Experți medicali avertizează însă că substanța are o serie de efecte adverse periculoase pentru sănătate, printre care: creșterea rezistenței la insulină, complicații cardiace și tulburări metabolice.
În ultimii doi ani, o substanță pentru creșterea masei musculare, MK-677 (cunoscut și sub numele de ibutamoren), a devenit foarte populară în comunitatea culturiștilor, fiind promovată ca fiind o noutate în domeniu și o alternativă mai „bună” a clasicilor steroizi.
„Potrivit Google Trends, interesul pentru MK-677 a crescut lent din 2016, dar a crescut semnificativ la sfârșitul anului 2022 și a rămas ridicat de atunci”, scrie healthnews.com, un site specializat în statistici și tendințe globale în domeniu sănătății, dând ca exemplu forumul UK-muscle.co.uk, care conține circa 500 de postări dedicate acestui subiect, dar și alte platforme cu mii de membri care împărtășesc în mod activ experiențe lor cu această substanță.
Ibutamoren este un medicament experimental dezvoltat inițial pentru a trata deficiențele hormonului de creștere, însă, din cauza multiplelor efecte adverse apărute în timpul studiilor științifice, Food and Drug Administration (FDA), autoritatea de reglementare în domeniul medical din Statele Unite, nu a aprobat utilizarea sa la oameni.
Este pe lista interzisă a Agenției Mondiale Antidoping
Cum funcționează? MK-677 se leagă de un receptor al hormonului de creștere din creier și stimulează hipotalamusul și hipofiza (glanda pituitară) să secrete mai mult hormon de creștere (GH), imitând calea naturală prin care este eliberat acest hormon. Nivelurile crescute de GH stimulează ficatul să producă mai mult factor de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1).
Agenția Mondială Antidoping (WADA) include ibutamoren pe lista sa interzisă în clasa „factori de eliberare a hormonului de creștere”, ceea ce înseamnă că este interzis sportivilor atât în competiții, cât și în afara acestora.
Mai mulți medicii autorizați, citați de heathnews.com, au avertizat cu privire la riscurile grave pentru sănătate pe care le prezintă administrarea acestei substanțe, printre care se numără creșterea glicemiei și a rezistenței la insulină, complicațiile cardiace (insuficiența cardiacă congestivă) și tulburările metabolice (creșterea apetitului, retenția de lichide, scăderea densității minerale osoase). Totodată, aceștia subliniază că nu există suficiente date de toxicitate, iar amploarea reacțiilor adverse, în special a celor pe termen lung, rămâne necunoscută.
„Poate duce la diabet”
„MK-677, sau ibutamoren, este, în primul rând, un medicament experimental, care nu este încă aprobat pentru uz uman de către FDA. În prezent, este evaluată în studii clinice ca o potențială terapie pentru copiii cu deficit de hormon de creștere (GH).
Deoarece utilizarea greșită a MK-677 este un subiect uriaș online, în special în rândul pasionaților de fitness, este important de reținut că această substanță nu a fost evaluată în mod corespunzător în studii clinice riguroase care au implicat participanți adulți, iar profilul său de siguranță și efectele asupra exercițiului fizic sunt necunoscute.
Conform literaturii științifice disponibile la momentul publicării acestui articol, efectele adverse ale MK-677 observate în studiile clinice mici indică faptul că poate prezenta riscuri grave pentru sănătatea umană, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Un exemplu de riscuri pentru sănătate observate în aceste studii a implicat reducerea sensibilității la insulină și creșterea nivelului de glucoză din sânge, care, în timp, poate duce la prediabet și diabet. Persoanele trebuie să fie informate despre potențialele riscuri pentru sănătate care vin cu MK-677 sau abuzul de substanțe similare, precum și despre statutul lor juridic. Utilizarea unor astfel de substanțe neaprobate și puțin studiate este nerecomandată pe baza informațiilor disponibile în prezent”, a explicat, cercetătorul Linas Černiauskas, doctorand cu experiență în biochimie și biologie medicală, la Universitatea din Vilnius (Lituania), pentru Healthnews.
Nici Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a aprobat acest produs. Mesilatul de ibutamoren (cunoscut și ca MK-0677) a fost desemnat, în iunie 2017, ca medicament orfan pentru tratamentul deficitului de hormon de creștere. „Medicamentele desemnate orfane sunt produse care sunt încă în curs de investigare. (…) În consecință, este necesară demonstrarea calității, siguranței și eficacității înainte ca unui produs să i se poată acorda o autorizație de introducere pe piață”, potrivit EMA.
Promovat de influenceri și pe site-uri de vânzări, inclusiv în România
În ciuda avertismentelor medicilor, substanța neaprobată pentru uz uman este promovată de diverși influenceri în mediul online, deseori minimizând efectele secundare grave ale acesteia sau sugerând metode neverificate pentru a le atenua, dar și pe site-urile care comercializează suplimente pentru pasionații de fitness și culturism, inclusiv în țara noastră.
„Ibutamoren MK-677 a sosit şi în România”, anunță una dintre aceste platforme, care enumeră și o multitudine de „beneficii” ale acestui produs „fără efecte secundare”, care stimulează hipofiza „la turaţii maxime” și care ar fi „potrivit pentru bărbaţi şi pentru femei”: „Corpul produce singur o cantitate imensă de hormonul creşterii ceea ce se prezintă cu numeroase beneficii pentru utilizator, fără efecte secundare. (...) Ibutamoren МK677 îmbunătăţeşte condiţia fizică, ajută la acumularea masei musculare prin antrenamente, ajută la arderea grăsimilor şi îmbunătăţeşte metabolismul crescând totodată nivelurile energetice. Utilizarea pe termen lung (6-12 luni) face ca Ibutamoren MK 677 să aibă un efect de întinerire asupra celulelor, netezeşte ridurile şi face tenul mai catifelat”.
Un alt site care comercializează produse pentru culturiști susține că acest supliment hormonal este „cel mai folosit SARM în cercurile de fitness”, „o alegere făcută de mulți sportivi care doresc să-și întărească articulațiile și oasele, câștigând în același timp masa musculară” și că ar fi utilizat „pentru a trata multe boli, cum ar fi pierderea masei musculare și osteoporoza”. Adică, exact contrariul a ce spun medicii și studiile de până acum.
Foarte multe persoane obțin astfel de substanțe din mediul online, din surse neverificate, ceea ce crește riscul de a consuma produse contrafăcute sau contaminate, cu pericole suplimentare pentru sănătate.