x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Meteo - Căldurile încep din luna mai

Meteo - Căldurile încep din luna mai

de Sorin Anghel    |    10 Ian 2008   •   00:00
Meteo - Căldurile încep din luna mai

Prognoza pentru prima jumătate a lui 2008, pusă la dispoziţie de ANM, indică o iarnă normală. Primăvara, care în zonele joase va veni din martie, iar la munte cu o lună mai târziu, va fi scurtă, dar bogată în precipitaţii. Din luna mai, în Dobrogea, temperaturile peste limita normală şi lipsa ploilor vor face trecerea către vară. Luna iunie (harta reprezintă prognoza temperaturilor) va fi caldă aproape în toată ţara.

Prognoza pentru prima jumătate a lui 2008, pusă la dispoziţie de ANM, indică o iarnă normală. Primăvara, care în zonele joase va veni din martie, iar la munte cu o lună mai târziu, va fi scurtă, dar bogată în precipitaţii. Din luna mai, în Dobrogea, temperaturile peste limita normală şi lipsa ploilor vor face trecerea către vară. Luna iunie (harta reprezintă prognoza temperaturilor) va fi caldă aproape în toată ţara.

După o iarnă normală, care se va întinde până spre sfârşitul lunii martie în zona de sud-vest, pentru România urmează o primăvară scurtă, dar bogată în precipitaţii. Căldurile îşi vor face apariţia în Dobrogea încă din luna mai. Din iunie se anunţă valori peste limitele normalei deficit de precipitaţii în aproape toată ţara, excepţie făcând Maramureşul.


În condiţiile în care se vorbeşte peste tot despre încălzirea globală, iar România a fost lovită frecvent de calamităţi provocate de topirea rapidă a zăpezii, prognozele meteo joacă un rol din ce în ce mai important. Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut publică prognoza meteo pentru prima jumătate a acestui an.


ALB. Paradoxal, într-o lună în care avem zăpadă cât gardul şi ieşim din casă ca din scorbură, meteorologii susţin că regimul termic al lunii ianuarie este mai ridicat decât cel normal, înregistrându-se o minimă medie de –2°C şi una maximă de 4°C. Excepţie fac centrul şi nordul ţării, acolo unde valorile medii se vor încadra în normalitate, adică –4°C, respectiv –2°C. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai ridicate decât limita normală a lunii ianuarie şi vor ajunge la 40-60 l/mp în Banat, Crişana, Maramureş şi local în Transilvania. Luna viitoare se va încadra în aceleaşi caracteristici ca şi cea în curs. Va fi mai cald în cea mai mare parte a ţării, excepţie făcând Transilvania şi Maramureşul, unde se vor înregistra valori normale, cu o maximă medie de –2°C şi una minimă de 0°C. Regimul pluviometric va oscila în jurul normelor climatologice, 20-40 l/mp, în aproape toată ţara, cu excepţia unor areale restante din sud-est, unde precipitaţiile se pot situa sub valorile medii multianuale, 10-20 l/mp.


GHIOCEI. Luna martie va fi una normală din punct de vedere al temperaturilor, însă va trece peste media normală la capitolul precipitaţii. Regimul termic al aerului va fi apropiat de mediile multianuale, 2°C-4°C, în cea mai mare parte a teritoriului, iar în sud-estul şi local în vestul ţării, valorile termice pot oscila în general peste normele climatologice, 4°C-8°C. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi valorile medii multianuale, 40-60 l/mp, în cea mai mare parte a ţării. Aprilie nu va fi deloc spectaculos din punct de vedere meteorologic. Atât precipitaţiile, cât şi temperaturile se vor încadra în valorile normale. Din mai, pentru zona de sud-est începe căldura. Dobrogea va avea parte de temperaturi peste valorile medii, din punct de vedere al precipitaţiilor fiind aşteptat un deficit. La polul opus se află Maramureşul. În iunie, temperatura medie a aerului va putea înregistra valori peste normele climatologice, 18°C-22°C, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii se vor situa sub valorile medii multianuale, 20-80 l/mp, în aproape toată ţara, iar, izolat în nordul teritoriului, regimul pluviometric va fi normal, 80-100 l/mp.

 

IANUARIE

Regimul termic mediu al aerului se va situa peste mediile multianuale (-2...4oC) in majoritatea regiunilor, iar in cele centrale si nordice valorile de temperatura vor oscila in limite normale (-4...-2oC).
Cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale (20-40 l/mp) pe majoritatea suprafetelor, iar in sud-vestul, vestul, nord-vestul si local in centrul tarii, precipitatiile se vor putea situa peste limitele normale (40-60 l/mp)

FEBRUARIE

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale (0...4oC) in cea mai mare parte a tarii, iar in zonele centrale si nordice regimul termic va putea inregistra valori normale (-2...0oC).
Regimul pluviometric va oscila in jurul normelor climatologice (20-40 l/mp) in aproape toata tara, cu exceptia unor areale restranse din sud-est, unde precipitatiile se pot situa sub valorile medii multianuale (10-20 l/mp).


MARTIE

Regimul termic al aerului va fi apropiat de mediile multianuale (2...4oC) in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-estul si local in vestul tarii, valorile termice pot oscila in general peste normele climatologice (4...8oC).
Cantitatile de precipitatii pot depasi valorile medii multianuale (40-60 l/mp) in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor estice si sud-estice, unde regimul pluviometric va putea fi normal (20-40 l/mp).

 

APRILIE

Regimul termic al aerului va oscila in general in limite apropiate de mediile multianuale (8...10oC) in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-estul si local in vestul tarii, acesta va prezenta valori peste normele climatologice (10...12oC).
Cantitatile de precipitatii pot inregistra valori normale (40-60 l/mp) in majoritatea regiunilor, iar local in sud-estul tarii, vor fi posibile valori sub mediile multianuale (20-40 l/mp).


MAI

Temperatura medie a aerului va inregistra in general valori normale (14...16oC) in cea mai mare parte a zonelor, cu exceptia unor areale restranse din sud-est unde aceasta se va situa peste valorile medii multianuale (16...18oC), iar local in nordul tarii, sub limitele normale (10-14oC).
Regimul pluviometric va prezenta in general valori normale (60-80 l/mp) in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-estul tarii va prezenta o tendinta spre deficit (20-60 l/mp). Local, in nordul teritoriului vor fi posibile valori peste mediile multianuale (80-100 l/mp).


Prezentare Power Point

 

×