x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Matele bolnave ale Capitalei

Matele bolnave ale Capitalei

de Monica C. Andrei    |    Toma Roman Jr    |    22 Sep 2005   •   00:00
Matele bolnave ale Capitalei

Bucurestenii secolului al XXI-lea, viitori membri ai UE, deverseaza intr-o canalizare de pe vremea lui Pazvante Chioru’. De la darea retelei in functiune, Capitala are de sapte ori mai multi cetateni. Autoritatile dau din umeri a neputinta, in timp ce concesionarul traieste bine si face carpeli.

TARA CANALELOR PREA INGUSTE
Bucurestenii secolului al XXI-lea, viitori membri ai UE, deverseaza intr-o canalizare de pe vremea lui Pazvante Chioru’. De la darea retelei in functiune, Capitala are de sapte ori mai multi cetateni. Autoritatile dau din umeri a neputinta, in timp ce concesionarul traieste bine si face carpeli.

"Nu putem interveni tot timpul pompieristic"


Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, critica modul in care autoritatile au reactionat in cazul inundatiilor din ultimele zile. Vina majora o poarta Apa Nova, care n-a avut nici macar utilaje pentru a interveni. Asta, in conditiile in care sistemul de canalizare este la pamant.

Jurnalul National: Ce rol are prefectul Capitalei intr-o situatie de criza?
Mioara Mantale: Prefectul, care este presedintele Comitetului Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, intervine atunci cand primarii de sector si primarul general sunt depasiti de situatie, atunci cand vorbim despre o situatie de urgenta, despre o situatie de criza majora. Ce inseamna situatie de urgenta? Inseamna situatia generata de evenimente ce pun in pericol vietile oamenilor.

Si n-a fost cazul in aceste zile?
N-a fost cazul neaparat. Intr-adevar era foarte multa apa acumulata din cauza ploilor. Acest lucru a generat ambuteiaje, trafic ingrozitor, inundatii in anumite zone si in subsolul unor blocuri. Sunt chestiuni ce puteau fi gestionate de primarii de sector, fiind presedintii comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Ei au si un buget pentru investitiile in utilaje.

Dar nu s-a intamplat.
Primarii trebuiau sa monitorizeze situatia din propriul sector, sa fie vazuti pe strada, sa comunice cu primarul general, sa spuna "Domnilor, suntem depasiti, nu mai putem sa facem fata, nu mai avem utilaje, ADP nu face fata, Apa Nova nu ne ajuta, pentru ca n-au trimis utilaje si masini".

"Trebuie sa recunosti cand esti depasit de situatie"

In principiu, vina totusi apartine societatii Apa Nova.
OK, sunt de acord ca si Apa Nova are o vina, dar tu ca primar trebuie sa spui cetatenilor ce faci. Si trebuie sa recunosti atunci cand esti depasit de situatie. Mai departe intervine prefectul, care este presedintele Comitetului pentru situatii de urgenta. El constata ca, din cauza faptului ca sunt depasiti de situatie, situatia este grava si intervine, in cazul inundatiilor, cu pompierii.

Ei v-au anuntat ca sunt depasiti de situatie?
Nu, n-am avut nici un fel de dialog in sensul acesta, pur si simplu s-a intamplat ca sa fie lumea nemultumita, disperata din cauza traficului si a inundatiilor. Si imediat Razvan Murgeanu (n.r. - viceprimar general) a gasit ca singura solutie sa apeleze la pompieri. Atunci am intervenit eu, pentru ca sunt in subordinea mea. Criza majora inseamna cand se rupe digul de la Lacul Morii, cand mor oameni, cand este cutremur. Dar inundatiile care genereaza criza si nervi, acestea in mod normal trebuiau gestionate de Primaria Generala si de cele de sector. Eu am incercat sa-i ajut si in decursul noptii de ieri (n.r. - marti seara) si de azi. Am constatat ca autoritatile n-au utilaje care sa intervina. De la Apa Nova au fost doar doua autospeciale si o singura vidanja, ceea ce este total insuficient.

"Nu este prima oara cand Apa Nova nu-si face treaba"

Au fost trasi la raspundere cei de la Apa Nova?
Eu am ridicat problema, nu sunt in subordinea mea, Primaria Generala, prin Consiliul General, are 15% sau 16% acolo, deci sunt parte in toata treaba aceasta de la Apa Nova. Ar trebui sa se adune la masa si sa ia o masura. Nu este prima oara cand Apa Nova nu-si face treaba. Noi nu putem interveni pe actul de gestiune, contractul dintre Apa Nova si Consiliul General nu poate fi gestionat sau atacat de prefect.

Totusi primarul general a declarat ca este multumit de Apa Nova.
Poate n-a fost suficient de bine informat, dar in timpul noptii sunt convinsa ca, ducandu-se pe strazi, a vazut ca nu sunt masini cu inscriptie Apa Nova. Am fost azi-noapte (n.r. - marti noapte) si n-am vazut astfel de masini pe strada. Iar astazi (n.r. - ieri) am solicitat Apa Nova sa-mi trimita o situatie cu toate masinile si unde se afla ca eu sa pot sa le verific. N-am primit nici o situatie. Dovada ca aceste masini de interventie, asa-zisele 30 de masini, nu exista.

Ii veti solicita primarului general sa renegocieze contractul cu Apa Nova?
O sa cer sa revizuiasca contractul si sa ia masuri de prevenire pentru situatiile de urgenta, pentru ca vor veni ploi si zapezi. Nu vom putea tot timpul interveni pompieristic.

Cum comentati declaratiile directorului de la Apa Nova, care a dat vina pe bucurestenii care si-au facut dusuri?
Este o prostie, o lipsa de profesionalism, cum poti sa dai vina pe cetatean cand se intampla ceva care trebuia gestionat de tine?

Daca era in subordinea dvs., acest director ar fi fost sanctionat?
Ar fi zburat cu siguranta. Sper sa se ia masuri in sensul acesta.

Domnul director Podani e suparat

NEINTELEGERE. Domnul Podani spune ca i s-au rastalmacit vorbele

Declaratia de marti a directorului Apa Nova, Andrei Podani, cum ca apa menajera folosita dimineata de populatie a dus la refularea canalelor a starnit comentarii ironice sau reactii de furie. Am incercat sa-l gasim ieri pe dl Podani, pentru a ne explica serios care sunt hibele canalizarii si cat de distrusa e reteaua din subteranele Bucurestiului. Am reusit doar sa avem o scurta discutie telefonica.

Jurnalul National: Dle director, ne primiti pentru un interviu serios despre canalizare?
Andrei Podani: Eu sunt doar un cadru tehnic, nu sunt abilitat sa dau interviuri… Incercati sa vorbiti la Biroul de Presa sau la cabinetul domnului director general… Va dau numarul daca doriti, raspunde doamna secretara.

Daca nu sunteti abilitat sa lucrati cu presa, ce a fost cu vestita dvs. declaratie despre dusurile de dimineata, facute de populatie, care au inundat orasul?
Era o discutie particulara, nu o declaratie de presa, si ea a fost inregistrata fara stirea mea. Chiar si asa, ea a fost rastalmacita si interpretata rauvoitor, trunchiat. Eu am incercat sa explic o treaba logica. Sistemul de canalizare are hibele lui, dar in conditii normale functioneaza. Eu am spus ca noaptea, apa deversata in canal e foarte putina, dar dimineata, si din cauza apei menajere, in canal ajunge cu 50% mai multa apa. Din cauza aceasta au dat pe afara canalele de dimineata. Nu am pretins insa nici o clipa ca datorita dusurilor populatiei sau mai stiu eu ce au refulat canalele. Cauza e indiscutabil ploaia abundenta de peste noapte, a carei apa a ajuns in canal.

Veti da un drept la replica in care sa explicati exact ce a fost cu declaratia si cat a contribuit la inundatii apa menajera folosita de populatie?
Nu cred. De obicei dreptul la replica este aruncat intr-un colt de pagina, unde nu citeste nimeni si nu repara mare lucru.

Macar dupa ce se linistesc lucrurile, ne veti putea explica, ca un cadru tehnic, in ce stare se afla reteaua de canalizare a Capitalei si cum poate fi reabilitata?
Nu stiu, sa treaca mai intai perioada asta, cand e multa treaba de facut.
×
Subiecte în articol: special general nova apa nova situatie