x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Misterul morţii unui tânăr de 23 de ani crescut în orfelinat la Târgu Mureş

Misterul morţii unui tânăr de 23 de ani crescut în orfelinat la Târgu Mureş

de Robert Veress    |    09 Dec 2011   •   11:42
Misterul morţii unui tânăr de 23 de ani crescut în orfelinat la Târgu Mureş

Azi a fost punctul final al unei tragedii care releva limitele capacitatii sistemului romanesc de protectie a copilului. Balazs Gabriel, un tanar de 23 de ani din Targu Mures a fost inmormantat, fara ceremonie religioasa, in prezenta unor cunoscuti, a unor reprezentanti ai autoritatilor locale (Primarie, Consiliu Judetean, Directia pentru Protectia Copilului) si ai doua fundatii – cu totul, cam 30 de persoane.

A fost o ceremonie la capatul careia multi au rasuflat usurati, iar altii au ramas cu sentimentul ca povestea lui Gabriel nu trebuie ingropata o data cu corpul sau neinsufletit.

Mortul Balazs Gabriel, a fost gasit in urma cu o saptamana, in cursul noptii de 2 spre 3 decembrie, de un taximetrist care a sunat la 112. Echipajul care s-a deplasat la fata locului a dat peste cadavrul spanzurat de o creanga, la intersectia strazilor Rovinari si Siretului.

'Identificarea decedatului a fost dificila', spune comisarul Livia Popa, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Mures. 'Balazs Gabriel nu avea acte asupra lui. Nimeni nu a contactat politia in legatura cu disparitia lui. Nu are rude cunoscute. Mama e decedata si tatal necunoscut'.

Cadavrul a fost dus la IML, unde s-a facut necropsia. Apoi, a ramas in morga medicinii legale pana azi.

Politistii au constatat ca nu existau urme de violenta vizibile, in afara celei provocate de lat in jurul gatului. Astfel, dupa ce IML a confirmat cuaza decesului – asfixia mecanica, verdictul de sinucidere a fost confirmat si cazul clasat.

Totusi, cazul va ramane deschis, probabil pentru tot restul vietii, cel putin in inima lui Matei Petru, cel mai bun prieten al lui Gabriel. Ani de zile, au impartit aceeasi camera, aceeasi clasa, aceeasi banca. Ani de zile, Petru l-a ajutat pe Gabriel, cu tot ce a putut, inclusiv cu bani. Il cunostea ca pe un frate. Acum, suferinta il face sa refuze adevarul, care, in varianta scurta, e ca Gabriel si-a pus capat zilelor, dupa ce a ramas fara sursa de venituri, iar proprietara locuintei in care statea cu chirie i-a cerut sa plece.

'Gabriel nu s-a sinucis. Sunt sigur de asta. El era un luptator, avea pofta de viata. Eu cred ca mafia tiganeasca l-a omorat. Nu cred ca e o simpla coincidenta ca acum cateva zile a fost gasit un alt tanar, mort in circumstante asemanatoare, suspecte (e vorba de un tanar de 21 de ani, cu probleme psihice, care a fost gasit dupa ce s-ar fi aruncat de pe un pod, la doua zile de la externarea din spital – n.a.)', sustine Petru.

De ce sa-l fi ucis tiganii pe Gabriel? Petru nu stie, dar spune ca, in urma cu ceva vreme, Gabriel daduse in patima jocurilor de noroc si se imprumutase de la camatari. 'Acel imprumut a fost rezolvat', adauga, insa, tot Petru.

Gabriel Balazs si Petru Matei au crescut in centre de plasament din judetul Mures. Au facut clasa a VIII-a impreuna si, ulterior, liceul.

Schmidt Lorand, directorul Directiei generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Judetului Mures isi aminteste de Gabriel. 'M-a surprins ca a ales aceasta varianta. Era un baiat puternic, sanatos atat fizic cat si psihic. Dupa majorat, a mai petrecut un an si opt luni in Centrul de Tranzit din Targu Mures si, cand a iesit, prin 2008 sau 2009, cred ca a fost ultima oara ca l-am vazut. Din pacate, el n-a pastrat legatura cu noi, asa cum fac multi altii. Nu avem prevederi legale pentru a-i ajuta financiar direct, dar un sfat, o indrumare in directia buna oricand gasesc la noi', declara Schmidt Lorand. Acesta adauga ca il stia pe Balazs Gabriel plecat din localitate, la un loc de munca, astfel ca vestea mortii sale a fost cu atat mai uluitoare.

De partea sa, Kristof Lajos, masterand in Psihoterapie, care a crescut si el in sistemul institutionalizat din Mures spune ca situatia orfanilor care ajung la varsta majoratului este departe de ideal. 'Cei care au o familie, cu rude si numeroase cunostinte, cu diverse relatii, isi gasesc mai usor un loc de munca decent. Dar noua, indiferent de pregatire, ne este extrem de greu sa razbim. Ofertele de munca disponibile sunt niste glume proaste, care nu iti asigura nici pe departe un trai decent. Dar Gabriel a parut ca va reusi. Avea un loc de munca, un acoperis deasupra capului. Ceva s-a intamplat, au fost restructurari, nu stiu... Oricum, din punctul meu de vedere, cazul sau ar trebui sa-i puna pe ganduri pe multi, fiindca sistemul acesta evident trebuie imbunatatit. Daca ar fi stiut ca va gasi un suport real la Directia de Protectie a Copilului, cu siguranta l-ar fi cautat. Am avut sentimentul ca a fost abandonat de doua ori. Prima data de parinti, iar acum de sistem. Cred ca, daca nu ne-am fi zbatut, daca nu am fi facut valuri, ar fi ramas la morga si ar fi fost incinerat dupa o luna de zile'.

Lokodi Edita, presedintele Consiliului Judetean Mures, in subordinea careia este Directia de Protectie a Copilului, nu admite o culpa a sistemului in cazul Balazs. 'Este vorba de o persoana care a iesit de peste 5 ani din sistem. Era major si raspunzator de actiunile sale. Sa spui ca Directia Copilului e vinovata ca el s-a sinucis, acum, e ca si cand ai invinovati o familie intreaga pentru ca un membru al ei s-a sinucis, adult fiind', afirma d-na Lokodi, adaugand ca, desi nu era in obligatia sa, a contactat municipalitatea, pentru a se gasi un loc de veci. Ulterior, o fundatie din Statele Unite (Livada Orphan Care) a finantat cheltuielile de inmormantare.

Bruce Thomas, presedintele acestei fundatii a scris unul dintre mesajele de condoleante de pe pagina de Facebook a lui Balazs Gabriel, unde acesta are 141 de prieteni: 'Doamne, stiu ca Gabi este cu tine acum in Rai. Te rog Doamne ajuta-ne sa invatam ce ne trebuie de la tragedia asta. Ajuta pe prietenii lui si cei de la Fundatia LOC sa le ajuta cu consiliere. Ne este tare dor de Gabi. Stim ca Gabi a avut incredere in tine si ca el era mantuit prin credinta lui chiar daca a gresit la sfarsit. Multumim pentru viata lui si pentru harul Tau Doamne. Amin'.

×