x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministerul Educației: Cursurile despre egalitatea de gen nu vor fi introduse în școli

Ministerul Educației: Cursurile despre egalitatea de gen nu vor fi introduse în școli

de Diana Scarlat    |    28 Oct 2022   •   07:40
Ministerul Educației: Cursurile despre egalitatea de gen nu vor fi introduse în școli

Pe rețelele de socializare au apărut informații false despre cursuri de egalitate de gen, care ar urma să fie introduse obligatoriu, de anul acesta, în școlile din România.

Este doar o informație falsă, negată de oficialii Ministerului Educației. Nici măcar noul proiect de lege pentru învățământul preuniversitar nu prevede un astfel de curs, ci doar aplicarea unor principii ale egalității de gen, privind mai mult egalitatea de șanse și eliminarea bullying-ului. Sindicatele spun că e posibil ca noua lege să sufere foarte multe modificări, până va ajunge să fie promulgată, iar în următorul an școlar nu s-ar putea aplica.

Noua Lege a educației preuniversitare introduce o materie obligatorie, numită „Educație pentru viață”. Nu se știe dacă legea va fi votată în varianta actuală și nici de când ar începe să se aplice, dar pe această bază s-a putut fabrica o știre falsă despre iminența introducerii educației de gen, de anul acesta, ca materie obligatorie. Mulți părinți s-au speriat de această veste, însă nu au cerut explicații inspectoratelor școlare. Zvonurile au pornit, pe rețelele de socializare, de la niște documente care ar fi fost trimise unor școli din județul Iași.

„Este o disciplină obligatorie care va îngloba mai multe module, dar educație pentru egalitate de gen nu există în proiectul de lege. Sunt principii care stau la baza elaborării actelor normative, trebuie să ținem cont de egalitatea de șanse și de egalitatea de gen, dar nu există această situație. Vom verifica ce se întâmplă la Iași și dacă directorii de școli chiar au primit un astfel de document, dar nu a transmis așa ceva Ministerul Educației”, a explicat, pentru Jurnalul, secretarul de stat Florian Lixandru.

 

Sindicaliștii sunt pesimiști

Dacă se va introduce noua materie, acest lucru se va întâmpla abia după ce va fi votată noua lege a educației preuniversitare, după ce va fi promulgată și va intra în vigoare, nicidecum de anul acesta. Secretarul de stat este foarte optimist cu privire la intrarea în vigoare a legii, spunând că din următorul an școlar deja se va aplica. Acesta spune că există și cadre didactice care vor putea preda noile materii, pentru că le pot face atât profesorii deja angajați în școli, cât și profesioniști veniți din afara sistemului, la plata cu ora.

Nu este de aceeași părere însă Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care spune că nici legea n-ar putea fi aplicată de anul viitor, nici cadre didactice specializate pentru noile materii nu sunt. „De unde să fie juriști, economiști sau sociologi în școlile generale, mai ales în cele din mediul rural? Nici măcar acum nu se știe dacă se fac aceste ore, care deocamdată au fost introduse ca opționale. Nu verifică nimeni cine și cum le predă, iar inspectori pentru aceste materii nu există”, a declarat, pentru Jurnalul, președintele FSLI. 

În orașele mari, unde există licee care au și școală generală, se pot folosi profesorii deja angajați, dar la școlile generale din mediul rural e aproape imposibil, mai ales în condițiile în care au fost probleme până acum și cu găsirea celorlalte cadre didactice. 

Specialiștii ar face naveta 

„Un profesor care predă Educație pentru mediu, la un liceu, poate lua câteva ore și la școlile generale. I se decontează naveta, dacă trebuie să se deplaseze în alte localități. Acești profesori pot fi încadrați la plata cu ora”, mai spune Lixandru. Specialiștii din Ministerul Educației nu iau în calcul însă faptul că un profesionist din domeniile care ar urma să se predea la școală ar trebui să accepte să facă naveta zeci de kilometri, pentru a fi plătit cu 30-50 de lei pe oră. Un jurist, un economist, un medic și chiar un profesor care mai au nevoie de câteva ore pentru a-și completa norma ar fi nevoiți să piardă timp și bani pentru a preda în școlile din sate, unde nu sunt astfel de profesori. 

Ar trebui să existe și inspectori formați pentru a verifica modul în care chiar se vor face aceste ore, la școli. Sindicatele spun că nu prea se mai fac inspecții nici măcar la materiile de bază, în ultimii ani, iar noua lege ar putea crea haos, pentru că nu se va putea verifica dacă și cum se predau orele care vor fi introduse. 

Educația pentru viață va fi introdusă, ca materie obligatorie, de la clasa a V-a și de la clasa a IX-a, imediat după ce noua lege va intra în vigoare. Aceasta va conține module de Educație juridică, Educație financiară, Educație de mediu, gândire critică și altele, dar nu Educație de gen. 

×