x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moş Crăciun e sărac sau nu mai vine deloc la angajaţi

Moş Crăciun e sărac sau nu mai vine deloc la angajaţi

de Diana Scarlat    |    09 Dec 2009   •   00:00

Aproape jumătate din firmele din România anunţă că nu-şi mai premiază angajaţii anul acesta cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Conform unui studiu realizat de compania Paylogic, doar 54,6% dintre companii au declarat că vor acorda prime anul acesta, dar nici una nu mai acordă cel de-al 13-lea salariu.



Scad, de asemenea, şi sumele acordate, acolo unde primele totuşi se dau, cei mai mulţi dintre angajatori declarând că preferă să acorde sume fixe, aceleaşi pentru toţi angajaţii. Primele acordate vor fi 65% sub formă de tichete cadou şi 35% cash. Nici una dintre cele 86 de firme participante la studiu nu va acorda primele sub formă de produse proprii, ci sub formă de sumă fixă, reprezentând doar 38% din totalul celor acordate anul trecut. Dintre cei 11.487 de angajaţi, aproximativ 6.600 vor primi prima anul acesta, faţă de 10.742 din 14.423 anul trecut. Sumele acordate ca primă au scăzut cu 69%. Procentul firmelor care acordau prime sub forma celui de-al 13-lea salariu a fost de 30% anul trecut, la doar câteva luni de la declanşarea crizei economice. 93,5% dintre firme au acordat prime în 2008, iar raportul plăţilor cu cash a fost de 76% faţă de numai 24% în tichete cadou.

CONCLUZIILE STUDIULUI.
Specialiştii companiei Paylogic arată că anul acesta a scăzut mult numărul firmelor care acordă prime de sfârşit de an, iar scăderea dramatică s-a înregistrat şi în cazul sumelor acordate: "Aceasta se explică, atât prin reducerea numărului de angajaţi, cât şi a sumelor acordate. Majoritatea companiilor a ales ca model de acordare a primelor tichetele cadou. Această decizie este influenţată şi de posibilitatea ca această cheltuială să devină deductibilă. Cele mai dramatice scăderi se regăsesc în domeniul auto. Aici cifrele arată o scădere cu aproximativ 50% mai mare decât media celorlalte domenii analizate". Din acelaşi studiu mai reiese că firmele de producţie care anul trecut au acordat cel de-al 13-lea salariu se găsesc în imposibilitatea de a face acest lucru anul acesta. Aici se constată şi faptul că unele companii de producţie au decis să nu premieze toţi angajatii, ci numai pe cei performanţi. Media primelor acordate anul trecut a fost de aproximativ 605 lei pentru fiecare angajat, în timp ce anul acesta, nivelul mediu al primelor va fi sub 230 de lei. "Majoritatea firmelor preferă, anul acesta, ca primele să fie acordate sub formă de sumă fixă, de multe ori egală pentru toţi angajaţii, pentru a transmite un mesaj de apreciere către aceştia, fără a face discriminări între ei, dar cu un mesaj clar care să sublinieze atenţia pe care o acordă cheltuielilor suplimentare", mai arată realizatorii studiului.

×
Subiecte în articol: special