x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Monica Macovei, „Zeița Justiției”, trimisă la mănăstire: A fost mutată în folosul comunității, de la spații verzi, la Arhiepiscopia Bucureștilor

Monica Macovei, „Zeița Justiției”, trimisă la mănăstire: A fost mutată în folosul comunității, de la spații verzi, la Arhiepiscopia Bucureștilor

de Ion Alexandru    |    11 Dec 2024   •   00:05
Monica Macovei, „Zeița Justiției”, trimisă la mănăstire: A fost mutată în folosul comunității, de la spații verzi, la Arhiepiscopia Bucureștilor

Fost ministru al Justiției din era Băsescu, Monica Macovei a primit, ieri, la Curtea de Apel Constanța, sentința finală în procesul în care a fost judecată pentru accidentul grav provocat în toamna anului 2022, în apropiere de Mangalia.

Judecătorii au menținut condamnarea de 6 luni închisoare cu suspendare, pronunțată, în primăvara acestui an, de Judecătoria Mangalia, dar și obligația de a frecventa programe de reintegrare socială. În schimb, dacă la fond Macovei a fost obligată să presteze 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunității, fie la DGASPC București, fie la ADP Sector 2, Curtea de Apel Constanța a comutat această pedeapsă accesorie, în sensul ca munca să fie prestată în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Curtea de Apel Constanța a decis, ieri, condamnarea definitivă a fostului ministru al Justiției Monica Macovei, trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia în dosarul deschis ca urmare a accidentului rutier grav pe care aceasta l-a produs pe șoseaua care leagă stațiunea Vama Veche de municipiul Mangalia. 

Judecătorii au soluționat, astfel, apelul formulat de Monica Macovei față de hotărârea Judecătoriei Mangalia. Apelul a fost înregistrat la instanța de apel în data de 13 mai 2024, pe rolul Secției penale și pentru cauze penale pentru minori și familie. Obiectul cauzei este „vătămarea corporală din culpă”, iar Monica Macovei nu este singura parte din acest dosar care a formulat apel. Hotărârea instanței de fond a mai fost atacată și de victima fostului ministru al Justiției, Constantin Ilie, dar și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia.

După cinci termene de judecată, ieri, Curtea de Apel Constanța a dispus, prin Hotărârea nr. 1175/2024, ca „în baza articolului 421 punctul 2, litera «a» Cod procedură penală”, să admită „apelul declarat de inculpata Macovei Monica Luisa împotriva sentinței penale nr. 137 din 12 aprilie 2024 a Judecătoriei Mangalia, pronunțată în dosarul nr. 4773/254/2023”.

Victima, obligată să plătească 500 de lei 

Astfel, potrivit minutei redactate, Curtea de Apel București „desființează, în parte, sentința apelată și, rejudecând, în baza articolului 93, alineat 2, litera «b» Cod penal, impune inculpatei să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune București sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate”.

Mai mult, prin aceeași hotărâre definitivă, instanța de apel, „în baza articolului 93, alineat 3 Cod penal, obligă inculpata ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor sau al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 2 București, pe o perioadă de 60 de zile”.

Potrivit aceleiași minute, Curtea de Apel București a menținut restul dispozițiilor primei instanțe, „în măsura în care nu contravin prezentei decizii”.

De asemenea, „în baza articolului 421, punctul 1, litera «b» Cod procedură penală, respinge apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia și de partea vătămată Ilie Constantin împotriva sentinței penale nr. 137 din 12 aprilie 2024, pronunțate de Judecătoria Mangalia, ca nefondate”. Mai mult, Curtea de Apel Constanța a obligat partea vătămată la plata sumei de 500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În schimb, cheltuielile ocazionate de stat în acest proces rămân în sarcina acestuia.

Doi ani de supraveghere

Reamintim că, la data de 24 aprilie 2024, instanța de fond, Judecătoria Mangalia, a condamnat-o pe Monica Macovei la o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Suspendarea executării pedepsei a fost dispusă sub supraveghere pe o perioadă de doi ani.

Astfel, pe durata termenului de încercare, Judecătoria Mangalia a obligat-o pe inculpata Monica Macovei să respecte mai multe obligații, printre care se află aceea de a se prezenta la serviciul de probațiune la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește cinci zile, precum și întoarcerea.

De asemenea, Monica Macovei trebuie, potrivit acestei sentințe de fond, să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informații și documente de natură să permită controlul mijloacelor sale de existență.

În aprilie, judecătorii o trimiteau să muncească la ADP

Interesant este că, asemenea Curții de Apel Constanța, și Judecătoria Mangalia a prevăzut muncă în folosul comunității pentru Monica Macovei. În acest sens, instanța de fond dispunea, în luna aprilie a acestui an, ca inculpata Monica Macovei să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

În plus, Judecătoria Mangalia a obligat-o pe aceeași inculpată Monica Macovei să presteze, pe parcursul termenului de supraveghere, muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului București sau în cadrul Administrației Domeniului Public Sector 2.

Evenimentul care a transformat-o pe Macovei în penală cu acte în regulă

Condamnarea Monicăi Macovei vine la sfârșitul unui proces care a durat mai bine de doi ani. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, accidentul provocat de fosta ministră a Justiției s-a produs pe 8 octombrie 2022, când Monica Macovei a intrat pe contrasens pe Drumul Național DN 39, în apropierea municipiului Mangalia. Autoturismul condus de aceasta a lovit o motocicletă, provocându-i motociclistului, Constantin Ilie, leziuni grave. Medicii au estimat că victima a necesitat între 110 și 120 de zile de îngrijiri medicale, iar viața i-a fost pusă în pericol.

Victima accidentului, Constantin Ilie, le-a declarat jurnaliștilor că starea sa de sănătate rămâne neschimbată. „Starea mea de sănătate este aceeași ca ultima dată, nicio îmbunătățire, nimic. Urmează alte intervenții și proceduri medicale. Legat de speranțe, dacă mai am, cred că vor fi mici corecturi, nu ceva deosebit, referitor la mobilitatea genunchiului, la cot, căci acestea sunt problemele cele mai grave. Vedem ce o să mai iasă la RMN”, a precizat victima Monicăi Macovei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×