x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marie Jeanne isi facuse testamentul

Marie Jeanne isi facuse testamentul

29 Mar 2005   •   00:00

Speranta - Familia ziaristei rapite asteapta cu infrigurare vesti

Vestea ca fiica lor a fost rapita in Irak a socat familia ziaristei de la Prima. Cu atat mai mult cu cat Marie Jeanne isi sunase mama chiar luni dupa-amiaza, cu cateva ore inainte de nefericitul incident. Straniu sau nu, cu putin timp inainte de a pleca pe meleaguri arabe, ziarista, in varsta de doar 33 de ani, si-a facut testamentul.
  • de MAGDA COLGIU
  • COLEGIALITATE. Ziaristii de la Prima TV o asteapta pe Marie Jeanne cu nerabdare inapoi in redactie

    Socata si cu groaza in suflet, Magdalena Ion, mama ziaristei de la Prima, a evitat sa faca prea multe declaratii legate de incidentul in care este implicata fiica sa. Teama ca orice vorba spusa ar putea ingreuna situatia fetei sau chiar i-ar pune in pericol viata au facut-o pe mama sa fie foarte zgarcita in afirmatii. "Nu putem face nimic pana nu aflam ce pretentii au rapitorii. Am inebunit cu telefoanele. Sa vedem ce s-a intimplat, sa ii lasam pe cei de acolo sa spuna ce vor. Stiu ca pot avea un comportament bizar si de aceea i-am transmis si primului ministru sa nu trimita nu stiu ce forte acolo. Intai trebuie sa aflam ce vor iar apoi trebuie reactionat", declara Magdalena Ion in noaptea rapirii. Femeia, ca orice mama al carei copil se afla intr-o situatie de cumpana, traieste cu speranta ca fiica ei se va intoarce teafara acasa.

    SITUATIE DELICATA. Aceeasi reactie rezervata a avut-o si senatorul PSD Ion Vasile, tatal lui Marie Jeanne. El crede ca "nu este bine" sa fie facuta agitatie in jurul acestui subiect. "Nu se stie ce informatii si in ce forma ajung pe canalele de televiziune de acolo", a spus Ion Vasile.

    Contactat telefonic ieri dupa amiaza de Jurnalul National, senatorul Ion Vasile ne-a rugat cu o voce afectata "Sa nu mai agitam lucrurile. Va rog frumos, trebuie putina liniste ca lucrurile sa se rezolve. Va rog sa ma intelegeti. Este o situatie mai mult decat delicata, si nu vreau sa complicam si mai mult situatia. Eu stiu ca vreti sa ne ajutati, pe mine si pe familia mea, dar sa nu agitam si mai tare lucrurile."

    RUGA. Ziaristii de la Prima TV au inregistrat cuvintele spuse de colega lor in momentul in care ea alaturi de ceilati colegi erau rapiti. Conform declaratiei acestora, ziarista ii implora pe atacatori, intr-un amestec de engleza si araba sa nu ii rapeasca, intrucat fiind dintr-o tara saraca nu ar putea obtine nici un avantaj financiar. "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Marie Jeanne a reusit sa contacteze redactia la putin timp dupa ce a fost rapita. Unul dintre mesaje este mai mult decat semnificativ : "Ne-au rapit, nu e gluma. AJUTOR!!!" Marie Jeanne Ion si operatorul Sorin Miscoci au plecat in Irak in urma cu o saptamana.

    Scopul calatoriei celor doi a fost acela de a realiza interviuri cu premierul irakian Yiad Al Alawi dar si cu presedintele Ghazi Ajeel Al-Yawar.

    BIOGRAFIE
    S-a nascut la 27 septembrie 1972. Este absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti. In 1993 si 1994, a urmat cursurile Colegiului de Comunicare Sociala la Universitatea de Stat din Quito, Ecuador. Are o specializare in jurnalism politic, campanii electorale - Bakee, Londra, Marea Britanie, in 2000. A fost reporter, pe rand, la Cronica Romana, Antena 1 si Prima TV. Din noiembrie 2000 este Editor general la Departamentul de stiri al Prima TV. In 2002 si 2003 a avut colaborari cu postul EuroNews. Ca editor general, a coordonat toate transmisiunile speciale Prima TV - ziua alegerilor, referendum, 11 septembrie 2001, Afganistan si razboiul din Irak. Marie-Jeanne Ion este necasatorita. Este fiica fostului prefect de Buzau si actual senator Ion Vasile.

    Soc si panica la Prima TV si Romania Libera


  • de MIRUNA MIHALCEA, ADRIANA PADURARU
  • Vestea rapirii a ajuns la redactia Prima TV prin intermediul unei convorbiri telefonice cu Marie Jeanne Ion. Aceasta l-a sunat pe Dan Dumitru, directorul Departamentului de stiri al Prima TV, la ora 19:50. "Nu a zis nimic. Am pus telefonul pe speaker. Nu am inregistrat nimic pentru ca nu ma pricep si mi-era teama ca intrerup convorbirea. Se auzeau doar voci masculine violente in araba si vocea ei care implora in engleza si cat se putea, in araba, sa nu-i impuste si sa le dea drumul, ca vin dintr-o tara saraca si nu au bani. Apoi Marie Jeanne a vorbit si in romana, incercand sa ne dea informatii despre o eventuala locatie", a declarat Dan Dumitru. Dupa 10 minute, directorul de stiri a primit un SMS tot de la reporter, in care aceasta isi ruga colegii sa sune la Ambasada.

    PRIMA TV. Dan Dumitru declara ca rapirea este deja o certitudine. In acest sens, el a indeplinit protocolul obisnuit, contactand toate institutiile si organismele abilitate sa participe la actiunea de salvare a jurnalistilor. "Am luat legatura si cu Al Jazeera, care ne-au informat ca de cele mai multe ori primele reactii ale rapitorilor se manifesta dupa cateva zile si se cere o rascumparare in bani. De obicei, intre 20.000 de dolari si cateva milioane." Intrebat daca postul de televiziune are acesti bani, Dan Dumitru a raspuns ca nu poate oferi o declaratie oficiala in acest sens.

    ROMANIA LIBERA. Bodgan Ficeac, redactor-sef al cotidianului, a afirmat ca cele doua redactii afectate de tragicul eveniment se afla in colaborare permanenta cu privire la demersurile oficiale pentru aflarea de informatii. In ce priveste atmosfera din redactiile celor doua institutii de presa, colegii au fost sfatuiti sa nu ofere nici o declaratie, pentru ca orice afirmatie hazardata le-ar putea reduce acestora sansele de a scapa teferi. Dan Dumitru a cerut in mod oficial, atat pe canalele de televiziune, cat si in cadrul scurtei conferinte de presa organizate la sediul Prima TV din Bulevardul Iuliu Maniu, ca presa sa nu recurga la nici un fel de speculatii. El sustine ca recomandarea vine pe de o parte din partea familiilor afectate si pe de alta parte din partea diplomatilor si a serviciilor secrete contactate pentru ajutor.

    GROAZA
    "Se auzeau voci masculine violente in araba si vocea ei care implora in engleza si cat se putea, in araba, sa nu-i impuste si sa le dea drumul, ca vin dintr-o tara saraca si nu au bani."
    Dan Dumitru,
    director departament stiri Prima TV
    SPERANTE
    "Colaboram cu colegii nostri de la Prima in speranta ca vom reusi intr-un fel sau altul sa rezolvam cu bine situatia. A fost delicat sa anuntam familia data fiind starea de incertitudine."
    Bodgan Ficeac
    redactor-sef alcotidianului Romania Libera
    ×
    Subiecte în articol: eveniment marie jeanne marie jeanne dan