x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Micul hacker este student la Milano

Micul hacker este student la Milano

de Carmen Plesa    |    30 Oct 2008   •   00:00
 Micul hacker este student la Milano

Etichetat deunăzi drept hacker fioros şi extrădat de justiţia română în Italia, unde a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru fraudă electronică, un român de 20 de ani, olimpic în informatică, matematică şi fizică, a ajuns să înmoaie inimile autorităţilor şi jurnaliştilor din Peninsulă. Italienii i-au acordat o mică pauză de puşcărie, ca să se prezinte la admiterea de la Universitatea din Milano.
Bogdan Gabriel Ionescu a dat examenul cu escorta de la închisoare în sală, dar l-a luat în timp-record – 20 de minute. O importantă companie de IT şi-a arătat deja, printr-un contract ferm, dorinţa de a-l angaja. Timpul-record în care adolescentul a fost admis la Universitatea din Milano, aurul şi premiile obţinute la olimpiade de-a lungul anilor, faptul că una dintre cele mai importante companii internaţionale de IT a sărit să-l angajeze i-au făcut pe jurnaliştii italieni să titreze: "Creier pur!" şi "Acest hacker merită să fie graţiat!". Iar tânărul român
a pierdut eticheta de infractor în favoarea apelativului "Gabriel, geniul informaticii". Băiatul a fost condamnat pentru că a clonat site-ul Poştei italiene, ajutând în acest fel o reţea de români specializaţi în fraude electronice să sustragă 200.000 de euro. Olimpicul român speră că va fi graţiat de preşedintele Italiei.



Un român de 20 de ani, olimpic în informatică şi matematică, i-a impresionat pe italienii care l-au închis trei ani pentru fraudă electronică. Băiatul a fost lăsat să dea examen de admitere la Universitatea din Milano, unde acum este student, iar o importantă firmă de IT i-a oferit deja un contract de muncă.

Etichetat deunăzi drept hacker fioros şi extrădat de justiţia română în Italia, unde a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru fraudă electronică, un român de 20 de ani olimpic la informatică a ajuns să înmoaie inimile autorităţilor şi jurnaliştilor din Peninsulă.

"Am reuşit să-i conving pe italieni să mă lase să-l scot din închisoare ca să dea examen la Facultatea de inginerie informatică, de la Universitatea din Milano. A fost admis. Deja am găsit o firmă care s-a oferit să-l angajeze imediat şi să-i plătească chiria, din momentul în care sper că vom reuşi să-i transformăm pedeapsa cu închisoarea în cea de arest la domiciliu. Este vorba despre o companie foarte importantă din domeniul IT. Dar aşteptăm şi un răspuns la cererea de graţiere pe care am făcut-o către preşedintele Italiei", spune Tiberiu Dinu, consulul general al României la Milano, care recunoaşte că i-a lăsat pe mulţi italieni cu gura căscată atunci când le-a prezentat rezultatele şi diplo-mele băiatului.

Timpul-record în care Bogdan Gabriel Ionescu (20 de ani) a trecut examenul, la Universitatea din Milano – a ieşit primul din sală, după 20 de minute –, rezultatele lui anterioare şi faptul că una dintre cele mai importante companii internaţionale de IT a sărit să-l angajeze i-au făcut pe jurnaliştii de la cotidianul italian Il Giorno să titreze: "Acest hacker merită să fie graţiat!". Iar tânărul român a pierdut eticheta de infractor, în favoarea apelativului "Gabriel, geniul informaticii".

Necazurile oficiale ale olimpicului român au început la 28 decembrie, anul trecut, când cei de la DIICOT îl ridicau din casa părinţilor, de la Craiova. Înregistrarea de atunci arată un tânăr uşor speriat, luat la întrebări, în camera sa, de oamenii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Băiatul este apoi filmat când este scos din locuinţă şi urcat într-o Dacie.

Gabriel, medaliat cu aur chiar la Balcaniada de informatică din acel an şi premiat la numeroase olimpiade de matematică şi informatică, era dat în urmărire internaţională pentru comiterea unei fraude electronice.  Fusese racolat de o reţea de români specializaţi în asemenea tip de infracţiuni. Rolul lui Gabriel a fost de a clona site-ul oficial al Poştei italiene. Şi a făcut-o atât de bine, încât a păcălit mai mulţi clienţi să-şi dea datele conturilor bancare prin e-mail. Atacul de tip "phising" a produs în conturile clienţilor păcăliţi o pagubă totală de 200.000 de euro, din care olimpicul spune că s-a ales cu 5.000 (sumă recuperată).

EXTRĂDAT DE ROMÂNI
Băiatul a fost extrădat de Justiţia română la cererea autorităţilor italiene, a fost judecat în Peninsulă şi condamnat la trei ani şi o lună de închisoare, pentru fraude de tip informatic. A fost însă singurul din banda de români anchetaţi pentru atacul electronic de la Poşta italiană care a scăpat de acuzaţia de asociere în vederea comiterii de infracţiuni. În iunie anul acesta, Gabriel a fost încarcerat la penitenciarul din Como (Lombardia).

"Un român care a furat?! Asta mai e o ştire? E altceva, într-adevăr, pentru că, în afară de faptul că e infractor, e un campion al inteligenţei. Unul care anul trecut a câştigat olimpiade de matematică, unul care are în palmares medalia de aur la Balcaniada de informatică şi matematică (...). Unul ca el, cu un pic de răbdare, ar fi putut emigra în America şi se umplea de bani sau ar fi putut rămâne în Europa, chiar şi la el în ţară, unde să pună pe picioare o «fabrică de bani» doar cu puterea inteligenţei sale şi a capacităţilor cu care l-a înzestrat mama natură. Dar în loc de asta, ce a făcut Bogdan Gabriel Ionescu? A pus la cale o fraudă informatică pentru a fura banii pensionarilor de la Poşta italiană.

S-a ales cu o sumă mizerabilă de 5.000 de euro şi cu o pedeapsă grea de trei ani de închisoare. Un hoţ şi un geniu. Dar şi un prinţ al tonţilor!", comenta un jurnalist italian de la Il Giornale după încarcerarea tânărului. "Dar după ce l-au extrădat, românii cred că şi-au dat o mare palmă peste frunte: «tont Bogdan, dar cât de tonţi noi», şi-au spus probabil ei, când şi-au dat seama de ce comoară dispunea România şi cu câtă uşurinţă au renunţat la ea ca să facă plăcere autorităţilor şi opiniei publice italiene", mai adăuga jurnalistul.

OFERTĂ DE MUNCĂ DE LA O COMPANIE DE IT
De valoarea lui Gabriel Ionescu au fost convinşi nu numai jurnaliştii italieni, ci şi importante companii de IT. Directorul uneia dintre acestea – IFM Infomaster – a prezentat deja contractul de muncă pe care i-l oferă românului, în eventualitatea în care magistraţii vor accepta să-i comute pedeapsa cu închisoarea în cea de arest la domiciliu sau cu încredinţarea la serviciile sociale. Tânărul va avea o locuinţă lângă sediul companiei şi va lucra cinci zile pe săptămână, însumând nu mai puţin de opt ore şi nu mai mult de 40. Scăparea pentru olimpicul cu păcate de hacker ar putea veni însă chiar de la preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

Într-o scrisoare pe care consulul general de la Milano, în calitate de reprezentant al statului român, i-a trimis-o lui Napolitano, se cere clemenţa preşedintelui italian pentru ca tânărul să fie iertat total sau măcar parţial de pedeapsa cu închisoarea.
Preşedintele italian este rugat să aibă în vedere "tinereţea lui Bogdan Gabriel Ionescu, faptul că nu a mai comis până acum infracţiuni, dauna mică pe care a provocat-o, faptul că această daună a fost recuperată, corectitudinea sa şi faptul că regretă fapta comisă, capacitatea limitată de a comite delincvenţe şi, mai ales, calităţile deosebite, expresii ale unei «genialităţi autentice» în domeniul informaticii, matematicii, fizicii, unde deja a câştigat numeroase premii internaţionale (...)".

În încheierea scrisorii, preşedintele italian mai este rugat, având în vedere capacităţile deosebite ale tânărului, să ajute la "păstrarea a ceea ce se poate defini nu numai ca un patrimoniu personal, ci chiar un patrimoniu al Comunităţii internaţionale".

ITALIENII: "CREIER PUR!" "GENIU!"
Fermecaţi de calităţile tânărului şi de uşurinţa cu care, vinerea trecută, Gabriel Ionescu a luat un examen "peste care puţini au reuşit să treacă" şi a fost admis la Facultatea de Inginerie Informatică a Universităţii din Milano, jurnaliştii de la cotidianul Il Giorno au publicat un interviu cu proaspătul student.

"Mama şi tata sunt două persoane oneste, care au studiat şi au muncit toată viaţa. Îmi pare rău că i-am dezamăgit, deşi ei spun că m-au iertat deja. Sunt foarte ataşat şi de fratele meu, Mihai, care sper să înveţe din greşelile mele", a spus tânărul când a fost întrebat de relaţiile actuale cu familia sa. Când discuţia cu jurnaliştii italieni a ajuns la tema "greşeli pe care nu le vei mai repeta",  băiatul a spus că nu va mai accepta promisiunile unor câştiguri uşoare, "făcute de oameni care în realitate vor doar să te exploateze".

Tânărul a mai vorbit despre pasiunea sa pentru informatică, despre planurile sale de a-şi termina studiile şi despre cât de tare îl încântă ideea că ar putea lucra la compania Ifm Infomaster, unde ar putea să înveţe de la unii dintre cei mai buni profesionişti din lume.

"SPER SĂ NU DEZAMĂGESC PE NIMENI"
"Azi (n.r. – vineri) am fost admis la Facultatea de Informatică. A fost ca o reîntoarcere la viaţa normală şi mi-a dat o speranţă pentru viitorul meu, care sper să nu fie afectat de greşeala pe care am făcut-o", a răspuns tânărul, când a fost întrebat de ce se simte mândru în acel moment.

"Ce-ai dori să-i înveţi pe băieţii de vârsta ta, pasionaţi de informatică?"

"Azi n-aş putea să învăţ nimic pe nimeni, pot doar să le spun să înveţe din greşelile mele", a spus Gabriel Ionescu, menţionând că pe viitor, după ce va ieşi din puşcărie, n-ar spune nu nici unei cariere de profesor de informatică.

La finalul interviului, băiatul a ţinut să mulţumească "judecătorului Ferazzi, care mi-a permis să dau examen la facultate, şi consulului Tiberiu Dinu, care s-a interesat mereu de mine şi m-a ajutat mult, punându-mi-l la dispoziţie pe avocatul Pier Paolo, recomandându-mă directorului general de la Infomaster şi preşedintelui Giorgio Napolitano". Sper să nu dezamăgesc pe nimeni – a mai adăugat tânărul.

Elev strălucit

Bogdan Gabriel Ionescu era cunoscut în Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova ca un elev strălucit. A făcut acolo primii opt ani de şcoală, a fost admis la Liceul de Informatică din Bucureşti, dar a revenit la colegiul craiovean pentru clasa a XI-a şi a XII-a.

În fotografiile de la olimpiadele internaţionale la care a participat, băiatul e mai întotdeauna cel mai micuţ şi mai serios din echipă.

După ce a fost extrădat, jurnaliştii au scris despre el că are un tată angajat la Ministerul de Interne şi un Ford decapotabil roşu. De fapt, tatăl băiatului e bibliotecar, iar Fordul decapotabil e o maşină veche, cumpărată la mâna doua de părinţi.

"Noi ne-am mândrit cu el atunci când l-am avut elev şi nu putem decât să ne mândrim şi acum, pentru că rezultatele pe care el le-a obţinut nu se pot şterge. Era un elev bun, învăţa foarte bine, avea relaţii foarte bune şi cu profesorii, şi cu colegii. Cu toţii am fost surprinşi când am aflat ce i s-a întâmplat. Eu unul cred că lipsa de experienţă în viaţă şi un anturaj prost l-au împins să facă greşeli. Sunt sigur că a intrat între oameni care au vrut să profite de el şi l-au supus la presiuni până când a acceptat să participe la planurile lor ilegale", spune profesorul Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova.
"În legătură cu Mustangul despre care s-a tot scris, pe care l-a primit cadou pentru rezultatele de la Balcaniadă.

Era o maşină second hand, de câteva mii de euro, nu cine ştie ce minune. Aveau alţi colegi de-ai lui maşini mai scumpe. Era normal ca, la rezultatele lui, să primească un cadou din partea părinţilor", a mai adăugat profesorul.
  • Mihai Gavrilă

"Noi ne-am mândrit cu el atunci când l-am avut elev şi nu putem decât să ne mândrim şi acum, pentru că rezultatele pe care el le-a obţinut nu se pot şterge. Era un elev bun, învăţa foarte bine, avea relaţii foarte bune şi cu profesorii, şi cu colegii. Cu toţii am fost surprinşi când am aflat ce i s-a întâmplat. Eu unul cred că lipsa de experienţă în viaţă şi un anturaj prost l-au împins să facă greşeli."
profesorul Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova

×
Subiecte în articol: special milano informatica tanarul