Legislatia din Romania nu contine nicio vorbulita despre gazele de sist iar autoritatile "au dormit in papuci" in ultimii ani, desi o serie de companii si-au exprimat public dorinta de a extrage gaze de sist in tara noastra.
Asa s-a ajuns ca tara noastra sa semneze cu Chevron acorduri petroliere normale, ca si cand ar cauta si exploata petrol si gaze prin tehnologii clasice, in ciuda faptului ca fractionarea hidraulica este o metoda controversata. Ba mai mult, din ce in ce mai multe comunitati din SUA au ajuns sa solicite oficial studii privind potentialele probleme pe care le pot genera fracturarea hidraulica si forajul orizontal. Atat Chevron, cat si Petrom, MOL si Romgaz si-au exprimat in ultimii ani intentia a exploata gaze neconventionale iar autoritatile puteau sa previna protestele si neintelegerile prin elaborarea de studii de impact asupra mediului si a unui pachet legislativ cu reglementari stricte asupra metodei folosite, a chimicalelor pompate in subteran si cu pedepse si amenzi dure pentru cazurile in care companiile implicate ar incalca legea.
A trebuit sa se ajunga la proteste cu mii de oameni in strada pentru ca autoritatile sa anunte ca tara noastra va demara astfel de studii. Deocamdata numai verbal, nefiind aprobat vreun act normativ in acest sens. De altfel, aceasta este o cerinta si a activistilor de mediu, care cer reglementarea exploatarii gazelor de sist prin acte normative specifice. Inclusiv Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat ca doreste reglementarea acestui nou domeniu.
Batalia pentru desecretizare
O alta solicitare a protestatarilor si organizatiilor pentru protectia mediului, desecretizarea acordurilor petroliere semnate de stat pentru a verifica ce contin, este si ea o restanta legislativa. La nivel declarativ autoritatile sustin desecretizarea, asa cum s-a intamplat si in cazul Sterling acum cativa ani, insa ANRM este practic obligata sa le secretizeze de legislatie. Practic orice contract de concesiune, de la cele ale Petrom pana la marmura sau apa minerala sunt secretizate in tara noastra. Dupa ce Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, a anuntat acum cateva zile ca Chevron nu a solicitat desecretizarea, Tom Holst, directorul pentru Romania al gigantului american, a declarat ieri ca decizia de a secretiza acordurile petroliere a apartinut statului roman.
"Chevron are o licenta de explorare in zona Barlad si acum aproximativ doua saptamani in urma Guvernul ne-a oferit trei licente de explorare in regiunea Dobrogea. Decizia de secretizare a acordurilor pentru perimetrele din Dobrogea a apartinut guvernului roman, a fost decizia ANRM, nu noi am cerut acest lucru. Noi respectam legea din Romania si decizia ANRM", a afirmat oficialul.
Americanii vor sa stie daca sunt otraviti
Societatea Medicala a statului New York a cerut un moratoriu in privinta extractiei de gaze prin folosirea fracturarii hidraulice pana la realizarea unui studiu privind impactul asupra sanatatii, scrie Boston Globe.
Intr-o scrisoare catre guvernatorul Andrew Cuomo mai mult de 250 de doctori si profesionisti din domeniul medical au cerut realizarea de studii. Potentialele ingrijorari se extind de la poluarea apei subterane sau de suprafata cu substante folosite la fracturarea hidraulica si poluarea aerului, pana la explozii si trafic greu de camioane pentru transportul apei necesare, explica Gina Solomon, fizican la Natural Resources Defense Council.
"Scopul unui studiu este de a se lua ceea ce stie si de a face judecati rationale profesionale despre ce fel de impact poate aparea in sanatate si de a furniza recomandari pentru a preveni ca asta sa se intample", spune Roxana Witter, de la Colorado School of Public Health.
Statul american Colorado a fost primul care a demarat o astfel de cercetare, anul trecut. In Pennsylvania, doctorii s-au plans ca, din moment ce nu au studii care sa-i ghideze in ce probleme ar putea aparea, atunci nici macar nu stiu ce sa caute, daramite sa si trateze.
Cativa rezidenti din oraselul Dimock din Pennsylvania s-au plans ca fractionarea le-a poluat fantanile iar o echipa de la Centrul de Control al Bolilor a investigat situatia. EPA, agentia de media a SUA, a anuntat recent ca in fantanile respective nu au fost gasite niveluri ale contaminarii indeajuns de mari pentru a ameninta sanatatea umana. Consiliul National de Cercetare din cadrul Academiei Nationale de Stiinte a SUA a recomandat insa folosirea de studii pentru ca efectele adverse de sanatate sa fie minimizate.
70 de recomandari
Sub presiunea doctorilor si a activistilor si Alaska a inceput un studiu formal de sanatate.
Statul american New York a propus o serie de reguli pentru pomparea apei, chimicalelor si nisipului in subsol sub presiune. Industria petroliera citeaza un studiu asupra dezvoltarii gazelor in apropierea Fort Worth din Texas, unde nu s-au gasit efecte adverse de sanatate. Totusi, studiul a evaluat doar aerul si a recomandat instalarea de echipamente suplimentare pentru controlul emisiilor si monitorizari si inspectii mai bune.
De asemenea, un studiu al Universitatii Colorado pentru comunitatea Battlement Mesa a fost anulat dupa ce facuse 70 de recomandari oficialilor inainte de a permite companiei Antero Resources sa foreze 200 de sonde. Colorado School of Public Health a anuntat in martie ca in timpul monitorizarii de trei ani din zona respectiva s-au descoperit niveluri potential toxice pentru anumite anumite substante, intre care benzen - despre care se stie ca e cancerigen.