x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum înțelege Guvernul principiul Robin Hood: ia bani de la săraci, ca să-i facă egali cu cei și mai săraci

Cum înțelege Guvernul principiul Robin Hood: ia bani de la săraci, ca să-i facă egali cu cei și mai săraci

de Diana Scarlat    |    14 Mai 2024   •   08:00
Cum înțelege Guvernul principiul Robin Hood: ia bani de la săraci, ca să-i facă egali cu cei și mai săraci

Blocul Național Sindical a organizat, ieri, la București, un miting de mari proporții și un marș cu mii de angajați, cerând Guvernului să micșoreze taxele și impozitele plătite de salariații din România.

 Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că se caută banii necesari pentru rezolvarea problemelor legate de fiscalizarea uriașă a forței de muncă, dar singura modalitate identificată ar fi supraimpozitarea celor care au venituri mai mari. Așa-zisa impozitare progresivă, susținută de mai mulți ani de PSD, e prezentată ca fiind „echitabilă”, deși va egaliza doar sărăcia în rândul angajaților, luând mai mulți bani de la cei care produc mai mult. Singura măsură de sprijin pentru cei cu venituri foarte mici rămâne deducerea unor cheltuieli, însă până acum nu a dat rezultate semnificative.

Mesajul transmis de BNS guvernului nu a fost înțeles de miniștrii care au propus ca rezolvare o impozitare și mai mare a salariilor. Prin declarațiile pe care le-a dat ministrul Economiei, Radu Oprea, în acest context, nu a făcut decât să mai facă un pas către ceea ce contestă sindicaliștii, adică statutul salariaților din România de „cobai ai experimentelor fiscale”, pentru că propunerea de impozitare „progresivă”, cu procente mai mari pentru venituri mai mari, va fi un alt experiment nociv din această serie interminabilă.

Modul în care PSD a prezentat această idee creează falsa impresie că angajații cu venituri salariale mari ar plăti mai puțini bani la stat, deși cota unică de impozitare înseamnă doar procent egal, banii din taxe și impozite fiind automat mult mai mulți dintr-un salariu mai mare, comparativ cu salariile mici. Dar se dorește sărăcirea acelor angajați care au acum venituri mai mari, pe munca lor, prin creșterea procentului de impozitare, astfel încât să se egalizeze sărăcia și să se descurajeze orice inițiativă de a munci mai mult pentru a produce mai mult.

Exact față de aceste taxe și impozite mari pe salarii au protestat, ieri, sindicaliștii de la BNS, de la ora 10.00, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, iar de la ora 12.00, protestatarii au pornit în marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor.

Scăderea fiscalizării muncii

Cerința principală a sindicaliștilor este să nu mai fie 42% din veniturile salariale procentul din contribuții, taxe și impozite, nicidecum să crească diferențiat, pentru a-i sărăci inclusiv pe angajații cu venituri cât de cât decente. „Soluția” impozitării progresive înseamnă creșterea procentului plătit din salarii către stat. Singura posibilitate de a răspunde prin această soluție cerințelor protestatarilor ar fi păstrarea procentului actual pentru salariile foarte mari și scăderea progresivă a acestui procent pentru salariile mai mici, dar și astfel ar rămâne o impozitare enormă pentru cei care prin munca lor aduc bani la bugetul statului.

„Cerem reducerea fiscalității pe muncă în România. Suntem singura țară din Uniunea Europeană și din lume în care contribuțiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaților începând cu anul 2018. Cerem respect pentru muncă și pentru cei care muncesc. Avem cea mai ostilă piață de muncă în ceea ce privește dialogul social, iar angajații români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS. Sindicaliștii spun că exact această situație a dus la migrația masivă a forței de muncă din țara noastră în străinătate, unde lucrează pentru bani mai mulți circa 5 milioane de cetățeni români.

Miniștrii nu au timp de proteste, în plină campanie

După marșul din centrul Capitalei, sindicaliștii au fost invitați la discuții, la Ministerul Finanțelor. „Nu au fost negocieri. Doar i-am informat în legătură cu doleanțele noastre. Impozitarea progresivă nu este o soluție. Distribuția veniturilor salariale arată foarte prost, sunt foarte mulți angajați cu salariu minim, până la puțin peste media pe economie. Unde ar pune cota medie de impozitare? Teoretic ar trebui să fie trei trepte”, a declarat Dumitru Costin, pentru Jurnalul. De altfel, liderul BNS nici nu se aștepta să fie invitați protestatarii la negocieri cu Guvernul, așa cum este normal să se procedeze în asemenea situații, spunând că miniștrii sunt prea ocupați cu actuala campanie electorală și nu au timp pentru mișcările sindicale.

Simultan, la Guvern s-a dezbătut problema majorării salariului minim pe economie, dar s-a ajuns la concluzia că nu sunt bani. Creșterile salariale au fost cerute de Uniunea Europeană, pentru toate statele membre, dar România încă nu are soluții pentru a face aceste majorări.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: miting guvern salariatii bani