x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moartea rusoaicelor care au vazut ce nu trebuia

Moartea rusoaicelor care au vazut ce nu trebuia

19 Iul 2004   •   00:00

In urma cu aproape zece ani, pe malul Lacului Straulesti, anchetatorii au fost martorii unui spectacol macabru: trei tinere hacuite de cutit au fost gasite moarte, abandonate in stufaris.

O dimineata blanda de toamna. Lacul Straulesti era cunoscut ca fiind unul frecventat de pescari inraiti, chiar daca "balta" nu era prea darnica. Un astfel de pescar, cu unditele in spate, a trecut cu noaptea-n cap, la 10 septembrie 1994, prin stufaris si s-a impiedicat de un cadavru. De-atunci s-a si lasat de pescuit.
  • de ALINA COVACI, VASILE AFRASINEI

FILM HORROR. Omul s-a dus intr-un suflet sa anunte Politia. Au aparut criminalistii. Cadavrul prezenta grave leziuni de cutit. Era al unei tinere fete, ciopartita cu ferocitate. Cercetand imprejurimile, politistii aveau sa aiba parte de surprize neplacute. "Uite inca un cadavru" - s-a auzit strigand din stufaris. "Si eu am mai gasit unul", a venit raspunsul. Intamplarea incepea sa capete proportiile unui film horror. Nu mai vazuse Bucurestiul nici in vremea lui Ramaru trei femei spintecate, la un loc. Medicii legisti nu au putut stabili cu exactitate ora la care cele trei au fost ucise, dar cu aproximatie au stabilit ca ar fi murit cu 24-36 de ore inainte sa fie descoperite.

 

SEMNE DE INTREBARE. Bineinteles ca prima intrebare a fost: care este mobilul triplului asasinat? Trei tinere omorate cu bestialitate. La fata locului au fost gasite pete de sange, au fost ridicate fire de par, nasturi, cioburi de sticla si bucati de plastic, nimic insa care sa duca la criminal. Prima pista li s-a aratat anchetatorilor cand au buzunarit cadavrele. Una dintre cele trei fete, a carei identitate nu era inca stiuta, era imbracata intr-un trening de fas. In buzunarul acestui trening au fost gasite sase bancnote a cate o suta de forinti. In acest moment era clar ca fetele ori erau unguroaice, ori veneau din fosta Uniune Sovietica. Era notoriu ca, la acea vreme, rusoaicele misunau prin Romania, in drum spre Ungaria, tara ce tocmai aspira la titlul de "capitala europeana a sexului".

 

IDENTIFICAREA. Cel mai greu moment pentru anchetatori a fost sa dea victimelor un nume. O identitate. Desi petrecusera pe malul baltii mai putin de doua zile, rozatoarele lacome le facusera fetele de nerecunoscut. In timp ce politistii tatonau zadarnic diverse piste, cercetand putinele urme de fata locului, reputatul antropolog Cantemir Riscutia, colaborator de marca al Politiei Romane, a refacut cu exactitate portretele celor trei victime. Primul pas fusese facut. Apoi, o echipa de politisti a plecat la Budapesta avand in bagaj reconstituirea probelor, hainele victimelor, fotografiile cu manechine. Politaii unguri aveau de pe-atunci bine pus la punct sistemul de supraveghere a strainilor cu ocupatii dubioase. A urmat scormonirea prin cartoteci si rezultatul pozitiv: Ala Potapova, Janina Malenkova si Alexandra Kondraptcenko, trei tinere din Ucraina si Rusia, se aflau in evidentele politiei ungare ca prostituate. Imediat dupa aflarea identitatii celor trei, au fost anuntate familiile acestora, care au venit sa ridice cadavrele.

 

MARTORI INCOMOZI. Asadar, pasul cel mai important a fost facut. Dar mobilul triplului asasinat tot nu fusese aflat. Avansand cercetarile pe teritoriul Ungariei, anchetatorii au fost informati ca, numai cu cateva zile inainte de uciderea celor trei, in Budapesta, s-a petrecut un eveniment sangeros. O grupare de ucraineni a fost atacata cu arme in mijlocul orasului de o banda rivala, formata din rusi si ucraineni.

 Din investigatiile autoritatilor judiciare ungare a rezultat ca ambele grupari incercau sa stapaneasca piata prostitutiei din Budapesta si zona Balaton. Cele trei - Potapova, Malenkova si Kondraptcenko - se aflau sub supravegherea si "protectia" primei grupari. Adica, a pestilor care au pierdut meciul cu rivalii. Din banda lor, "curatata" cu automatul Kalasnikov, nu a supravietuit decat o singura persoana. Anchetatorii romani estimeaza ca fetele au fost martore la eveniment si, pentru ca persoanele din tagma lor au defectul limbutiei, au fost lichidate.

 

DESCOTOROSIREA

Pentru Romania anului 1994, un astfel de asasinat era ceva neobisnuit. Autoritatile judiciare aveau legaturi prea slabe cu exteriorul. Crima transfrontaliera era, la vremea respectiva, o lectie care de-abia se invata. Triplul asasinat de la lacul Straulesti nu poate fi privit ca o executie, ci ca o descotorosire de niste persoane care, la un moment dat, vazusera si auzisera prea multe. Pentru aceasta treaba murdara s-a ales un teren neutru: Romania. Putea fi orice alta tara. In ceea ce-i priveste pe ucigasi, este putin probabil ca ei sa mai plateasca pentru aceste crime. Sunt date, insa, ca unii dintre ei au platit deja, pentru alte fapte.

 Toamna anului 1994 a fost una proasta pentru prostituatele bucurestene. S-au zburatacit cu toate, care incotro, pentru mai multe saptamani. Camionagiii turci au suferit cumplit fara insotitoarele de pe Soseaua de Centura. Dupa un timp, insa, lucrurile au reintrat in normal.

×
Subiecte în articol: special