x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Munca din adăncuri

Munca din adăncuri

de Emilia Sava    |    17 Iun 2007   •   00:00
Munca din adăncuri

Atrase de un venit despre care au auzit că este mai bun, multe persoane se inghesuie să devină scafandri militari. Mulţi veniţi, puţini aleşi.

Puţini aleşi - Meseria de scafandru nu-i pentru oricine

Atrase de un venit despre care au auzit că este mai bun, multe persoane se inghesuie să devină scafandri militari. Mulţi veniţi, puţini aleşi.

Centrul de Scafandri de la Constanţa se bazează acum pe 200 de militari. La momentul realizării reportajului nostru, unii erau plecaţi la antrenamente, alţii făceau scufundări la mare altitudine in lacul Vidraru, iar alţii erau la Tărgu-Mureş, pentru a primi certificare naţională pentru forţele speciale, sau la Mila 18, unde se află in tabăra de supravieţuire.

In biroul căpitanului comandor Cătălin Fleşeriu, şeful de Stat Major de la Centrul de Scafandri, agitaţie mare. Telefoanele sună aproape nonstop. Fie se cere colaborarea pentru o anchetă a poliţiei, fie e nevoie de ajutorul scafandrilor pentru salvarea unor oameni. Tuturor acestor solicitări li se găseşte rezolvarea.Â

Fiecare armă are deviza pe măsură, iar la scafandrii militari se spune doar "dacă ar fi uşor, oricine ar putea face". Mulţi vin, puţini rămăn insă in această meserie. Cei mai mulţi sunt respinşi incă de la testare sau renunţă pe parcurs, pentru că nu pot ţine pasul la pregătire sau, dacă reuşesc, se pot indrepta după o vreme spre firmele private de scafandri.

STARTUL MESERIEI. Totul incepe cu o vizită medicală mai amplă decăt de obicei, examenul psihologic, pregătirea fizică cu o condiţie absolut necesară, inotul şi apoi testarea in barocameră, pentru a se verifica rezistenţa organismului la presiune şi la amestecul de gaze, probe eliminatorii pentru posibilii candidaţi la această meserie. O simplă cădere sau slăbiciune il elimină pe candidat din această meserie. Laboratorul de hiperbar de la Centrul de Scafandri a fost instalat in 1978 de o firmă franceză, şi de atunci mii de militari testaţi pentru mare adăncime şi-au făcut pregătirea. Instalaţia permite simularea condiţiilor reale de scufundare pănă la 500 de metri adăncime, explică şeful de Stat Major, cpt. cdor. Cătălin Fleşeriu. Este o metodă mult mai ieftină decăt una reală in mare, in hiperbar se pot regla temperatura, lumina şi presiunea.

După trecerea testelor se poate trece la cursul de bază, dar tot la stadiul de scafandru incepător, care incă nu are deprinderile necesare să reziste la adăncimi mari. Pănă la a deveni scafandru luptător e cale lungă şi durează ani buni de pregătire, pănă cănd se poate ajunge in forţele speciale sau in răndul scafandrilor deminori.

MAREA OSTILĂ. In adăncuri, mediul este ostil, este intuneric şi este frig. Nu se compară cu turismul subacvatic, unde totul este distracţie şi este mult mai simplu. Totuşi, spune cpt. cdor. Cătălin Fleşeriu, accidente pot apărea şi la căţiva metri adăncime, pentru că, furaţi de peisaj, stau prea mult, se ajunge la criză de aer, iar ieşirea la suprafaţă se face mult prea brusc.

Tot la Centrul de Scafandri sunt brevetaţi şi cei care lucrează in mare cu sudură subacvatică sau lucrări de motaj şi care trebuie pregătiţi pentru a cunoaşte protecţia muncii. Regulile trebuie strict respectate, orele, adăncimea, revenirea la suprafaţă, mai ales cănd apare amestecul de gaze. Accidentele de scufundare pot fi provocate de embolia gazoasă, bule de azot ce impiedică circulaţia sangvină, care induc şi alte pericole. Munca in echipă de doi este la fel de importantă pe lăngă siguranţa de sine a scafandrului, contează atăt pe el, căt şi pe coechipier pentru a ajunge cu bine la suprafaţă, din nou la aer.

MISIUNI. Pe lăngă hiperbarul de la centru, divizionul de scafandri mai dispune de o astfel de instalaţie şi la bordul navei "Grigore Antipa", vas ce are nevoie de modernizare, care este aşteptată de cei care se pregătesc la bord.

Printre exerciţiile militare pe care le execută şi cele NATO din ultimii ani, scafandrii militari sunt pregătiţi să intervină la orice solicitare. Au fost mobilizaţi la inundaţiile din judeţ, cănd au salvat copiii rămaşi blocaţi de viitură pe acoperişul grădiniţei, au ajutat localnici năpăstuiţi, pot fi solicitaţi de poliţie pentru a căuta victime inecate sau obiecte acuzatoare intr-o anchetă.Â

MILITAR SAU PRIVAT . Riscurile sunt la fel de mari şi pentru un scafandru care lucrează la o firmă privată, unde mai mult el trebuie să fie mai bine pregătit pentru a merge in adăncimi. Şcoliţi la Centrul de Scafandri şi in căutarea unui venit care să le asigure un trai mai bun, cei pasionaţi de o meserie grea trebuie să fie la fel de conştienţi că la cea mai mică greşeală işi pot risca viaţa. "Intr-un fel este să mori erou, intr-un fel este să mori prost" este o vorbă valabilă in munca de scafandru. Accidentele pot apărea oricănd, chiar şi la cea mai mică adăncime, de la 40 de metri, găndeşti altfel, este explicaţia unui manager de firmă privată de scafandri.

Cei care muncesc intr-o astfel de meserie au de infruntat multe provocări. Scafandrii comerciali trebuie să se menţină intr-o formă deosebită şi să işi intreţină deprinderile la superlativ, pentru că sunt solicitaţi mult mai mult să coboare in adăncuri. La fel de valabil in armată, dar şi in privat este că pericole sunt de o parte şi de alta şi la cea mai mică ezitare se poate pierde totul, mai ales viaţa.

×
Subiecte în articol: special scafandri centrul scafandri