Am primit de la Ministerul Mediului si Padurilor urmatoarele precizari:
Jurnalul National a publicat in data de 5 ianuarie 2012 articolul cu titlul 'Termitele chinezesti si austriece devoreaza padurile romanesti', iar in data de 6 ianuarie 2012, articolul cu titlul 'Megatermita Schweighoffer', in cuprinsul carora sunt redate cateva informatii eronate.
A. Referitor la articolul: 'Termitele chinezesti si austriece devoreaza padurile romanesti'
1. Afirmatia Romania poate asigura maximum 5,7 milioane de metri cubi de rasinoase anual nu contine cifre reale. Mentionam ca, in prezent, Romania poate asigura 8,697 milioane mc rasinoase. Acest volum se calculeaza in baza cifrelor publicate pe site-ul MMP, in ultimul Raport anual privind starea padurilor – 2010:
La pct. 2.1.8 din Raport, in structura volumului pe picior pe specii si categorii de specii a padurilor Romaniei, rasinoasele reprezinta 39%.
La pct. 2.1.11 din Raport, posibilitatea anuala a padurilor Romaniei este de 22,3 milioane mc.
Aplicand procentul de 39% la posibilitatea anuala, rezulta: 22,3 mil x 39% = 8,697 milioane mc rasinoase;
2. In ce priveste scopul intalnirilor – urgentarea solutionarii favorabile a unei solicitari a firmei:
Afirmatia… Modificarea cadrului legislativ in vederea diminuarii varstei minime de recoltare a masei lemnoase… este falsa.
Mentionam ca Ministerul Mediului si Padurilor lucreaza la reactualizarea Normelor tehnice de amenajare a padurilor, conform prevederilor Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic. Reactualizarea acestor Norme nu are in vedere diminuarea varstei minime de recoltare a masei lemnoase;
3. Afirmatia Utilizarea, pe teritoriul Romaniei, a sistemului austriac de masurare a volumelor de masa lemnoasa – este, de asemenea, incorecta.
Regia Nationala a Padurilor nu foloseste sistemul austriac de masurare a volumelor de masa lemnoasa.
Volumul de lemn care face obiectul licitatiilor respectiv a contractelor de vanzare incheiate de Regia Nationala a Padurilor cu firma austriaca si cu orice alt beneficiar se comercializeaza conform 'Regulamentului de vanzare a masei lemnoase, care se recolteaza anual din fondul forestier proprietatea publica a statului administrat de Regia Nationala a Padurilor' .
Volumul de lemn in cauza se calculeaza in baza legislatiei romanesti, respectiv pe baza actelor de punere in valoare – in cazul masei lemnoase pe picior sau pe baza tabelelor de cubaj in cazul vanzarii sortimentelor fasonate. Aceste metode de estimare a volumului de lemn comercializat de RNP nu au nici o legatura cu sistemul austriac de masurare a lemnului. Sistemul electronic de masurare a bustenilor, la care probabil faceti referire, este folosit in Elvetia, dar si in tari membre ale UE, ca Austria, Germania.
B. Referitor la articolul: 'Megatermita Schweighoffer. Marele procesator ar mai vrea contract preferential inca 10 ani'.
Nu exista nici o posibilitate legala de a prelungi valabilitatea contractelor pe termen lung incheiate in baza OUG nr. 71/2002 pentru incheierea de catre Regia Nationala a Padurilor a contractelor de vanzare-cumparare pe termen lung privind masa lemnoasa. Nu exista nici o initiativa legislativa la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor de a crea un nou cadru legal incheierii unor astfel de contracte, cu atat mai mult cu cat, prin aplicarea principiului 'restitutio in integrum' in baza legilor fondului funciar, mai ales dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 247/2005, proprietatea statului asupra padurilor s-a diminuat drastic. In aceasta situatie, procentul de 20% din volumul maxim anual cu destinatie industriala stabilit prin hotarare a Guvernului in OG 71/2002 se poate stabili doar dupa finalizarea aplicarii prevederilor Legii nr. 247/2005.
Iata de ce consideram inexacte precizarile
Pct.1 Posibilitatea anuala la rasinoase
Teoretic, valoarea indicata de minister (de 8,697 milioane de metri cubi) este calculata conform cifrelor statistice si celor stipulate in amenajamentele silvice in vigoare.
In realitate, recoltarea acestor volume se face din arboretele accesibile (respectiv acele suprafete de padure unde exista acces la resursa silvica aferenta, in speta prin drumuri auto forestiere).
Ne vine greu sa credem ca Ministerul Mediului nu stie ca gradul de accesibilitate in padurile Romaniei este in prezent de circa 4,15 metri la hectar – printre cele mai reduse din Europa – (valoare calculata la o retea de drumuri auto forestiere insumand circa 26,7 mii km ce deserveste o suprafata totala a fondului forestier de aproximativ 6,4 milioane de hectare). In consecinta, inseamna ca anual se executa lucrari de exploatare doar in padurile accesibile, ceea ce conduce la o presiune sporita numai in acele zone.
De altfel, Hozindustrie Schweighofer s-a oferit sa investeasca in drumurile forestiere din Romania, contravaloarea acestor lucrari urmand a fi achitata tot cu masa lemnoasa.
Pct. 2 Legislatia silvica
Jurnalul National nu a afirmat ca Ministerul Mediului sau RNP doresc reducerea varstei de exploatare. Ci ca aceste institutii – dar si altele – fac obiectul presiunilor din partea marilor procesatori. Problema reducerii varstei de exploatare este un deziderat mai vechi al firmei austriece. Inca din anul 2008, firma in cauza a sponsorizat un studiu, intocmit de catre compania Austroproject, intitulat 'Silvicultura si industria forestiera din Romania', pe care a incercat ulterior, fara rezultat, sa il 'popularizeze' in mediile de decizie centrale.
In prezent, marii procesatori de masa lemnoasa exercita presiuni, pe toate canalele de care dispune, pentru a participa direct la procesul aflat in derulare la nivelul MMP pentru modificarea cadrului normativ specific (in speta Normele tehnice). In plus, sursele intervievate de noi, din cadrul RNP si al ASFOR, au recunoscut existenta presiunilor. Vom publica, in acest sens, interviuri relevante. ONG-urile de mediu au punctat si ele aceasta chestiune pentru presa straina in materialul publicat de myeurope.eu, redat si de Jurnalul National.
Pct. 3 Utilizarea sistemului austriac de determinare
Intr-adevar, RNP nu utilizeaza oficial sistemul respectiv (ei livreaza catre firma austriaca lemn cubat cu metoda clasica, respectiv cu 'clupa forestiera'), insa in relatiile comerciale cu SC Hozindustrie Schweighofer SRL, Regia accepta de facto, in unele cazuri, utilizarea acestuia de catre agentul economic, respectiv la punctele de lucru pe care firma le detine. Practic, firma receptioneaza materia prima livrata de catre furnizori (structurile teritoriale ale RNP si alte firme private), remasoara volumele cu sistemul propriu de determinare si 'confirma' cu 5%-10% mai putin decat valorile inscrise in documentele justificative aferente. Ne e greu sa credem, si de asta data, ca Regia nu cunoaste practicile din teritoriu si, daca are cunostinta de acestea, le tine ascunse fata de Minister.
Referitor la precizarile Ministerului privitoare la pct. B. Rectificam: procesatorii austrieci nu vor prelungirea contractului cu inca 10 ani. Ulterior publicarii materialului, intr-o intrevedere cu dl Gerald Schweighofer, acesta ne-a asigurat ca firma nu mai doreste contract multianual.(Valentin Zaschievici)