ANCHETA
Elena Hojda, sefa Directiei de Administrare a Unitatilor de Invatamant si Sanitare din Sectorul 4, protejata fostului primar Marin Lutu, ajuns dupa gratii in urma unor afaceri murdare, se afla acum in gratiile actualului edil, Vasile Mihalache. Ea se joaca cu banii publici fara ca cineva sa-i ceara socoteala si organizeaza licitatii fara a respecta legea.
MONICA ANDREI
Emiterea de procese-verbale fara numar de inregistrare, nesemnarea de catre toti membrii comisiei de selectie a ofertelor pentru renovarea unor institutii de invatamant sunt doar cateva din matrapazlacurile facute de subalterna lui Mihalache.
Pana in prezent, Elena Hojda a demonstrat ca se pricepe cel mai bine la organizarea de licitatii dupa bunul plac. Renovarea Scolilor generale nr. 108 si 111, a Gradinitelor nr. 28 si nr. 227 si a Liceului "Gheorghe Sincai" sunt doar cateva exemple in acest sens. Mai mult, o parte din inspectorii de
specialitate din cadrul comisiei pentru selectia de oferte au fost inlocuiti pentru ca au refuzat sa participe la neregulile comise de sefa lor. Din declaratiile unor persoane care au facut candva parte din anturajul Elenei Hojda, in ultima perioada s-au inceput lucrarile de reparatii sau investitii la Gradinitele nr. 17, 225 si 238, fara a exista selectii de oferte, procese-verbale, hotarari si comunicate pentru desfasurarea acestor lucrari. Se pare ca printre firmele preferate de Elena Hojda si declarate castigatoare la licitatiile organizate de aceasta sunt: CS PRAM SRL, SC ANA CONSTRUCT 2000 SRL, SC FILIP SRL si SC GAZ GRUP INTERNATIONAL SRL.
Hojda, apropiata a lui Lutu
Toate acestea se intampla sub nasul actualui primar, Vasile Mihalache, care n-a avut curajul sa faca ordine in institutia pe care o conduce. Ajuns pe scaunul de sef al administratiei Sectorului 4, la putin timp dupa scandalul iscat in jurul primarului Marin Lutu, acuzat de abuz in serviciu, Mihalache n-a reusit sa indrepte lucrurile. Mai mult, printre oamenii lui de incredere se numara si cei din anturajul lui Lutu. Un exemplu este Elena Hojda, care a scapat ca prin urechile acului de ancheta PNA legata de afacerea Lutu. In 1999, fostul primar al Sectorului 4 a incheiat un contract de asociere in participatiune cu firma SC Comprest SA, avand ca obiect constructia si administrarea Pietei Sudului. Ca urmare a acestei intelegeri, Lutu a fost acuzat de abuz in serviciu, pentru ca la Comprest SA actionari erau consilierii locali, printre care, suprinzator, era si actualul primar, Vasile Mihalache, care detinea 2,94% din actiunile companiei.
Scandalul la vremea respectiva a fost axat in jurul lui Marin Lutu, fiind una dintre putinele persoane care au dat socoteala in fata instantelor. Elena Hojda, aflata atunci in apropierea lui Lutu, a dat din coate si a reusit sa iasa la suprafata cu bine. Dosarul ei de la PNA a fost inchis si in final a ajuns protejata actualei conduceri a Primariei Sectorului 4, mai exact a lui Vasile Mihalache. Acesta i-a creat si o directie speciala, cea de invatamant si spitale, pentru a dispune de un buget mare.
In ceea ce priveste scandalul din jurul Pietei Sudului, situatia nu s-a schimbat, desi au trecut aproape cinci ani de la eveniment. Firma de consilieri administreaza si acum complexul agroalimentar si nu plateste Primariei Sectorului 4 nici un leu.
Sotul Elenei Hojda este un alt protejat de-al primarului Mihalache. El administreaza Piata
Berceni, iar gurile rele spun ca obtinerea unei autorizatii sau a unui aviz este floare la ureche.
Fosta membra PNTCD, actuala PSD, Elena Hojda are ambitii mari. Se pare ca a fost propusa de Vasile Mihalache pe listele de consilieri generali ai Capitalei.
Pe vremea cand ea lucra la Ministerul Invatamantului era tehnician si controla lucrarile. Cand unitatile de invatamant au venit in administrarea primariilor de sector a fost ca o mana cereasca pentru familia Hojda. A ajuns foarte repede in functia de director si astfel a putut sa controleze tot. Conform unor surse, a infiintat firmele Tehnoconstruct, Academia Business si SC PRAM SRL si lucreaza cu Directia de Invatamant.
"Curtea de Conturi trebuie sa ia masuri"
In replica, primarul Sectorului 4, Vasile Mihalache, este convins ca daca s-ar face astfel de afaceri dubioase institutiile abilitate ar lua masuri.
"Nu pot sa controlez toate institutiile. Am serviciul audit, care ma informeaza si apoi Curtea de Conturi. Nu este treaba primarului. Functionarii pot sa greseasca, asta nu inseamna ca este vinovat primarul", spune edilul Sectorului 4. In ceea ce priveste firma Comprest, care administreaza in continuare Piata Sudului, Mihalache precizeaza ca se judeca cu societatea in cauza si asteapta hotararea definitiva si irevocabila a instantei. "Deocamdata nu putem interveni in organizarea pietei. Noi dam doar amenzi. Pana in prezent, firma are datorii la primariei in valoare de aproximativ 300.000 de euro", adauga primarul. El neaga si afirmatia conform careia ar fi facut parte in 1999 din firma Comprest, cea care a pus mana pe administrarea Pietei Sudului.
"Cand societatea s-a inscris la licitatie, eu impreuna cu alti colegi ne-am dat demisia, insa acest lucru, din rea-vointa, nu s-a cominicat si la Registrul Comertului, unde am figurat ca actionar pana in 2001."
Miliarde de lei, investite dupa bunul plac
Despre modul in care edilul Sectorului 4, Vasile Mihalache (foto), gestioneaza banul public, Jurnalul National a publicat un amplu material in urma cu un an. La vremea respectiva au fost alocate miliarde de lei pentru achizitionarea de calculatoare, aparate de aer conditionat, vitrine frigorifice, masini care sa deserveasca conducerea primariei (Skoda Octavia si Dacia Nova), camere video, aparate foto si masina de numarat bani. Lucruri care nu erau vitale pentru o intitutie a administratiei locale si totusi au fost cumparate din banii publici la preturi care nu s-au dovedit cele mai mici de pe piata.