Vaduva Tanta Soc, din Carna, Macesul de Jos, a trait luni o dubla trage-die. Taman cand isi plan-gea in tabara de sinistrati bruma de avere ruinata de ape, femeia a primit crunta veste a mortii propriului fiu: SPP-istul Ion Soc. Soferul regal a fost descoperit impuscat in sediul Palatului Elisabeta. Autoritatile merg pe varianta sinuciderii, desi aceasta ar fi atipica. Apa-rent nu s-a gasit nici un motiv, iar "sinucigasul" nu a la-sat nici un bilet. El si-ar fi luat viata tocmai cand mama lui avea mai mare nevoie de ajutor.
1 Mai, zi de relas. Petreceri in Parcul Herastrau, la Muzeul Satului. In dupa-amiaza acelei zile, zidurile Palatului Elisabeta s-au cutremurat nu de veselie, ci de zgomotul unei impuscaturi. Pe care n-a auzit-o insa nimeni.
La ora 18:00, soferul Regelui, SPP-istul Ion Soc, a fost gasit mort. Mama lui, vaduva Tanta, a aflat vestea naprasnica in timp ce-si plangea bruma de avere pe cale de a fi inghitita de apele revarsate la Carna.
Firul vietii plutonierului major SPP Ion Soc, din cadrul UM 0507, a fost rupt la 37 de ani. De un glont. Moartea a pornit dintr-un pistol de calibrul 9 mm, marca Jericho si l-a gasit pe tanarul barbat pe patul camerei de schimb a Corpului de Garda ce pazea Palatul Elisabeta. Era soferul Regelui. Impuscatura n-ar fi auzit-o nimeni, nici unul dintre toti cei insarcinati cu paza Palatului Regal.
PISTOLUL DIN MANA. Ion Soc a fost gasit decedat de colegul sau de "obiectiv", lt. col Doru Colgiu. Era ora 18:00. "Zacea pe patul din anexa 2 a Corpului de Garda. Era culcat pe spate cu antebratele indoite spre cap. Mana dreapta ii cazuse pe piept. In ea avea pistolul. Un Jericho de calibrul 9. Era armat", ne-au povestit surse judiciare.
IMPUSCAT IN GURA. La fata locului s-a deplasat echipa de specialisti criminalisti insotiti de procurorul militar Marian Tudor si medicul legist Maria Tudor. Autoritatile fusesera anuntate cu o intarziere de 55 de minute de la descoperirea cadavrului. "In crestetul capului, spre stanga se vedea o plaga «stelata» cu un diametru de 2,5 centimentri. Pe acolo a iesit glontul. Fusese impuscat in gura. Semnele mortii reale erau prezente: rigiditatea generalizata era instalata la toate segmentele." Surse apropiate anchetei ne-au declarat ca, potrivit acestor semne de rigiditate, moartea ar fi putut interveni cu cel mult patru ore inainte de controlul medicului legist. Ultima oara, Ion Soc a fost vazut in viata cu o ora si jumatate inainte de a fi descoperit mort. Pe la 16:30, l-a vazut un coleg intrand in camera de schimb. El era de serviciu.
Familia regala nu s-a implicat, nu a dat ochii cu vreun criminalist sosit la Palat pentru primele verificari, potrivit anchetatorilor.
CE A SPUS SPP? "Subofiterul Ion Soc a fost gasit impuscat in Camera de schimb de tura de la Palatul Elisabeta. Era conducator auto in garda Regelui si lucra in cadrul SPP din anul 1997", ne-a precizat purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan One. Procurorii ne-au spus ca Soc lucra la Palat doar de o luna, cu dubla misiune de sofer, si de asigurare a pazei, motiv pentru care el avea un pistol in dotare. Este divortat si tata a unui copil de patru ani. Sotia si fiul sunt plecati definitiv in Italia, potrivit SPP. Conform anchetatorilor insa, fosta nevasta s-ar afla prin Spania "la cules de capsuni".
MOARTE SUSPECTA. Anchetatorii Parchetului Militar Teritorial Bucuresti au audiat ieri mai multi colegi de-ai victimei, membri ai corpului de SPP-isti insarcinati cu paza Regelui si a Palatului Elisabeta. Vor audia azi si niste prieteni de-ai lui Ion. Procurorii verifica toate ipotezele posibile, chiar daca din primele verificari varianta cel mai clar conturata ar fi cea a sinuciderii. Nu s-a gasit totusi nici un bilet de ramas bun. Desi nimic nu justifica un asemenea gest ireparabil, anchetatorii cauta un motiv posibil care sa-l fi putut determina pe SPP-ist sa-si ia viata. Pana aseara ei nu aveau insa "mobilul" nici al sinuciderii, nici al unei eventuale crime. "Nu am gasit inca nici un motiv. In ziua mortii a stat de vorba cu mama lui, la telefon, jumatate de ora. Vom avea o discutie cu ea asta-seara (n.r. - ieri)", ne-a spus prim-procurorul sef Mihai Daniel.
MAMA SINISTRATA. Tanta Soc este vaduva de anul trecut si, de luni, sinistrata din Carna, Dolj. Riscul revarsarii apelor peste
casa ei au "aruncat-o" la adapostul campurilor de langa Rast, in tabara de sinistrati chiar in ziua tragediei, conform anchetatorilor. Jelania pentru bruma de avere ruinata de ape i-a fost curmata de vestea mortii propriului sau fiu. Sa moara pe loc si nu alta cand colegii lui Ion de la SPP i-au dat vestea cat de "bland" poti spune asa ceva unei mame. Femeia a fost luata din tabara si transportata ieri la Bucuresti. Necazul abatut asupra mamei victimei nu pare a fi considerat motiv de sinucidere. "Daca ai o mama sinistrata te duci si o ajuti, nu te sinucizi!", ne-au declarat surse apropiate anchetei.
Nenorocire: sinistrata si cu fiul mort
|
|
LACRIMI. Matusa SPP-istului s-a oprit in fata casei parasite si a povestit reporterilor Jurnalului cate ceva despre Ion
|
Un steag negru flutra la coltul casei Tantei luâ "Cidu". Acum un an, cand i-a murit sotul, femeia nu se gandea ca nu va scoate panza de doliu la implinirea anului. Moartea fulgeratoare a fiului ei a lasat-o fara un sprijin in calea apelor, acum la batranete.
Aseara, fiul Sandei lui Maidan a deschis radioul si a auzit ca varul lui a murit impuscat. A zis rudelor si vestea s-a imprastiat ca fulgerul printre satenii din Carnam, de unde e baiatul de loc. "M-a sunat mama lui Ion pe la 1 noaptea si mi-a spus Nelutu este mort", spune Daniela, fina femeii care a ramas sa-i pazeasca casa, caci mama s-a dus la Bucuresti dupa fiul ei. Fina spune ca chiar in ziua mortii baiatul si-a sunat mama, de doua ori, si pe nasa-sa. Pentru sinistratii din Carna, nenorocirea care s-a abatut peste familia Soc este de neexplicat. "Zic Doamne fereste, ca dupa ce ca esti sinistrat, sa mai fi si asa nenorocit", spune o consateanca stirba si cu ochelari, exilata la Goicea. Lantul nenorocirilor care s-a abatut pe capul Tantei luâ "Cidu", cum o stiu satenii pe mama lui Ion Soc, a inceput cu un an in urma: atunci i-au murit niste nepoti intr-un accident de masina si asta-vara si-a ingropat sotul, bolnav de plamani. "Mai avea saraca si ea un sprijin, spune matusa baiatului, Sanda lui Maidan. Era baiat cuminte, muncitor, slabut si oaches, semana cu taica-su, zice batrana, cu lacrimile innodate in barba". Ion Soc nu venea des la casa parinteasca. "Era maior, avea raspunderi, ca a facut doua facultati", completeaza un barbat din poarta casei, si el o ruda indepartata. Printre rude umbla vorba ca Nelu s-ar fi sinucis din cauza nevestei dintai, o bucuresteanca. "I-a luat copilul de 5 ani si a plecat in alte tari. Dupa aia ii cerea pensie alimentara mai mult de 3 milioane si el nu mai avea. De-aia, cica, s-a ajuns aici", spune matusa baiatului. Nelu urma sa se casatoreasca a doua oara cu o fata dintr-un sat invecinat.
Pe la casa parinteasca Nelu n-a mai dat de multa vreme. Mama sa locuia intr-o casa din Carna impreuna cu fratele lui Nelu, de 31 de ani, despre care lumea a auzit ca o mai batea. La casa unde a copilarit Ion Soc, vopsita in verde si galben si cu fantanita in curte, se poate ajunge numai cu camionul militar sau cu barca. Cate un satean mai curajos mai trece cu caruta prin apele de un metru jumateâ. Un var de-al lui Nelu ne-a dus cu caruta pana la casa parinteasca, aflata intr-un loc unde apele nu ajunsesera inca. "Nu l-am mai vazut de doi ani, dar nu ne asteptam la una ca asta", zice varul Ovidiu. Ciuda rudelor este ca nu-l pot aduce pe "baiat" sa-l ingroape in cimitirul din sat. "Sa speram ca o ajuta armata la inmormantare, ca maica-sa, saraca, e suflet calator. Nu mai are de unde. Doar sa-l puna pe o pluta pe apa asta", clatina din cap Daniela. (
Ionela Gavriliu)
Sinuciderea este varianta primelor investigatii medicale
Doctorul Salem Abdo (foto), medic-sef legist in cadrul Institutului National de Medicina Legala (INML), este cel care a efectuat ieri autopsia in cazul subofiterului SPP Ion Soc. "Moartea a survenit in urma impuscarii. A fost un singur glont. Impuscat in cerul gurii, glontul a iesit prin crestetul capului", ne-a declarat ieri legistul Salem, imediat dupa ce a iesit din sala de autopsie.
MAI INTAI A MANCAT. Sursa citata ne-a precizat ca in stomacul victimei au fost gasite resturi de mancare in stadiu incipient. "Cred ca mancase cu doua-trei ore in urma. Sau poate doar cu una. Asteptam analizele de laborator. S-au prelevat urme pentru alcoolemie, toxicologice si altele. Nu avea nici un alt semn de violenta, din care sa reiasa ca s-ar fi luptat cu cineva."
SANATOS TUN. Medicul-sef Salem ne-a precizat ca starea de sanatate a lui Ion Soc nu putea constitui un eventual motiv de sinucidere. "Nu suferea nici de cancer, nici de o alta boala grea sau mai putin grea. Era sanatos tun. Nu ne putem inca pronunta daca a fost sinucidere sau daca a fost executat. Procurorii sunt cei care spun asta! Noi asteptam rezultatele examenului criminalistic pentru a vedea daca pe mana dreapta a victimei exista urme de tragere." Cateva ore mai tarziu, directorul general al INML, Dan Dermengiu, dadea varianta sinuciderii ca fiind cea mai probabila: glontul a perforat baza craniului, a traversat emisferul cerebral stang, a perforat calota craniana si a iesit. (
Violeta Fotache)
Calea diplomatica: tacerea!
|
NIVEL INALT. Insemnele regale ale Palatului care "a vazut multe" |
Moartea subofiterului SPP Ion Soc ridica mai multe semne de intrebare. E adevarat, omul avusese mari greutati in ultima vreme, cum ar fi fost divortul, plecarea unicului copil in strainatate, moartea tatalui sau faptul ca viitura din Dolj a luat pe sus casa batranei sale mame.
INEXPLICABIL. Totusi, atipic pentru un sinucigas, nu a lasat un bilet prin care sa-si explice gestul, iar impuscatura nu a fost auzita de nimeni. Este greu de crezut ca alaltaieri, in jurul orei 18:00, cand se presupune ca s-a petrecut incidentul, pe langa sala de schimb de la Palatul Elisabeta nu era nimeni. Palatul este pazit in permanenta de profesionisti ai SPP, care ar trebui sa reactioneze la orice zgomot suspect. Nu ne explicam de ce omul care pazea poarta, de exemplu, nu a auzit cum si-a tras un glonte-n cap colegul sau detasat ca sofer la Casa Regala. Am incercat sa luam legatura cu reprezentanti ai Casei Regale, ai suveranului Mihai I care sa ne clarifice unele nelamuriri, mai ales ca, dupa unele zvonuri soferul de 37 de ani ar fi avut o relatie amical-apropiata cu Printul Radu de Hohenzollern-Veringen. Ne-am lovit de un zid al tacerii.
INTERZIS! Nu ni s-a permis accesul la locul crimei si nici sa stam de vorba cu eventualii martori ai incidentului, cu cei care se aflau in zona cand acesta s-a produs. Mai intai, o doamna sau domnisoara secretara, Oana Carbunescu, ne-a zis in maniera primarului Vanghelie: "Informatiile pe care dumneavoastra le solicitati nu vi le pot da. Asteptati un comunicat, daca va fi sau luati legatura cu SPP-ul, biroul de presa." Apoi, la insistentele noastre, a fost pasata la telefon o entitate superioara, secretara-sefa, ceva, doamna Constanta Iorga. Aceasta, cu un glas de tonomat nefericit, ne-a raspuns la orice fel de intrebare cu aceeasi fraza: "Stimate domn, este o ancheta in curs de desfasurare la SPP, vorbiti cu dansii despre acest nefericit incident. Subofiterul era salariatul lor, nu al nostru. Nu avem nimic de comentat."
Am incercat sa-i explicam doamnei ca nu e nimic ilegal daca ne lasa sa vorbim cu salariatii Casei Regale care se aflau in zona. Raspunsul a venit lapidar: "Nu se afla nimeni in zona!". Dupa asta, dna Iorga mai-mai ca ne-a trantit telefonul. (
Toma Roman jr)
Palatul care "a vazut multe"
Palatul Elisabeta a fost construit in 1936, pentru Principesa Elisabeta, al doilea copil al cuplului princiar Ferdinand si Maria, care s-a nascut in 1894. Dispune de o suprafata construita totala de 1.645 de metri patrati si de un
teren de 12.977 de metri patrati. A fost construit intr-o zona prea putin accesibila populatiei, in apropiere de actualul Muzeu al Satului, iar vegetatia care l-a inconjurat a reprezentat un permanent atu, fiind preferat pentru linistea sa. Printesa Elisabeta s-a casatorit in 1921 cu Regele George al II-lea al Greciei, de care a divortat in 1934. Dupa moartea acestuia, Elisabeta s-a intors in tara. La 4 ianuarie 1948 a plecat impreuna cu familia regala in exil. S-a stabilit pe Coasta de Azur, unde si-a castigat painea dand lectii de pian si s-a stins din viata la 15 noiembrie 1956, la 62 de ani.
ABDICAREA. Intr-unul dintre saloanele Palatului, Regele Mihai I a fost fortat sa semneze actul abdicarii in seara zilei de 30 decembrie 1947.
Datorita actului de la 23 august 1944, razboiul antihitlerist a fost scurtat cu sase luni. Castigand teren in Romania, Rusia si-a impus un guvern in frunte cu Petru Groza, Regele fiind in total dezacord. Cand comunistii si-au intarit indeajuns pozitia, au facut presiuni asupra Suveranului sa paraseasca tronul, primul-ministru, Petru Groza si secretarul general al partidului, Gheorghe-Gheorghiu-Dej, santajandu-l pe Rege, la 30 decembrie, ca, daca nu iscaleste abdicarea in acea noapte, vor fi omorati 1.000 de studenti arestati pentru ca manifestasera in favoarea Regelui. In aceasta situatie grava, Mihai a spus: "Nu va curge sange din pricina mea!", si a semnat abdicarea. Dupa cateva zile, insotit de Regina-mama Elena, Ileana si Elisabeta, regele paraseste tara. In noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1948. Toate acestea s-au petrecut in Palatul Elisabeta. Dupa plecarea familiei regale, imobilul a devenit casa de protocol a noii puteri. Prin anii â70 a fost folosit de armata, in aceasta perioada facandu-se o renovare generala a palatului. Dupa aceea, pana la evenimentele din 1989, a avut statut de casa de oaspeti, protocol gradul "0" pentru presedintii de state.
OASPETI DE SEAMA. Printre cei care au locuit in aceasta casa au fost: Regele Juan Carlos al Spaniei, presedintele Suharto al Indoneziei, care a daruit si un set de mobila pentru Palat, mobila care se poate vedea si acum in unul dintre apartamente; Charles de Gaulle, pentru care a trebuit sa se faca un pat de comanda din cauza staturii sale, iar ultimul care a locuit inainte de 1989 a fost secretarul general al Partidului Comunist din RDG, Erick Honeker.
Dupa evenimentele din 1989, Palatul a trecut la Ministerul Culturii, infiintandu-se Clubul Domus, club pentru oameni de arta si cultura, devenind pe parcurs casa de oaspeti. Regele Mihai a revenit in mai 2001 in acest Palat, la aproape 55 de ani dupa ce a semnat abdicarea, sub amenintarea armei, in biroul de lucru de aici. La sosirea sa la Palat, Regele spunea: "Cei care au provocat aceasta chestiune nu mai sunt. Culmea, ca sa fie asa, eu sunt singurul care a mai ramas", facand referire la actul abdicarii. "Este un loc destul de trist", a mai spus Majestatea Sa. (
Loreta Popa)