x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mierea magica

Mierea magica

de Catalin Pruteanu    |    09 Ian 2005   •   00:00

AC DE COJOCUL BOLII. Grasimea de sarpe veninos amestecata cu miere face bine la vedere. Cel putin asa credeau stramosii nostri.

Pentru romani, mierea si ceara au fost, timp de mai bine de doua milenii, printre putinele leacuri care au dat cu adevarat rezultate. Aproape ca nu exista boala sau neputinta la care sa nu se foloseasca produsele apicole. La pneumonie se aplicau cataplasme cu frunze de tutun unse cu miere. Pentru "galci cu fierbinteala" se facea gargara cu apa calda cu otet si miere sau cu piatra acra si miere. Constipatia se rezolva cu spalaturi laxative cu apa in care era dizolvata miere. De altfel, mierea se folosea si la fabricarea supozitoarelor.

Buboaiele se vindecau cu o ceapa scobita in care se introduceau ceara si untdelemn. Ceapa se cocea la foc si se punea pe buboi. Hemoroizii se tratau cu pomada de propolis si ulei de masline sau se ungeau cu muguri de plop fierti in ceara cu untura.

AU! Reumatismul si degeraturile se lecuiau cu venin de albine. Albina era prinsa cu o penseta de aripioare si atinsa de piele in locul dureros pana cand, prea enervata de situatie, isi folosea acul. Procedeul se mai repeta de cateva ori cu alte albine mai calme. Dintii stricati si gingiile tumefiate se frecau cu miere, iar pe locurile afectate de pecingine se punea o alifie din usturoi si miere.

Informatiile sunt preluate din volumul "Apicultura in traditia poporului nostru" de Dinu Mares, Editura Ceres, Bucuresti, 1990.

DESCANTECE CU PUTERE
Pe cand baba era "primul ajutor" al satului romanesc, copiii care se imbolnaveau de varsat de vant erau unsi pe frunte, pe obraji si pe buze cu miere amestecata cu caline si se spunea descantecul: "Sa fie varsatul/ Dulce/ Ca mierea/ Si rosu/ Ca calinele". Daca se vindecau, pentru a se intrema luau o bautura preparata din felii subtiri de paine prajita, peste care se turna apa proaspata sau fiarta si racita, vin alb vechi si miere. Un fel de must energizant se facea si din frunze de soc si miere sau se bea ceai de cintaura cu trei lingurite de miere.

CEARA ALBA PE FURUNCUL
Din cele mai vechi timpuri, ceara intra in compozitia medicamentelor pentru a le da consistenta. Din ceara se faceau banalii plasturi. Pe bucati de panza se aplica o pasta in care se punea si ceara. S-a pastrat pana la noi chiar si o reteta pentru plasturi: ceara galbena, untdelemn, minium si camfor. Furunculele se tratau cu cataplasme din ceara alba sau galbena. O astfel de reteta are in compozitie, pe langa ceara, rasina si untdelemn, toate puse la foc si amestecate cu piatra vanata.

SUC DE CEAPA CU MIERE
Pentru tuse si raceala, stramosii recomandau trei linguri pe zi dintr-un leac facut din suc de ceapa, miere si rachiu sau ceai rusesc cu foi de portocal si trei linguri de miere cu rom. Tot pentru tuse se sfarama o ceapa, peste care se turna un pahar cu otet de vin. Se lasa o zi, apoi se strecura printr-o carpa curata, iar zeama se amesteca cu o cantitate egala de miere, din care se lua cate o lingurita la fiecare jumatate de ora.

×
Subiecte în articol: special miere ceară