x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Morar ia şi dă din "Trofeul Calităţii"

Morar ia şi dă din "Trofeul Calităţii"

de Dan Constantin    |    05 Iun 2012   •   18:59
Morar ia şi dă din "Trofeul Calităţii"

Astazi este programat un nou termen in procesul "Trofeul Calitatii". Un proces "mamut", care s-a tarat prin instante si a capatat, prin natura acuzelor si tinta DNA, o incarcatura politica nemaiatinsa in ultimii 20 de ani. La finalul acestei mascarade juridice se cuvine fara dubii sa fie acordat lui Daniel Morar, seful DNA, "Trofeul Calitatii" pentru instrumentarea unui proces stalinist.

Sa reluam cateva din elementele pe care ne bazam in catalogarea atat de severa a activitatii DNA.

Tinta dosarului este Adrian Nastase, in calitatea lui de fost candidat la alegerile prezidentiale din 2004, din partea Aliantei politice PSD+PC. Pretextul acuzatiilor este finantarea ilegala si frauduloasa a campaniei sale electorale desfasurata in toamna anului 2004.

Mecanismul imaginat de DNA pentru finantare este o "extragere" de fonduri colectate cu ocazia organizarii si desfasurarii "Trofeului Calitatii", manifestare care a cuprins 11 evenimente in perioada iunie 2003 – august 2004.

Institutia "desemnata" de procurori ca suport pentru mecanism a fost Inspectoratul de Stat pentru Constructii, care a marcat in 2004, prin "Trofeul Calitatii", 20 de ani de la infiintare.

Organizatorului evenimentului, o companie lider in domeniu, in scenariul DNA i-a fost rezervat un rol de "casier" care sa dirijeze apoi fondurile stranse ca taxa de participare spre alte firme angajate in campania electorala a "tintei Nastase".

Povestea insailata de procurorii lui Morar ar putea sa stea in picioare doar bazata pe probe. Or, aici este punctul cel mai slab al dosarului: lipsa unor probe care sa sustina acuzele si sa justifice unei instante degajate de presiuni politice aplicarea de sanctiuni conform legii. Pe langa institutii si firme, "Trofeul Calitatii" este populat cu multe personaje, devenite victime colaterale in razboiul politic dintre Nastase si Basescu.

Pe masura ce au trecut ani de la acea lupta, incheiata cu un rezultat care a facut posibila intrarea Romaniei intr-o perioada de recul al democratiei, acest proces a condensat toata sfortarea institutiilor subordonate lui Basescu de a gasi in Nastase marele corupt al Romaniei, raul funciar care a perturbat justitia si a subminat inclusiv aderarea la spatiul Schengen! Pentru a-i crea aceasta aura malefica, DNA a convocat la audieri 970 de martori, a consumat resurse de investigare fara limita si a transformat peste noapte dosare dupa principiul "carti din carti se fac". Procedurile au fost de multe ori incalcate, iar la Inalta Curte au fost "avansati" in completul de judecata juristi care lucrasera in institutia lui Morar sau cu conexiuni in aparatul de cercetare. Astfel, Ionut Matei supranumit "judecatorul Camatarilor", si Ioana Bogdan, consiliera lui Morar, cu grele probleme de impartialitate in acest proces, au dat sentinta de condamnare cu inchisoare pentru Adrian Nastase si ceilalti coinculpati.

In faza recursului la Inalta Curte, judecat de cinci magistrati, presiunile au devenit si mai evidente. A aparut corul unor activisti politici ai Noii Republici, grupuscul care vrea sa se legitimeze si sa iasa din anonimat prin actiuni vocale in fata instantei.
De asemenea, Monica Macovei si trompetele ei dau semnificatia de "Stalingrad" pentru acest proces care, prin sentinta, ar putea, chipurile, schimba istoria. In acest cadru intra partizan si Inspectia Judiciara a CSM care il besteleste pe inculpatul Nastase care intimideaza Justitia (!!!).

Nodul gordian al finalului in acest proces este reprezentat de pabuga suferita de ISC prin organizarea "Trofeului Calitatii". Or aici lucruruile sunt clare: expertiza contabila independenta ordonata de instanta, inspectiile fiscale cu zeci de inspectori ai ANAF, controalele Curtii de Conturi – toate releva ca ISC nu a suferit nici o paguba.

DNA are insa o viziune proprie: a trimis spre instanta dar si spre ISC raportul unui expert care pretinde o paguba ajunsa la circa 1,5 milioane euro! Problema a izbucnit cu putere inaintea termenului precedent din proces. Totul a capatat ritm de telenovela, Grajdan, noul sef al ISC numit de premierul Ponta, retrage ISC ca parte civila, sustinand ca institutia nu a suferit nici o paguba. Vartejul scandalului politic a fost stins prin demiterea lui Grajdan dar, cu sau fara el, ramane deschisa intrebarea: a fost pagubit ISC prin organizarea "Trofeului Calitatii"? Procurorii DNA au exercitat presiuni asupra directorilor din ISC sa se constituie parte civila si acestia, evident, nu s-au "incarcat" cu aceasta sarcina. Procurorii Tulus si Volintiru i-au "presat" cu metode specifice, asa cum au procedat cu inculpati sau martori, somati sa-l "dea in primire" pe Nastase.

De ce se tem "artizanii" procesului politic?
Documentele pe care le-am prezentat de-a lungul acestui proces arata pentru orice persoana cu minimum spirit de echilibru si judecata nepartizana ca "Trofeul Calitatii" este un pretext "impachetat" in povesti scrise de scenaristii DNA pentru eliminarea lui Adrian Nastase de pe prima scena a politicii romanesti. Exista acum o teama imensa in DNA ca verdictul in proces sa nu deschida calea unui "Dosar al «Dosarului Trofeul Calitatii»". Felul in care au fost fabricate probele firave, interpretarea suprarealista a unor fapte, mutarea lor in timp si eliminarea din rechizitotriu si hotararea primei instante a realitatilor campaniei electorale din 2004 descalifica o echipa larga de procurori si judecatori bagati in aceasta mascarada juridica. La capatul a doua cicluri electorale ei nu au putut sa dovedeasca vinovatii in "Trofeul Calitatii". Se mentine insa pentru justitie rolul de vendeta politica, acuza de care Romania nu scapa in procesul de monitorizare. "Trofeul" se intoarce acum ca un bumerang exact in capul celor care l-au pornit. Morar isi face bagajele, dar lasa in urma un birou plin de murdarii. Va purta insa stigmatul acestui "trofeu" ca un trandafir pus cu fierul rosu pe umarul practicantelor celei mai vechi meserii din lume.

×