x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moldomin, un scandal cu implicaţii internaţionale

Moldomin, un scandal cu implicaţii internaţionale

de Mircea Opris    |    26 Mar 2012   •   09:10
Moldomin, un scandal cu implicaţii internaţionale

Societatea de extractii si prelucrare Moldomin Moldova Noua, din Caras-Severin, este obiectiv de interes national. Asta pentru ca detine 30% din rezervele de cupru ale Romaniei si incadrata la "obiective strategice'. Privatizarea societatii a declansat un razboi intre afaceristii locali, cumparatorul elvetian Mineco AG si institutiile statului roman.

Prima victima a acestu razboi a fost judecatorul Catalin Serban, vicepresedinte al Curtiide Apel Timisoara. Arestarea sa este doar primul act dintr-o combinatie in care vor cadea mai multe capete de magistrati si politicieni, care au incercat, iar unii au si reusit, sa profite de pe urma tranzactiei, incasand bani negrii. Afaceristi rusi, sub umbrela unor firme cu sediul in Elvetia, pun mana pe resursele romanesti din judetus Caras-Severin, cu complicitatea sarbilor dar si a unor magistrati, politicieni si fosti ofiteri romani.

Oficial, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca s-a autosesizat in cazul magistratului, care provine din Resita si are legaturi vechi cu politicienii si afaceristii locali din Caras-Severin. Legaturile explica si rapida sa ascensiune ca presedinte al Curtii de Apel Timisoara, unde a fost promovat, ca si alti magistrati sau functionari ai statului pe filiera vicepresedintelui PDL, Sorin Frunzaverde. In realitatea insa, nu DNA s-a autosesizat. Serviciile romanesti de informatii, in colaborare cu cele din serbia au monitorizat aceasta privatizare de mai bine de un an de zile. Sesizarea a venit de fapt de la una dintre cele mai puternice case de avocatura din Bucuresti, care asigura consultanta legala pentru autoritatea guvernamentala in privatizarea mai multor companii din domeniul neferoaselor, printre care Moldomin SA, Cuprumin SA, Minvest SA, Minbucovina SA, Remin SA, Baita SA. Firma de avocatura a fost cea care a sesizat sarabanda spagilor si a traficului de influenta in cazul companiei de exploatare de la Moldova Noua.

Dupa arestarea magistratului, trei judecatori care au solutionat recursurile prin care ANAF cerea anularea procedurilor de vanzare a Moldomin, dosare pentru care judecatorul Catalin Serban a cerut mita 60.000 de euro, au fost chemati la audieri. Judecatorii Florin Motiu, Anca Buta si Petruta Micu, trebuie sa se prezinte la DNA Bucuresti, luni dimineata. Razvan Zavaleanu, managerul casei de insolventa RTZ & Partners, acuzat ca a planificat mituirea vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara a fost si el chemat pentru audieri la DNA. In replica, managerul RTZ & Partners IPURL Cluj-Napoca, Razvan Zavaleanu, sustine ca nu a stiut niciodata de existenta vreunei discutii referitoare la cumpararea sentintelor de la Curtea de Apel Timisoara.

Acesta este doar inceputul. Firma elvetiana este controlata de cativa cetateni sarbi, astfel ca operatiunile de filaj si supraveghere s-au desfasurat atat pe teritoriul Romaniei, cat si al Serbiei, acolo unde a avut loc preluarea celor plicului cu cei 50 de mii de euro. Banii au fost primiti de la doi afaceristi elvetieni de origine sarba, in localitatea Biserica Alba, Serbia. Ca in filmele cu mafioti, directorul Moldomin Moldova Noua, Iacob Chisarau s-a deplasat in Serbia impreuna cu seful politiei din Moldova Noua, Nicolae Sava.
Aceasta explica si ajutorul pe care gruparea din care facea parte judecatorul Catalin Serban si Iacob Chisarau, directorul Moldomin SA, au apelat la serviciile unui fost ofiter SIE.

Marian Mihaila, fost ofiter de Securitate si SIE, prorector al Universitatii "Eftimie Murgu' din Resita, este coleg de loja masonica si om de incredere al liderului PDL Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, supranumit "Ayatollah-ul'. Fostul ofiter avea sarcina ca planul de preluarea Moldomin de catre firma elvetiana sa devina realitate. Ceea ce se traduce prin ajungerea societatii sub un control discret al intereselor ruse, via cetatenii sarbi, mascate in investitii elvetiene. Acelasi lucru s-a intamplat in cazul unei alte societati importante din Caras Severin, fostul UCMR, a ajuns sub controlul unei alte firme elvetiene, INET AG, controlata de oameni de afaceri rusi.

In spatele firmei elvetiene se afla Bogdan Buzaianu, cunoscutpentru afacerile sale cu energie facute prin Energy Holding, tot prin intermediul lui Marian Mihaila, omul lui Frunzaverde.
Cei din SRI au fost nevoiti ca spaga sa treaca granita, pentru a se putea realiza flagrantul. Mai mult, judecatorul a sunat sa se intereseze de spaga, chiar din casa Ancai Buta, unul dintre membrii completului care a judecat procesul Moldomin. Pentru ca mita intarzia sa vina, Catalin Serban i-a esplica si lui Marian Mihaila, fost ofiter SIE si omul de legatura dintre Serban si Chisarau, ca banii trebuie sa ajunga. "Sunt presat si eu la randul meu de altii si, daca nu rezolvam, atunci nu mai pot apela", a spus Catalin Serban, potrivit inregistrarilor realizate de SRI. Intr-un final, banii au ajuns, dar toata "tranzactia" s-a realizat sub ochii SRI si ai procurorilor, iar judecatorul Catalin Serban a fost arestat preventiv.

La elucidarea cazului au pus umarul si cei de la ANAF. Documentul emis de Curtea de Apel Bucuresti arata ca tot acest scandal de coruptie de la Curtea de Apel Timisoara a inceput in momentul in care ANAF, prin Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin, a cerut anularea procedurilor de vanzare a Moldomin catre Mineco AG si inlocuirea lichidatorului judiciar RTZ & Partners IPURL Cluj-Napoca. Contestatiile ANAF au fost respinse de judecatorul sindic de la Tribunalul Caras-Severin.

Potrivit procurorilor, in ciuda victoriei din prima instanta, directorul Moldomin, Iacob Chisarau, managerul RTZ & Partners IPURL Cluj-Napoca, Traian Razvan Zavaleanu si reprezentantii Mineco AG in Romania, au trait permanent cu teama ca la Curtea de Apel Timisoara recursurile ANAF vor fi admise, scazand considerabil perspectivele ca societatea elvetiana Mineco AG sa intre pe piata de profil din Romania. Acesta a fost motivul principal pentru care cetatenii sarbi care controleaza Mineco Ag au fost de acord sa plateasca cei 50 de mii de euro. O suma infima pentru o miza precum resursele de cupru detinute de companie.

Pe langa audierile de la DNA, mai multe persoane din politica, magistratura si politie vor fi anchetate in acest caz. Procurorii au o lista lunga cu persoane implicate, care faceau presiune chiar pe judecatorul corupt Catalin Serban. Presiunile despre care vorbeste in interceptarile SRI se refera la cateva personaje-cheie din administratia caraseana dar si de la Bucuresti.

×