La cererea expresa a Bruxellesului, Romania va trebui sa renunte la ju-matate din zona viticola cultivata, in prezent, doar cu soiuri hibride, pentru a o inlocui cu tipuri de vita-de-vie acceptate in Uniunea Europeana. Asta nu va insemna insa o despar-tire totala de fraga si capsunica atat de indragite de consumatorii romani. Licorile preferate vor putea fi sa-vurate in continuare doar de cei care le produc pen-tru consumul propriu.
REPLANTARE. Exportator traditional de vinuri, Romania trebuie sa isi curete "ograda" de soiurile care nu sunt recunoscute in Europa |
Cand spui "Isabelle", ai sanse mari sa te gandesti la o fatuca gratioasa si cu parinti cam snobi. Nicidecum la un pahar racoros cu capsunica, soi de vin intrat in traditia mesei la romani. Cu toate acestea, Isabelle este "mama" capsunicii roz, soiul de vita-de-vie din care aceasta provine. Si, care trebuie musai eliminat de pe suprafetele viticole mari pana in 2015. Recomandate, autorizate, autorizate temporar, interzise. Asa suna clasificarea valabila in Uniunea Europeana a soiurilor de vita-de-vie in cultura. Pentru Romania, adoptarea acestor categorii inseamna ca soiurile hibrid, care acopera jumatate din suprafata viticola, trebuie inlocuite cu tipuri de vita-de-vie acceptate in Uniune. Asta inseamna despartirea de fraga si capsunica atat de indragite de consumatorii romani. Numai ca este un fel de "adio, dar raman cu tine", pentru ca, in anumite conditii, pana si soiurile hibrid vor mai putea fi, totusi, cultivate. REGULI EUROPENE. Vinul obtinut pentru consumul propriu nu este supus unor norme stricte dupa aderarea europeana, dincolo de anumite reguli de bun-simt ce tin de sanatatea consumatorului. Romanul va fi liber si dupa aderare, si dupa 2015 sa cultive in curte ce soi de vita-de-vie isi doreste. Nu o sa dispara, de pilda, zaibarul. Care, la rigoare, nu are decat 100 de ani pe pamant romanesc. Ce reglementeaza cu strictete Uniunea este soiul de vin cultivabil in Romania. Aici intra in scena soiurile hibrid. Mai precis, ele se pregatesc sa iasa din scena, pentru ca, pana in 2015, 30.000 de hectare cultivabile trebuie sa "gazduiasca" vita-de-vie autorizata in locul hibrizilor care cresc acum pe aceasta suprafata. In caz contrar, degeaba se poate lauda Romania ca este pe locul zece in lume la capitolul marime a suprafetelor viticole si a productiilor realizate, cata vreme 50% din suprafata va fi, ca in prezent, cultivata cu soiuri din care ies vinuri ce n-au ce cauta pe piata europeana. DE CE NU E BUN. Studii realizate in Uniunea Europeana au aratat ca vinul obtinut din hibrizi este slab calitativ si afecteaza sanatatea consumatorilor, se arata in documentatia provenita de la Delegatia Comisiei Europene in Romania. Deci, cata vreme soiurile hibrid nu sunt recunoscute drept producatoare de vin, asa cum este el acceptat si recunoscut in UE, ele trebuie inlocuite, pe suprafetele cultivabile, de soiuri nobile, recunoscute, ce produc vinuri cu care Romania poate iesi pe piata nationala, care, la momentul aderarii, va fi una cu piata europeana.
Citește pe Antena3.ro
PANA IN 2015. Othello sau Noah se va cultiva doar in curtea proprie, si nu pentru consumul larg |
VERDICT
|
Vinul la romani poate fi comparat cu ceaiul la japonezi. Chiar daca nu s-a impus pe plan international, practica obtinerii vinului in propria gospodarie este raspandita pe toata suprafata tarii si exista din perioada anterioara formarii poporului roman. Pentru romani, in sens traditional, vinul nu este un produs comercial care exprima o marca inregistrata, ci un element ritual. Trecand chiar peste rolul acestuia la slujbele crestine, vinul este bautura care se ofera oaspetelui in orice casa traditionala, ca semn de respect. Pentru gospodar mai inseamna si mandrie. Daca ii lauzi vinul unui roman, ii faci o mare cinste. Tot un semn poate fi si vinul de proasta calitate oferit oaspetelui. Atunci cand gospodarul vrea sa-si jigneasca musafirul, il poate servi cu un vin "de mana a doua", obtinut dintr-o recuperare a materiei prime care a servit la fabricarea vinului de calitate superioara. Toate aceste practici sunt frecvent intalnite astazi pe toata suprafata tarii, cu diferente specifice fiecarei zone. Vinul are rol de blazon pentru gospodar. (Anca Scarlat, antropolog cultural)
|
|
NU RATATI!
Cititi in Jurnalul National de maine despre animalele semisalbatice din anumite zone ale Deltei. Aflati de ce aceasta metoda de crestere a animalelor, practicata doar in Romania, nu este acceptata de normele din Uniunea Europeana. |