x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mihai Gîtlan: "Vom muri şi vom fi liberi!" Primele victime din Bucureşti, 21 decembrie 1989: rockerii ieşiţi să strige "Libertate!"

Mihai Gîtlan: "Vom muri şi vom fi liberi!" Primele victime din Bucureşti, 21 decembrie 1989: rockerii ieşiţi să strige "Libertate!"

de Diana Scarlat    |    05 Dec 2011   •   21:00
Mihai Gîtlan: "Vom muri şi vom fi liberi!" Primele victime din Bucureşti, 21 decembrie 1989: rockerii ieşiţi să strige "Libertate!"

13 tineri au fost macelariti pe 21 decembrie, la ora 17:30, la Sala Dales. Erau rockerii cu dor de libertate, plecati de la Restaurantul Gradinita, sa-si caute libertatea in strada. Au fost executati fara drept la replica.

"Erau tineri care iubeau muzica rock si tot ce faceau ei prin muzica era un protest, fie pe la clubul Preo­teasa, fie prin alte parti. Acest grup avea legatura cu grupul de tineri de la Ti­misoara, cu rockerii de la Ti­misoara care au inceput Revolutia", spune Ion Gat­lan, tatal lui Mihai, la ran­dul sau fiind unul dintre revo­lu­tionari din de­cembrie ’89. "Eu nu am stiut ca se va duce in Piata. Eu credeam ca fiul meu a plecat la bunici, la Rosiori. Si acolo s-a facut un monument care-l co­me­mo­reaza, desi el nu era din Ro­siori, dar oamenii il cunosteau bine, pentru ca sustinuse mai multe concer­te", mai spune Ion Gatlan. A fost membru al formatiilor Interval si Conex.

Pe 21 decembrie 1989, in jurul pranzului, Mihai s-a intalnit cu prie­tenii in fata restaurantului Gradinita. Ce­lebrul miting organizat de Ceau­sescu la Sala Palatului tocmai fu­sese spart cu primele huiduieli din Ca­pitala, iar oamenii se retrageau hao­tic spre periferie. Camioanele mili­ta­re erau incarcate cu soldati echipati cu armament si munitie de razboi.

Mihai si prietenii lui strigau, pe Bu­levardul Magheru, "Libertate!". "La Sala Dales a fost un macel. Mihai a fost lovit prima oara de un camion care a intrat in ei. Facea parte dintr-un grup foarte activ. Paturca facea parte din trupa lui (Cristian Paturca, autorul «Imnului Golanilor» – n.r.). I-au impins de la Scala pana la Sala Dales. Am aflat dupa moartea lui ca se intalnise cu un grup de prieteni la cofetaria de la Blocul Turn (langa Palatul Telefoanelor – n.r.) si unul dintre lucrurile pe care le-a spus Mihai a fost: «Vom muri si vom fi liberi!». Am mai auzit apoi aceste vorbe care au devenit un slogan al tinerilor", spune Ion Gitlan.

Miky aflase pe 18-19 decembrie despre cele care se intamplau la Ti­misoara si se pregatea sa cante intr-un concert foarte importantr pentru el. Le promisese prietenilor ca nu se va duce in Piata, dar nu s-a putut opri. "Acum cade, apoi mergem la Targu-Mures, sa cantam cum vrem noi", le-a spus Miky prietenilor, inainte de a fi macelarit langa Sala Dales. Era im­portant pentru el acel concert si era foarte fericit ca urma sa cante im­preuna cu trupa Iris. Nu a mai apucat. "Cand era copil a avut intentia sa se faca preot, dar a ajuns la muzica. Asta i-a adus si sfarsitul", spune tatal sau.

Martorii spun ca Mihai a fost mai intai ranit de camionul care a intrat in plin in grupul de tineri adunati langa Sala Dales, apoi a fost impuscat cu automatele, de catre militari. Nici asa nu ar fi murit, pentru ca nu-i fu­sesera atinse organele vitale, dar a fost luat de par, tarat pana langa copacul unde este acum acea cruce, si impuscat in cap de un civil. "Mihai urma sa plece in armata. Avea ordinul de incorporare la el si s-a dus sa-l arate militarilor, sa le spuna sa nu traga, pentru ca este si el militar, ca si ei", spune tatal lui Miky.

Acolo, langa Sala Dales, au fost impuscati si unii tineri care treceau intamplator prin zona, pentru ca se intorceau de la facultate. "Era si fetita generalului Iancu, Luiza, pe care au impuscat-o in ceafa. Au mai fost doua fete. A fost un macel de o cruzime extraordinar de mare", spune Ion Gitlan.

Miky a ramas de atunci in memoria celor care l-au iubit. Pentru ceilalti, Miky este o lespede in Cimitirul Eroilor Revolutiei, unde numai un ochi atent poate descifra o frantura din tragedia vietii lui: Mihai Lucretiu Gitlan – varsta: 19 ani; meseria: rocker. El a fost primul bucurestean ucis in decembrie 1989.

Monument la Sala Dales
Tinerii ucisi la Sala Dales au aruncat cu vorbe in tancuri, crezand ca astfel isi pot aduce libertatea, insa metalul s-a dovedit a fi mai puternic. Dupa ce i-a ucis, le-a sters si memoria celor care ar fi trebuit sa-si aduca aminte de ei. Tinerii macelariti la Sala Dales nu au nici macar un monument care sa le aminteasca trecatorilor ca acolo au fost, pe 21 decembrie 1989, 13 copii care au fost ucisi. Familia lui Mihai Gitlan incearca sa construiasca acolo un monument pentru ei. Proiectul a fost deja facut de ginerele lui Ion Gitlan, Vasile Gherghel, dar inca se mai strang fonduri pentru a se putea face acest monument. "Dintre tinerii care au murit acolo, sase au fost striviti de camion, iar restul de sapte, care au scapat, au fost impuscati in cap", explica Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, care, la randul sau, s-a implicat in studierea acestor cazuri.

Proiectul monumentului
Proiectul prezentat reprezinta intentia de a realiza un monument public in amintirea Eroului Martir Mihai Lucretiu Gitlan si a celor 13 eroi cazuti la 21 Decembrie 1989 in fata salii Dalles. Monumentul propune, prin amplasament si forma, atat recunoasterea si memoria locului, cat si un ultim omagiu adus primilor tineri cazuti pentru libertate. Fiind pozitionat la nivelul solului, cat mai aproape de privirile trecatorilor, pastreaza vie memoria evenimentelor petrecute in Decembrie 1989 cat si a primului Erou Martir al Revolutiei din Bucuresti, Mihai Lucretiu Gitlan. Monumentul are doua caracteristici principale pentru pozitionarea propusa: loc de comemorare pentru eroi, lucrare de arta plastica omagiala pentru tinerii cazuti pentru libertate. Monumentul se va amplasa la intersectia strazilor Traian Vuia si Bulevardul Nicolae Balcescu, in zona pietona­lului unde in prezent nu se afla nici o constructie. In fata imobilului de la numarul 22. In zona propusa se afla o singura placa comemorativa pozi­tionata pe peretele imobilului cu numarul 20, in memoria eroului martir Lucretiu Mihai Gitlan.

×