Poliţiştii bătăuşi din Ialomiţa şi-au găsit aliaţi de nădejde în tentativa lor de a ieşi basma curată după ce în noaptea de 11 septembrie 2009 au snopit în bătaie doi oameni în incinta postului de poliţie din comuna Scânteia.
Victimele Ionel Aron şi Costel Apostolache au fost externate, la nici 48 de ore de la internare, de directorul spitalului, doctorul chirurg Vasile Olaru. Dacă în cazul lui Apostolache măsura este justificată, el neavând mari probleme, Aron a ajuns pe cont propriu la Spitalul Clinic de Urgenţă, unde medicii au constatat multiple traumatisme ale coloanei vertebrale şi au descoperit şi o coastă fisurată.
În hora muşamalizării a intrat şi conducerea IJP Ialomiţa, care prin intermediul biroului de presă ne-a livrat un comunicat aberant în care ni se explica pe trei pagini că cei doi s-au bătut singuri lovindu-se cu capul de pereţi. Ulterior, lămuririle solicitate de noi n-au mai venit, deşi ni s-a promis un răspuns la cele câteva întrebări adresate telefonic.
SĂNĂTOS LA SLOBOZIA, VARZĂ LA BUCUREŞTI
Externat rapid din spital, deşi abia se putea mişca, Ionel Aron, cel care a fost ţinta poliţiştilor, a ajuns pe cont propriu la Spitalul Clinic de Urgenţă din Bucureşti. La Slobozia, directorul spitalului, medicul Vasile Olaru, l-a asigurat că nu are nici o problemă şi l-a dat afară din spital refuzând să-i pună la dispoziţie radiografiile şi interpretarea medicală a analizelor la care a fost supus. La Bucureşti, situaţia s-a schimbat radical. Medicii au constatat multiple traumatisme ale coloanei vertebrale precum şi un traumatism cu fisură în zona toracelui. Practic, asta înseamnă că omul a fost bătut cu simţ de răspundere, toată coloana vertebrală fiind afectată, iar agresiunea s-a produs în aşa fel încât să nu lase semne vizibile. Metoda este tipic miliţienească. Diferenţa dintre "lombalgiile bilaterale", consemnate de doctorul Olaru în biletul de externare şi care nu există ca diagnostic după părerea unor medicii, şi multiplele traumatisme constatate de medicii din Bucureşti l-ar putea aduce pe directorul spitalului din Slobozia în faţa Colegiului Medicilor, dacă nu la Parchet.
Diferenţele flagrante dintre cele două documente medicale nu au altă explicaţie decât falsul grosolan. Click pentru a mări imaginea
POLIŢIA NU-ŞI POATE EXPLICA ABERAŢIILE
În hora muşamalizării a intrat şi conducerea IJP Ialomiţa, care s-a încadrat în procedura standard. Luni dimineaţă, după ce presa a început să se intereseze de caz, pe numele lui Aron a apărut un dosar penal în care era acuzat de distrugere şi ultraj. Aşa se întâmplă de fiecare dată când un poliţist este acuzat de violenţe nejustificate, iar exemplele numeroase din trecut stau mărturie. Am solicitat poliţiei să ne explice anumite chestiuni din materialul informativ pus la dispoziţie şi care în opinia noastră erau neclare:
- cum se explică faptul că, deşi poliţia afirmă că cei doi s-au lovit singuri cu capetele de pereţi, pe feţele lor nu exista nici măcar o zgârietură care să ateste acest fapt?;
- ce măsuri a luat şeful de post Gere Valentin în intervalul 2-11 septembrie în care susţine că Aron i-a ameninţat familia şi pe el?;
- cum se explică faptul că în ciuda comportamentului invocat de poliţist, Aron nu a fost reclamat pentru insulte şi ameninţări?;
- care este baza legală pentru încătuşarea celor doi şi aducerea lor sub pază la postul de poliţie câtă vreme pe numele nici unuia dintre ei nu exista la data respectivă vreo lucrare penală care să justifice măsura?
Deşi biroul de presă ne-a promis un răspuns la aceste întrebări, acesta nu a mai venit. Mai mult, ofiţerul care se ocupa de presă nu a mai răspuns la telefon. Asta poate şi pentru că nici măcar biroul de presă al poliţiei nu poate explica ceea ce este evident pentru toată lumea.
Cititi şi: Poliţist şi mafiot, dar mişto de tot