Localitatea vranceana Coza e un loc unde se intampla lucruri ciudate. Peste tot unde am fost in Vrancea intreband despre OZN-uri, oamenii ne-au indrumat spre Coza.
Intr-o sambata dimineata am poposit la casa lui Ion Lazar, din Coza. L-am gasit pictand oua de gasca. E bucuros ca are cu cine vorbi despre ce a vazut in martie 2002. In seara cu pricina, pe cer au aparut doua module luminoase: unul in forma de arahida si altul in forma de gogoasa, unite intre ele, din cand in cand, de raze portocalii si albastre. A doua zi a spus oamenilor din sat. Si asa a aflat ca obiectul misterios fusese observat pe cer de localnicii din Coza inca din luna decembrie.Ion Lazar a sunat la cei de la Protectia Civila. Pentru ca era 1 aprilie, oamenii au crezut ca se tine de glume. Pana la urma au catadicsit sa-i dea un raspuns: sfera luminoasa ar fi o statie internationala de cercetare care face ocolul Pamantului. Numai ca Ion Lazar s-a interesat si a aflat ca statia cu pricina face ocolul Pamantului in 90 de minute, asa ca n-ar fi putut sta ore intregi, in fiecare noapte, taman deasupra masivului Coza (1.629 m).
Satenii s-au obisnuit cu ciudateniile care apareau in fiecare noapte pe la 22:00, se deplasau spre S - S-E, dupa care se intorceau la vest. Dupa aproximativ trei sferturi de ora, se stabileau intr-un loc. Uneori, modulele se divizau, dupa care treceau in formatiunea initiala. Intr-o seara, mai multi sateni au observat cum, cu cateva minute inainte de trecerea unui avion, lumina modulelor s-a stins, ca sa se aprinda dupa ce avionul s-a departat.
Satenii s-au obisnuit atat de mult cu aparitiile modulelor incat prin aprilie au cam incetat sa le mai urmareasca. Nimeni nu stie cu exactitate cand acestea n-au mai aparut la Coza.
IARBA ARSA. De la Coza am plecat la Fundatura, un sat din apropiere, unde modulele facusera de asemenea valva. Ion Buture, unul dintre localnici, le-a urmarit cu binoclul si spune ca in interiorul lor era o concentrare de cuburi luminoase.
Oamenii din Fundatura mai spun ca, in urma cu doi ani, au vazut modulele apropiindu-se de pamant si ca au gasit iarba arsa in cercuri in locul numit Dumbrava.
Satenii din Fundatura ne-au mai spus ca modulele apar si acum. Am stat o parte buna din noapte pe dealul de pe care ar fi trebuit sa se vada. M-am ales doar cu piscaturi de ganganii si cu o sperietura de la un liliac. ratacit.
ET
Cazul Roswell In noaptea de 2 spre 3 iulie 1947, radarele de la Alamogoro, White Sands & Roswell au interceptat un obiect zburator care prezenta caracteristici diferite de cele ale unor aparate de zbor conventionale. Catre ora 23:30 el a disparut de pe ecranele radarelor, totul indicand o catastrofa aeriana.Fermierul William Brazel (Mac) si Dee Proctor, copilul unor vecini, descopera la 4 iulie resturile unei nave necunoscute, in apropierea ranch-ului sau.
Jesse Marcel, ofiter de informatii, soseste la fata locului, cerceteaza fragmentele de epava si ii trimite un raport comandantului sau, colonelul William Blanchard. Fragmentele aparatului prabusit, puse in patru saci, sunt expediate la Fort Worth si de acolo direct la Washington DC.
In primul comunicat de presa oferit publicitatii la 8 iulie de catre Walter Haut, purtator de cuvant al Roswell Army Air Field, se mentiona: "Numeroasele zvonuri cu privire la existenta farfuriilor zburatoare s-au confirmat ieri, cand serviciul de informatii din cadrul 509 Bomb Group of the Eight Air Force a reusit sa captureze acest UFO". Comunicatul de presa este dezmintit de generalul Roger M. Ramey, care afirma ca la Roswell s-a prabusit un balon meteorologic. Nici unul dintre martori nu a vorbit insa despre corpurile extraterestrilor, gasite in apropierea locului catastrofei. Unul dintre acestia, inginerul Grady Barney, a afirmat ulterior ca descoperise un disc cu diametrul de 8-10 m si patru cadavre ale unor umanoizi de talie mica, imbracati in costume gri. Oficialii militari i-au interzis sa-si mai desfasoare cercetarile. Cele patru cadavre au fost transferate la baza Edwards, in California, pentru a fi examinate.
Cativa ani mai tarziu, Inez Wilcox, sotia serifului George Wilcox, i-a povestit nepoatei sale, Barbara Dugger, ca familia sa fusese amenintata cu moartea in cazul in care ar fi vorbit despre incidentul de la Roswell. In anul 1978 maiorul Jesse Marcel a afirmat ca bucatile de metal colectate de el nu erau ale unei nave terestre si ca dezmintirea data de generalul Ramsey nu era decat o poveste. El a mai adaugat ca fusese obligat sa nu spuna presei decat ceea ce i se ceruse sa spuna.
Documentar realizat de Veronica Albulescu si Mihai Munteanu
NORUL
Pietroasa-Vrancea. 11 ianuarie. Andrei Dinca, unul dintre localnici, spune ca "obiectul", care se rotea incontinuu, "ca un girofar", s-a ridicat de la o inaltime de aproximativ 100 de metri, la vreun kilometru. "La inceput avea o miscare dezordonata, insa sus miscarea a devenit regulata si s-a format un nucleu fosforescent", ne-a confirmat si Ion Toia.
APARITIE
"Era un obiect luminos, ceva mai mare decat luna plina. Dupa aproximativ 25 de minute a disparut pe directia S - S-E. Obiectul si-a schimbat culoarea de la alb, la galben intens, apoi in portocaliu" - Ion Lazar, localnic
Obiect ciudat in Muntii Buzaului
Prin anii ’70, intr-un sat din Muntii Buzaului, A.V. a plecat pe valea unui parau sa culeaga pietre mai deosebite pentru acvariul unui prieten. Cautand prin apa limpede, a vazut ceva ce semana cu o piatra, dar nu era piatra. Era ca un fagure plin cu argila.Dupa ce a spalat bine obiectul (foto), a vazut ca acesta era alcatuit din tevi patrate mici cu latura de 1 mm asezate una peste alta si una langa alta, formand o structura ciudata care in nici un caz nu este naturala.
In anul 1999, A.V. stand de vorba cu mine, (abia devenisem membru ASFAN) despre OZN-uri, paranormal, obiecte stravechi, etc., isi aduce aminte si vorbeste despre obiectul gasit in munti. La insistentele mele, acesta il cauta, il gaseste si mi-l aduce.La o prima cercetare a obiectului pe care eu l-am numit "fagure" si care este destul de fragil, pentru ca se poate sfarama destul de usor, pare a fi un silicat (peretii tuburilor se prezinta ca fiind particule de nisip foarte fin presate intr-un tipar). Dupa cum se prezinta "fagurele", acesta a fost un obiect mai mare decat se poate vedea acum, fiind ros de apa si timp.
In anul 1999, am fost impreuna cu dl Harald Alexandrescu - coordonator al Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu", la Facultatea de Geologie, Muzeul "Grigore Antipa" si Institutul de Metale Neferoase si Rare, dar fara nici un rezultat. Nimeni nu a putut sa ne spuna ce este obiectul pe care il prezentam.
Am avut curiozitatea sa studiem obiectul si la microscop. Misterul s-a amplificat, deoarece in structura peretilor "fagurelui" s-au putut observa microsfere colorate in toate culorile! Albe, negre, aurii, rosii, verzi, albastre, galbene... (Gheorghe Cohal, ASFAN)
La Ramnicu Valcea, fizica a fost sfidata
5 mai 2004. Era ora 21:15 cand un cameraman al televiziunii din Ramnicu Valcea filma de pe dealul Capela, pentru o reclama. Avea nevoie doar de cateva imagini ale orasului pe timp de noapte. Plouase si atmosfera era curata. In timp ce filma, L.C. a observat pentru aproximativ doua secunde o luminta ciudata. "Eu am crezut initial ca este un licurici sau o scanteie. Nu s-a auzit nici un fel de sunet. Noi auzim zgomotele de la departare mare, era imposibil sa nu aud nimic daca era vreun zgomot. N-am dat prea mare importanta intamplarii. Abia dupa o saptamana, cand am revazut filmarea si trebuia sa prelucrez imaginile, m-am gandit sa maresc bucatica de 1,6 secunde in care se vede lumina ciudata. La o analiza mai atenta, dupa ce am marit imaginea, au aparut patru lumini in forma de cruce, care se sting si se aprind alternativ", povesteste cameramanul.OBIECT ZBURATORATOR. Cand filmul este luat cadru cu cadru se poate observa faptul ca obiectul este format de fapt din mai multe luminite, asezate simetric, viteza obiectului este foarte mare, iar altitudinea joasa. Obiectul are o traiectorie ascendenta, fiind posibil sa fi plecat de la nivelul solului. Este format din patru lumini asezate simetric si dispare din centrul ecranului ca si cum acestea s-ar stinge. In cadrele urmatoare nu se poate observa nici o urma a obiectului. In planul apropiat se afla un copac care se interpune intre camera si obiect, iar in planul indepartat, la aproximativ trei-patru kilometri se afla un deal. Cercul luminos se afla intre dealul din departare si locul de unde s-a filmat. Nu are cum sa fie un aparat de zbor conventional, iar viteza de deplasare este foarte mare si nu pare sa sfideze legile fizicii in miscarea sa si nici nu se poate spune daca are o miscare de rotatie in jurul axei. Faptul ca obiectul pulseaza si isi schimba culoarea se poate datora frunzelor interpuse ale copacului. (Andreea Cascaval, Adrian Mogos)