x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Monarhia - punct si de la capat...

Monarhia - punct si de la capat...

de Loreta Popa    |    10 Mai 2006   •   00:00
Monarhia  -  punct si de la capat...
REGALITATE
De la 1866 pana in 1947. Patru suverani ai Romaniei moderne. Personalitati diferite, cu un rol esential in istoria tarii. Dintre cei patru, Regele Mihai I continua sa fie un capitol de istorie vie.

Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I. Patru regi care s-au straduit sa impuna tarii pe care au slujit-o un caracter democratic si o buna raportare la valorile lumii apusene.

Sub Carol I, 10 Mai a fost o sarbatoare care crestea an de an. Sub ceilalti regi n-a mai avut aceeasi stralucire. Cele mai spectaculoase serbari de 10 Mai au fost cele din 1881, cand a fost proclamat regatul, si cele din 1906, la 40 ani de domnie a lui Carol I si la 25 ani de la proclamarea regatului. S-a incercat o reintoarcere la semnificatia simbolica a lui 10 Mai dupa al doilea razboi mondial, cand monarhia in Romania incepea sa fie pusa in pericol. Ca un fel de scut de aparare. Cand a fost inlaturata monarhia, in 1947, a cazut si 10 Mai din calendarul zilelor de sarbatoare al romanilor. Orice sfarsit ofera totusi sansa de a o putea lua de la capat.

LANSARE. In Sala Mare a cladirii CEC a avut loc luni, 8 mai, lansarea albumului "Palatul Elisabeta", in prezenta MS Regele Mihai, MS Regina Ana, ASR Principesa Margareta si AS Principele Radu. Prefatat de ASR Principesa Margareta, albumul cuprinde o prezentare completa, in text si imagini, a Palatului Elisabeta, resedinta de stat a Familiei Regale de azi. Autorul, AS Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen, considera palatul proiectat in anii 1930 de tanarul arhitect Marcu un loc incarcat de simboluri ale trecutului si prezentului deopotriva. In paginile albumului, AS Principele Radu ii evoca pe membrii de altadata ai Familiei Regale, de la Regele Carol I pana la Regina-mama Elena, dar ii prezinta si pe cei de azi. Acest superb album cu fotografii color realizate de Serban Bonciocat apare intr-un an marcat de aniversarea a patru evenimente-cheie: 140 de ani de la fondarea dinastiei regale romane (venirea pe tron a Domnitorului Carol I, 10 mai 1866), 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei (10 mai 1881), 100 de ani de la Expozitia Nationala Romana (6 iunie 1906), 85 de ani ai MS Regelui Mihai I (25 octombrie 2006). Lansarea a fost deschisa cu intonarea imnului national al Romaniei in Sala Mare a Palatului CEC. Regele Mihai, Regina Ana, altetele sale regale au semnat un panou pe care este reprodusa o emisiune filatelica aniversara lansata de Romfilatelia, care va ramane in Sala Mare a CEC.

VALOARE. Palatul Elisabeta, o institutie care nu reprezinta alternativa la nimic

SONDAJ. Un sondaj de opinie realizat de Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje cu ocazia implinirii la 10 mai a 140 de ani de la fondarea Casei Regale, dat publicitatii de Rompres, releva ca 71,31% dintre romani cred ca tara noastra va deveni membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. "Institutul a incercat sa vada ce fel de valori crede natiunea romana ca intruchipeaza Familia Regala si cele patru care au iesit au fost mandria nationala, continuitatea, identitatea nationala si traditiile romanesti. La intrebarea in ce masura Casa Regala poate fi utila Romaniei in viitor, raspunsurile populatiei, din toate mediile sociale, au fost ca 66% dintre romani cred ca Familia Regala trebuie sa fie si mai implicata in democratizarea Romaniei. Cum va raspunde familia regala acestei dorinte a romanilor? In urmatorii 140 de ani vom face acelasi lucru, eu pot garanta pentru cel putin 33-35 de ani de acum inainte", a mai explicat Principele Radu, permanent secondat de ASR Principesa Margareta.

LECTIE
"Palatul Elisabeta reprezinta una dintre cele mai frumoase institutii pe care Romania, care primeste de ani intregi lectii de la Europa si de la lume, le aduce inapoi Europei. O institutie care de cinci ani nu reprezinta alternativa la nimic"
Principele Radu de Hohenzollern
Sigmaringen
STRATEGIE
"Albumul nu este unul inocent, ci unul strategic. El este scris nu ca un exercitiu de literatura, ci ca un exercitiu patriotic. Romania nu poate fi puternica in viitor decat daca are o puternica securitate nationala"
Principele Radu de Hohenzollern
Veringen

Emotii la ceas aniversar


La eveniment au luat parte numeroase personalitati printre care Iolanda Balas Sotter, Oana Pellea, Ilinca Tomoroveanu, Ion Caramitru, care au primit cu bucurie sa ne ofere cate o scurta declaratie. "Nu puteam sa nu onorez aceasta invitatie si pentru ca Familia Regala, prin Majestatea Sa Regele Mihai, si mai tarziu, prin Principesa Margareta, ne-a oferit pe parcursul timpului un ajutor nepretuit. Terenul pe care se afla acum Stadionul Tineretului a fost daruit de Majestatile lor in urma cu mult timp, dar nu chiar atat de mult incat sa uitam", ne-a declarat Iolanda Balas Sotter. "Am venit aici cu bucurie sa fac o plecaciune Majestatilor Lor atat din partea mea, cat si a parintilor mei. Da, sigur in copilarie mi s-a povestit despre manifestarile de la 10 Mai. Mai mult, mama mea se juca cu Majestatea Sa, Regele Mihai, cand erau foarte mici", ne-a declarat si Oana Pellea (foto). "Vreau sa va spun ca sunt intotdeauna foarte emotionata cand vin la CEC pentru ca tatal meu a fost directorul general al CEC pana in 1947. In muzeul CEC exista stampila lui, deci cumva vin ca acasa. Sunt mandra cand se intampla evenimente de felul celui de astazi", afirma vizibil emotionata Ilinca Tomoroveanu. "Ma bucur ca am putut sa particip la acest eveniment, insa nu am putut sa imi retin un zambet trist pentru ca a trebuit sa treaca 16 ani pana la acest moment. Am imbatranit cu 16 ani, am pierdut 16 ani. Am fost primul, imediat dupa revolutie, care a spus ca singura optiune pentru Romania ramane monarhia", a spus si Ion Caramitru.
×
Subiecte în articol: special mihai principele radu regele mihai