile merg mai departe prin faptul ca motivarea soferului s-a depus prin fax, dar Judecatoria Sectorului 2, pe vremea aceea, nu avea fax. La care fax, domnule? Ala de la Sfantu Petru?", spune Nedelescu. Soferul, incercand sa-si scape pielea, declara: "Responsabilitatea apartine in totalitate ambasadei americane. Conform instructiunilor primite din partea ambasadei, am intrat pe contrasens". Procesul merge mai departe. Dupa mai multe termene, Tribunalul Municipiului Bucuresti (TMB) hotaraste ca sentinta Judecatoriei Sectorului 2 "este netemeinica si nelegala, fiindca nu avea competenta materiala". In Codul de Procedura Civila se arata ca pana la 150 de milioane judeca Judecatoria, dar la articolul 17 se arata: daunele morale sunt accesorii si pot fi judecate o data cu cererea principala tot la Judecatorie. In decembrie 2000, dosarul pleaca la Curtea de Apel Bucuresti. Curtea respinge recursul ca nefondat si il obliga tot pe Nedelescu la plata a 5 milioane de lei cheltuieli de judecata. In februarie 2001, Tribunalul Bucuresti ii trimite lui Nedelescu o citatie ca "parat" in acelasi dosar 3275/2000.

FALSIFICARI DE ACTE
Abia pe 7 ianuarie 1999 s-a gasit dosarul, dar fara citatiile catre ambasador si sofer. Clar ca nu se putea da o hotarare definitiva si irevocabila fiindca orice avocat putea invoca un viciu de procedura. In plus, la dosar apare medicul Bucur Alexandru din cadrul Spitalului de Urgenta Bucuresti, care compune un certificat medical pe 24 februarie 1999, precum ca in anul 1987 "pacientul a refuzat internarea". Desi din fisa medicala reiesea clar ca in 3 noiembrie 1987 omul se afla in coma la Spitalul de Urgenta Floreasca (fisa medicala 977 din 3.XI.1987).

.

.

RECURS IN ANULARE
In prezent este emisa o noua hotarare definitiva si irevocabila, de catre Curtea de Apel Bucuresti, din iunie 2002 prin care Marian Nedelescu trebuie sa primeasca suma de 50.000 de dolari daune morale, 79 de milioane daune materiale si 2 milioane lunar suma de intretinere din partea soferului ambasadorului SUA, Sorescu Gheorghe. Surpriza consta in faptul ca Procurorul General a formulat recurs in anulare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, complet de 9 judecatori, pe motiv ca actiunea a fost prescrisa prin faptul ca nu a fost formulata in termen de trei ani de la pensionare. Exasperat de nedreptatile la care este supus in tara Marian Nedelescu a pus bazele Asociatiei Victimelor din accidentele de circulatie si a atacat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului statul roman.
×