Pentru Marca, cel mai important cotidian de sport din Spania, Nadia a rămas simbolul Olimpiadei. Jurnaliştii iberici s-au bucurat să o însoţească pe sportivă la proiectele pentru copii şi tineri, în care gimnasta s-a implicat, săptămâna trecută, la Madrid, împreună cu Fundaţia Laureus.
După ce au urmărit-o ajutându-le să se antreneze pe tinerele speranţe ale gimnasticii spaniole şi au auzit-o vorbind despre persoanele defavorizate, dar şi despre lupta împotriva obezităţii infantile, jurnaliştii au întrebat-o, încă o dată, despre... legendara notă de 10!
"VA MAI TRECE MULT TIMP PÂNĂ VOM MAI VEDEA UN 10"
Aspectul său fizic nu mai are legătură cu fetiţa aceea care în urmă cu 34 de ani impresiona întreaga lume, dar privirea sa este aceeaşi. Nadia Comăneci continuă să fie gimnasta de 10 şi acum încearcă prin Fundaţia Laureus să-i ajute şi pe alţi tineri să ajungă la această notă, scrie la Marca, în începutul interviului pe care i l-a luat "legendei româneşti".
● Marca: Să fii o legendă a gimnasticii îţi conferă un anumit grad de responsabilitate socială. Ai început deja acest lucru cu Fundaţia Laureus?
● Nadia Comăneci: Sportul mi-a dat o viaţă. Am început la şase ani şi încă mai sunt legată de el. De aceea cred că îi datorez totul şi mă implic în proiectele fundaţiei în ideea că sportul e cea mai bună modalitate prin care îi poţi aborda pe copii.
● Marca: Da, dar este greu să lupţi contra unei societăţi care-ţi oferă totul fără a fi nevoie să ieşi din casă. Care sunt armele cu care se poate lupta împotriva sedentarismului?
● Nadia Comăneci: E foarte complicat. În urmă cu 40 de ani, unicul lucru pe care un copil putea să-l facă pentru a se distra era să iasă în stradă şi să se joace cu ceilalţi. Era îndeajuns să ieşi cu mingea şi făceai deja sport. Astăzi, copiii se pot distra fără să iasă din casă. Ceea ce trebuie făcut e să-i motivăm. Pentru acest lucru e necesar ca marile nume ale sportului să-şi adune forţele, să le fie alături şi să-i motiveze. Totul devine mai uşor dacă alături de ei vine un idol de-al lor şi le spune că fac bine ceea ce fac.
● Marca: În spatele acestei lupte, cum se "vinde" gimnastica printre sporturile cele mai populare?
● Nadia Comăneci: Tinerii caută mereu un model. De aceea este important ca un simbol al sportului să lucreze cu ei. E mai uşor să "vinzi" produsele dacă-i implici pe marii gimnaşti. Şi nu numai să facă act de prezenţă, ci să şi interacţioneze cu ei.
● Marca: Un sport care s-a schimbat mult de când concurai. Cum vede femeia de 10 gimnastica?
● Nadia Comăneci: Pentru început, echipamentele care se utilizează astăzi sunt mult mai bune şi graţie lor se pot încerca exerciţii mult mai complicate. Mai mult decât atât, astăzi gimnastele pot alege disciplina la care vor să concureze. În urmă cu 30 de ani trebuia să participi la toate. Cred că înainte era mult mai complicat. Şi s-a schimbat şi sistemul de punctaj. Nota 10 există doar în execuţie, restul este un sistem de punctaj deschis.
● Marca: Vezi vreo posibilă succesoare?
● Nadia Comăneci: Au început să apară nume noi. Suntem în perioada dintre olimpiade şi multă lume se pregăteşte de Londra 2012. Încep să apară multe nume pe care trebuie să le luăm în considerare.
● Marca: Se va repeta nota de 10?
● Nadia Comăneci: E complicat. Mai e nevoie de timp până să ajugem să revedem punctajul perfect. Dar dacă ar trebui să pariez, aş paria pe gimnastica masculină, unde sunt cele mai bune note. Acum se lucrează mai mult pe partea de acrobaţie decât pe execuţie şi asta pune în dificultate nota de 10.
Mai mult decât atât, acum este un sport în care participanţii sunt cât de cât egali ca valoare. În trecut erau mari diferenţe între cei care erau la un nivel mediu şi cei remarcabili.
● Marca: De ce e nevoie pentru a atinge perfecţiunea?
● Nadia Comăneci: Să duci până limită dificultatea exerciţiilor şi, mai ales, să munceşti şi să te apleci şi asupra celor mai mici detalii. Mai ales acum. Trebuie să ţinem cont că în sistemul de punctaj actual fiecare mişcare are o notă şi că gimnastele nu sunt încă la nivelul execuţiei, de aceea este greu să se ajungă la 10.
● Marca: O notă pe care ţi-o imaginai în concurs?
● Nadia Comăneci: Nu mi-am imaginat-o niciodată. Antrenorul meu îmi spunea mereu că se putea mai bine, dar eu nu credeam. Când am terminat exerciţiul în noaptea aceea mă gândeam că poate câştig o medalie şi că s-ar putea să fie de aur, dar n-am crezut nicodată că acea notă e posibilă.
"Sportul are puterea de a schimba lumea" - sunt cuvintele pronunţate de Nelson Mandela, la gala de decernare a Premiilor Laureus, din anul 2000. De atunci, Fundaţia Laureus Sport For God a făcut din aceste cuvinte motto-ul său. Nu există o modalitate mai bună pentru a rezuma neunumăratele proiecte susţinute de fundaţie pentru a ajuta milioane de copii şi tineri defavorizaţi din întreaga lume.
În mai 2006, s-a înfiinţat şi Laureus Spania, una din fundaţiile consituite la nivel naţional pe care acest organism le are în întrega lume. Misiunea sa: să utilizeze sportul pentru a aborda provocările sociale şi să încerce să îmbunătăţească vieţile tinerilor.
Membrii Academiei Laureus, 46 de legende vii ale sportului, şi-au unit forţele în sprijinul acestor proiecte, şi pentru a face cunoscute lumii întregi valorile pe care le reprezintă sportul.
Acest lucru l-au putut verifica personal fetiţele de la Clubul de Gimnastică, o dată cu vizita Nadiei Comăneci la Centrul Sportiv din cartierul madrilean San Blas.
Nadia, de cinci ori campioană olimpică, le-a oferit o lecţie extraordinară viitoarelor gimnaste spaniole, acompaniată de altă mare sportivă, Almudena Cid. Elevele au petrecut câteva ore în compania simbolului absolut al gimnasticii. De la acel 10 de la Montreal, Nadia a devenit o emblemă olimpică, scrie Marca.
După ce s-a restras din activitatea competiţională, Nadia a continuat să-şi folosească renumele pentru a-i ajuta pe cei care aveau cea mai mare nevoie de ea, subliniază jurnaliştii spanioli. "Pentru mine este o plăcere să colaborez în acest gen de proiecte şi să văd cum sportul ajută la depăşirea dificultăţilor, pe lângă faptul că te învaţă să te autodepăşeşti şi să înţelegi spiritul de sacrificiu", a declarat Nadia pentru Marca. În total, sunt 75 de proiecte pe care Laureus le desfăşoară în 32 de ţări, fiind prezentă pe 5 continente.
Pe lângă timpul petrecut cu tinerele speranţe ale sportului spaniol, Nadia şi Almundena au promovat şi o serie de principii ale Fundaţiei Laureus Spania. Sportiva a pus accentul pe faptul că activitatea fizică este una dintre formele cele mai eficiente de a lupta împotriva obezităţii infantile, pentru că "în ziua de astăzi copiii mânâncă mult şi nu-şi consumă energia. Activitatea fizică nu este însă bună pentru corpul lor, ci le deschide şi noi uşi pentru viitor", a subliniat Nadia, citată de Marca.
Nadia este conştientă de importanţa misiunii Fundaţiei Laureus. "Întipărim în mintea lor respectul de sine, ceva ce lipseşte mult în societatea noastră. Când lucrezi cu copiii e uşor să-i faci să înţeleagă că totul e posibil atunci când îţi doreşti şi munceşti."
Din 75 de proiecte ale fundaţiei, Nadia este implicată în 12 dintre ele, "însă sper ca în curând să fie şi mai multe, deoarece îmi doresc mult să fac asta. Trebuie să ajungem în locuri în care n-am reuşit să ajungem până acum şi să tratăm teme pe care n-am apucat să le abordăm", a declarat românca.
Laureus Spania are în desfăşurare cinci proiecte care-şi propun să crească importanţa pe care o dau cei tineri sportului.
În 2006 a fost lansat programul Grumer Exit, conceput ca o modalitate de a promova integrarea scocială şi educaţia prin navigarea cu o barcă. Un an mai târziu a început colaborarea cu Special Olympics, o mişcare ce încurajează dezvoltarea personală şi intelectuală a persoanelor cu handicap psihic. În martie 2008 a încheiat un acord cu fundaţia USP Alex pentru a subvenţiona burse de studiu pentru peroanele cu handicap.
Dorinţa de a ajuta pe cei defavorizaţi nu s-a încheiat însă cu aceste iniţiative. Alte două proiecte sunt în desfăşurare. Unul împreună cu Fundaţia Adana, care-şi propune să îmbunătăţească viaţa persoanelor care suferă de deficit de atenţie şi un program de golf adaptat, destinat tinerilor cu probleme de comportament.
În cei patru ani de viaţă, fundaţia a ajutat peste 5.000 de copii şi adolescenţi. Ei sunt cel mai bun exemplu că Mandela nu se înşela. Sportul poate şi trebuie să schimbe lumea.