REGALITATE
De la 1866 pana in 1947. Patru suverani ai Romaniei moderne. Personalitati diferite, cu un rol esential in istoria tarii. Dintre cei patru, Regele Mihai I continua sa fie un capitol de istorie vie.
Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I. Patru regi care s-au straduit sa impuna tarii pe care au slujit-o un caracter democratic si o buna raportare la valorile lumii apusene.
Sub Carol I, 10 Mai a fost o sarbatoare care crestea an de an. Sub ceilalti regi n-a mai avut aceeasi stralucire. Cele mai spectaculoase serbari de 10 Mai au fost cele din 1881, cand a fost proclamat regatul, si cele din 1906, la 40 ani de domnie a lui Carol I si la 25 ani de la proclamarea regatului. S-a incercat o reintoarcere la semnificatia simbolica a lui 10 Mai dupa al doilea razboi mondial, cand monarhia in Romania incepea sa fie pusa in pericol. Ca un fel de scut de aparare. Cand a fost inlaturata monarhia, in 1947, a cazut si 10 Mai din calendarul zilelor de sarbatoare al romanilor. Orice sfarsit ofera totusi sansa de a o putea lua de la capat.
LANSARE. In Sala Mare a cladirii CEC a avut loc luni, 8 mai, lansarea albumului "Palatul Elisabeta", in prezenta MS Regele Mihai, MS Regina Ana, ASR Principesa Margareta si AS Principele Radu. Prefatat de ASR Principesa Margareta, albumul cuprinde o prezentare completa, in text si imagini, a Palatului Elisabeta, resedinta de stat a Familiei Regale de azi. Autorul, AS Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen, considera palatul proiectat in anii 1930 de tanarul arhitect Marcu un loc incarcat de simboluri ale trecutului si prezentului deopotriva. In paginile albumului, AS Principele Radu ii evoca pe membrii de altadata ai Familiei Regale, de la Regele Carol I pana la Regina-mama Elena, dar ii prezinta si pe cei de azi. Acest superb album cu fotografii color realizate de Serban Bonciocat apare intr-un an marcat de aniversarea a patru evenimente-cheie: 140 de ani de la fondarea dinastiei regale romane (venirea pe tron a Domnitorului Carol I, 10 mai 1866), 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei (10 mai 1881), 100 de ani de la Expozitia Nationala Romana (6 iunie 1906), 85 de ani ai MS Regelui Mihai I (25 octombrie 2006). Lansarea a fost deschisa cu intonarea imnului national al Romaniei in Sala Mare a Palatului CEC. Regele Mihai, Regina Ana, altetele sale regale au semnat un panou pe care este reprodusa o emisiune filatelica aniversara lansata de Romfilatelia, care va ramane in Sala Mare a CEC.
VALOARE. Palatul Elisabeta, o institutie care nu reprezinta alternativa la nimic |
LECTIE "Palatul Elisabeta reprezinta una dintre cele mai frumoase institutii pe care Romania, care primeste de ani intregi lectii de la Europa si de la lume, le aduce inapoi Europei. O institutie care de cinci ani nu reprezinta alternativa la nimic" Principele Radu de Hohenzollern Sigmaringen |
STRATEGIE "Albumul nu este unul inocent, ci unul strategic. El este scris nu ca un exercitiu de literatura, ci ca un exercitiu patriotic. Romania nu poate fi puternica in viitor decat daca are o puternica securitate nationala" Principele Radu de Hohenzollern Veringen |
Citește pe Antena3.ro