x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mărturii grăitoare despre o Regină

Mărturii grăitoare despre o Regină

de Loreta Popa    |    10 Mai 2009   •   00:00
Mărturii grăitoare despre o Regină

Uniforma de comandant onorific a Regimentului 4 Roşiori pe care o purta adesea Regina Maria la paradele de 10 Mai, dar şi costumele populare purtate arătau dragostea ei pentru ţara care a adoptat-o.



Regina Maria a României...
S-au scris atât de multe despre acest spirit, această minte sclipitoare şi una dintre cele mai frumoase femei ale lumii. Era, la fel ca oricare femeie, interesată de aspectul ei. Toaletele-i erau comandate la diferite case de modă cunoscute, iar bijuteriile, de bună seamă menite să-i pună în valoare frumuseţea. Parfumurile veneau să completeze toate acestea. Încă de când era la Curtea Regală britanică, Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg Gotha prefera Casa Houbigant. Parfumul era plin de voiciune, ca o adiere proaspătă de vară ce răscoleşte grădina înflorită. Regina apărea în visurile tuturor femeilor ca o încununare a cochetăriei şi eleganţei, dar şi în ale bărbaţilor, drept urmare Prinţul Nicolae al Greciei ne-o descrie ca pe o "culme a frumuseţii".

NUANŢE. Numeroşi admiratori ai tinerei prinţese au lăsat mărturii grăitoare despre farmecele acesteia. Iată cum şi-o aminteşte prinţul Felix Iusupov: "Prinţesa Maria era deja celebră pentru frumuseţea ei; ochii ei minunaţi aveau nuanţa, atât de rar întâlnită, de albastru gri, încât era imposibil să-i uiţi. Trupul ei era înalt şi mlădios asemeni unui plop tânăr şi m-a fascinat într-atât, încât am urmat-o pretutindeni ca o umbră". Pentru achiziţia unor toalete somptuoase, Principesa trecea peste temutele restricţii ale Regelui Carol I. Se îmbrăca întotdeauna în rochii frumoase, de mare efect, din tul vaporos şi muselină împodobite cu ţechini sau pene ori brodate. Bijuteriile ei erau minunate, iar Carol I achita notele de plată ale acestora. Prinţesa Maria sugera celor cu care venea în contact imaginea unei actriţe, şi nu a unui personaj princiar. Chiar ea mărturisea: "În tinereţe, idealul meu erau rochiile purtate de actriţele mari pe scenele pariziene. Nu-mi dădeam seama că uneori mă îmbrăcam în chip prea arătos". Epata fără doar şi poate o astfel de femeie, născută parcă înaintea timpului, iar osârdia de a se face remarcată era parcă o permanenţă a felului de a fi. Frumoasa regină se regăsea în mătăsuri de brocart şi voaluri vaporoase, purta bijuterii grele, primitive aproape, imaginate pentru a se potrivi cu decorul. Totuşi, puţini ştiu cu adevărat că frumuseţea ei era dublată de o inteligenţă ieşită din comun. Ea a pledat pentru cauza românilor, reamintindu-le aliaţilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Române. Serviciul adus României de Regina Maria a fost crucial, puţin înţeles.

ARTĂ. Cunoscuta Coroană din aur pe care a purtat-o la încoronarea ca Regină a tuturor românilor reprezintă o inestimabilă piesă de artă lucrată la comanda familiei princiare de Casa pariziană Falize. Maria a iubit operele de artă şi a avut un gust fin pentru bijuterii, în parte primite la căsătoria sa cu Ferdinand, în parte lucrate în vestite ateliere europene ale timpului. Gustul ei pentru safire, peruzele şi perle a îndemnat-o să colecţioneze piese de o frumuseţe rară, aşa cum tot datorită bunului ei gust a strâns şi o importantă selecţie de porţelan de Danemarca. Crucea cu pandantiv, ornată cu două şiruri de diamante, sugerează că frumoasa regină, de sânge britanic şi rusesc, a vibrat şi a preluat mult şi din tradiţia bazileilor bizantini, ale căror venerabile umbre influenţau mult, prin spiritul lor, monarhiile europene.

COSTUMUL POPULAR. Indiferent de modalităţile de a epata, de a impresiona prin apariţia sa, Regina Maria a fost mai româncă decât mulţi români. Hotărârea sa, aflând despre revolta ţăranilor români la 1907, de a se îmbrăca şi de a apărea în public mai des în costum de ţărancă spune multe despre regina românilor. La acel început de secol, situaţia era alta şi originalitatea Mariei ridica semne de mirare. Pasiunea ei specială pentru costumul popular românesc a creat astfel o adevărată modă. Majoritatea fetelor de măritat din perioada când Maria era Principesă Moştenitoare aveau în garderoba lor câte un costum popular.

EXPOZIŢIE. Momentul ales pentru organizarea Expoziţiei "Modă şi veşminte la Curtea Regală a României", organizată la Muzeul Naţional Cotroceni în luna iulie a anului trecut, a fost ales la împlinirea a 70 de ani de la trecerea în nefiinţă a Reginei Maria. Expoziţia a oferit bucureştenilor, şi nu numai, ocazia de a admira o impresionantă colecţie de costume de epocă din perioada anilor 1900-1940: obiecte de vestimentaţie şi accesorii care au aparţinut Reginei Maria a României, dar şi obiecte de vestimentaţie ale celorlalţi membri ai familiei regale.

×
Subiecte în articol: special maria