x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

31 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

A inceput cu cantece bisericesti. A urmat o urcare pe scena langa Pavarotti la o auditie si medalia "Saddam Hussein". Doru Emanuel Pantazi este elev la Seminarul Teologic de la Constanta. Vrea si pe scena, dar mai ales sa cante pentru Dumnezeu.
EUGENIA MIHALCEA

Pe la patru ani, nasul sau, parintele Vasile Chelaru din Bacau l-a luat la biserica. Dar, ca model, Doru l-a avut pe tatal lui Chelaru, preot batran, care l-a invatat primele cantece bisericesti. Acestea i-au placut cel mai mult, dupa cum isi aminteste mama sa, ramasa acasa doar cu doua- trei casete video, inregistrari cu baiatul. Doru este de un an si aproape jumatate elev la Seminarul Teologic din Constanta. Vrea sa se faca preot si, daca nu, macar diacon.

MUZICA. Talentul i l-au descoperit parintii la o serbare in clasele mici, cand invatatoarea l-a pus sa cante, iar ei au ramas uimiti cand i-au auzit vocea.

La zece ani interpreta deja cateva arii celebre. Prima dintre ele a fost "Aria Ducelui de Mantua din Rigoletto" de Verdi ("La donna e mobile"). Au urmat CD-urile lui Pavarotti, de pe care una dintre surorile lui a scos versurile, si concursul "Micul Print" din 1999.

DORINTA. Dupa festivitate a fost invitat la Cotroceni, unde presedintele de atunci, Emil Constantinescu, l-a intrebat ce isi doreste cel mai mult. Sa-l vada in carne si oase pe Luciano Pavarotti a fost raspunsul baiatului. Ceea ce s-a si intamplat la 11.08.1999, cand la repetitiile de la Sala Radio, inainte de concert, Pavarotti l-a ascultat pe baiat interpretand cateva melodii. In final, l-a invitat sa cante alaturi de el, atunci cand vocea i se va forma. Invitatia a ramas la nivel de invitatie, spun cu usor regret parintii, dar Doru este incantat. "Ce m-a facut sa ajung aici este de la Dumnezeu", spune el.

Medalia "Saddam Hussein"

Invitat in 2000, la Bagdad, cu caravana "Podul Pacii" pentru ridicarea embargoului din Irak, Doru Emanuel Pantazi a fost primul cetatean strain care a primit Medalia de Aur "Saddam Hussein", cea mai inalta distinctie a Republicii Irak. Medalia a fost instituita cu 33 de ani in urma si fusese acordata pana atunci numai de noua ori, intotdeauna unor irakieni. "Am fost invitat in Irak ca reprezentant al copiilor din Romania in cadrul unei misiuni de pace. La sfarsitul spectacolului pe care l-am sustinut la Bagdad, o garda militara a urcat pe scena si mi-a inmanat medalia. Nu ma asteptam la o asemenea recunoastere", spunea micul Pavarotti la intoarcerea in tara.

In Irak a ajuns in urma concursului "Micul Print", cand in juriu s-a aflat si Saad Majid, ambasadorul Irakului la Bucuresti pe atunci. Acesta l-a remarcat si l-a invitat sa sustina un concert la ambasada. Mai tarziu a fost chemat si la Bagdad.

CV - Doru Emanuel Pantazi

Primele clase le face la Liceul Pedagogic, pana cand directorul Liceului de Arta "George Apostu" din Bacau il aude cantand prin casa. Clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a si a IX-a le face la Liceul de Arta. Ulterior se transfera la Seminarul Teologic de la Constanta.

Primul concurs, dar unde a fost numai invitat, Ti Amo, la Onesti. Dar premiul cel mare l-a luat in 1999 la "Micul Print". Invitat la 18 iunie la Cotroceni, apoi la Patriarhie, punctul final l-a constituit vizita la Bagdad cu caravana "Podul Pacii". In 2002 a mers pentru a doua oara in Irak la Festivalul Babilonului, asta dupa ce in ’99 a mai participat, la Chisinau, la Festivalul Laureatilor "Micului Print".

"Ai o voce frumoasa, tratezi muzica intr-un mod inteligent si ai o personalitate puternica pe scena", i-a spus Luciano Pavarotti lui Doru Pantazi la 11 august 1999.

"Vreau sa dau ceva inapoi generatiei tinere"

Reputatul tenor italian Luciano Pavarotti stie foarte bine ca in lume exista copii care ii calca pe urme. El a declarat, de curand, ca in 2005 se va retrage de pe scenele lirice, pentru a deveni profesor de canto. "Cred ca meseria de profesor este cel mai dificil lucru, mai greu decat cantatul, pentru ca trebuie sa iti adresezi propriile ganduri mintii si vocii altuia. Nu voi preda pe bani. Vreau sa ii invat pe cei care sunt cu adevarat buni. Am fost primit foarte frumos in lumea muzicii. Vreau sa dau ceva inapoi generatiei tinere", a spus artistul. (Roxana Roseti)

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Copii geniali ai Romaniei

Livada cu o mie de glasuri

Ca un luceafar "a stralucit si a cazut"

Desface probleme, dar si face

Ana: matematica pura

Tabla de sah este toata lumea lui

Poetesa care vrea sa scoata Valea Jiului la lumina

Copilaria ca antidot

Micul Yehudi Menuhin, un fenomen al viorii

Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

Urmasele lui Picasso

Olimpiada de informatica, viza de Statele Unite

Programatorii mileniului

Doi liceeni au reusit sa modifice manualele

"Talentul se mosteneste din generatie in generatie"
×
Subiecte în articol: special pavarotti micul invitat